Најновије

ПОПОВИЋ ПОРУЧИО: Русима у Нишу треба дати дипломатски статус

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић изјавио је да припадницима Српско-руског центра у Нишу треба дати дипломатски статус подсећајући да су руски хуманитарци спасавали животе грађана Србије у поплавама и пожарима и очистили више од четири милиона квадратних метара територије Србије од неексплодираних НАТО бомби.

Ненад Поповић (Фото: Јутјуб)

- Како грађанима Србије објаснити да НАТО војници, који су посејали те бомбе по Србији, имају дипломатски статус, а да руски хуманитарци, који чисте Србију од тих бомби тај статус немају - упитао је Поповић.
На питање да ли је време да се напустио политика "и Русија и ЕУ" Поповић је оцено да Србија води мудру и једину могућу политику заштите српских националних интереса, те да нема ситуације или-или, већ само и-и.
- Треба да одржавамо најбоље могуће односе са Вашингтоном и Бриселом и да истовремено негујемо наше пријатељство са Русијом и Кином. Само тако можемо да заштитимо наше интересе по питању Косова и Републике Српске - рекао је он.
Министар сматра да односи са Русијом никада нису били бољи, а да Србија треба да се угледа на начин на који велике земље одржавају односе са Русијом.
- Не треба ми ту ништа да измишљамо, треба само да гледамо шта раде велике земље са Русијом, попут Немачке, Швајцарске, Италије, које су се максимално окренуле сарадњи не само са Русијом, него са целим регионом Евроазије - рекао је Поповић подсећајући да је пре више од месец дана Путин је у Сочију примио 35 највећих привредника из Немачке, а да је једногласно мишљење свих тих представника великих компанија било да су санкције Русији "бесмислене и штетне".
Према његовим речима, између председника Србије Александра Вучића и председника Русије Владимира Путина постоји велико међусобно поштовање и поверење, а Вучићева недавна посета Москви је показала да Србија има подршку Русије и да ће на ту подршку моћи да рачуна ако неко покуша да угрози њене интересе. 
Што се тиче забринутости САД око ширења руског утицаја и захтева америчког Конгреса да Пентагон изврши анализу безбедносне сарадње земаља Западног Балкана са Русијом, Поповић истиче да сарадња Србије са Русијом није тајна.
- Сарађујемо са Москвом јавно, као и све друге државе у свету. Када представљамо руске "мигове", представљамо их са поносом да цео свет види да су они сада део нашег наоружања ... Поштујем Америку и радим на томе да што више сарађујемо са овом земљом у обостраном интересу - навео је он. 
Поповић, који је и председник Српске народне партије (СНП) каже да ће реконструкција или ванредни парламентарни избори у време београдских избора бити договор између коалиционих партнера, а одлучујућу реч ће имати Александар Вучић, као председник најјаче странке у коалицији.
О томе да ли ће он бити на листи Српске напредне странке за београдске изборе рекао је да ће се о томе тек водити разговори.
- Имамо стабилно бирачко тело у Београду. Било би добро да коалиција која ће сутра водити Београд буде иста она која тренутно води Владу. То је гарант наставка развоја главног града - казао је Поповић. Шта ће српска војска добити током 2018. године погледајте ОВДЕ.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Гостовање министра Ненада Поповића на Јутарњем дневнику РТС
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА