Најновије

Посна медена пита са орасима: Обожавани десерт свих генерација! (РЕЦЕПТ)

Мекана, сочна и посна верзија популарних медених коцки.

Медена пита (Фото: Јутјуб)

Састојци за 4 корице: 200 г маргарина, 300 г меког брашна, 300 г оштрог брашна, 2 кашике меда, 3 кашике шећера, 200 мл киселе воде, 1 прашак за пециво.

Фил: 800 мл воде, 120 г меког брашна, 8 кашика кристал шећера, 200 г маргарина, 200 г млевених ораха.

Глазура: 150 г посне чоколаде, 3 кашике уља или добра кашика маргарина.

Припрема: Маргарин оставите да достигне собну температуру. Помешајте обе врсте брашна и додајте прашак за пециво. Руком сједините брашно и маргарин, тако да добијете зрнасту масу. Додајте шећер, мед и киселу воду, па замесите средње тврдо тесто, које се не лепи за руке. Ако је мекше додати шаку брашна, а ако је тврђе кашику-две киселе воде.

Оставити тесто да достоји 30 минута у кеси у фрижидеру, па га поделити на 4 дела.

Загрејати рерну на 180 степени, па развући корицу скоро величине обрнутог плеха од рерне. Избушити виљушком па ставити да се пече. Док се пече прва корица, развући другу. Пећи кору између 10 и 15 минута, треба да остане светла, строго пазите да не изгори. Печене корице су крте и ломљиве, па пажљиво рукујте са њима.

600 мл воде ставити на ватру да проври. У преосталих 200 мл размутити брашно и шећер, па измешати тако да добијете смесу без грудвица. Закувати у води која је проврила, па мешати док се не згусне. Склонити са ватре па одмах у врело додати млевене орахе и мешати, а затим и исецкан маргарин и мешати док се све не отопи и сједини.

На обрнут плех од рерне ставити прву кору, трећину фила, другу кору, другу трећину фила, па трећу кору и остатак фила. Преклопити четвртом кором и преко ставити тацну или другу тепсију да мало оптерети колач, да би се лепо све слегло и залепило.

Након што је одстојало бар 2 сата, прелити глазуром од чоколаде растопљене са маргарином или уљем. Посути млевеним орасима за декорацију.

Рецепт за посни ролат од кромпира са надевом од спанаћа и рибе можете прочитати ОВДЕ.

Извор: domacirecepti.net

Бонус видео

Рецепт за посне лимун обланде

ПАЖЊА:
Поштовани, молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција „Правде“ задржава право да скрати или не објави коментаре. Коментаре који садрже говор мржње*, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете - не објављујемо. Такође, неће бити објављиване ни псовке и вулгарности, чак и ако читалац који коментарише уместо целе речи стваља звездице.Коментаре којима нам скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте не објављујемо, као и коментаре који се односе на уређивачку политику, али ће бити прослеђени уредницима и на томе се захваљујемо.Молимо вас да обратите пажњу на правописну и граматичку исправност коментара које шаљете, као и да пишете малим словима, предност ће имати коментари који су написани без правописних и граматичких грешака, а коментари писани великим словима се неће одобравати.
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Најновије вести - Ратни извештаји

Најновије вести - ПРАВДА