Најновије

ВУЧИЋЕВ (НОВО)ГОДИШЊИ ИЗВЕШТАЈ НАЦИЈИ: Волео бих да су Срби више Срби! (ВИДЕО)

Председник Србије Александар Вучић поднео је "годишњи извештај нацији" у интервјуу на телевизији Пинк.

Вучић подноси "новогодишњи извештај нацији" на ТВ Пинку (Фото: ЈуТјуб)

Вучић је поводом последње посете Москви и председнику Русије Владимиру Путину, изјавио да су разговори били добри и садржајни, као и да је најдужи део разговора био у четири ока, и то без преводилаца.

- Били смо сасвим сами у огромној просторији, а то сигурно говори о неком пристојном односу који имамо. Разговарали смо о свим темама које се тичу Србије, ситуације у региону и ономе што ми можемо да урадимо. Све што сам рекао је апсолутна истина. Имали смо добар разговор и потврдили смо жељу да завршимо све око гасовода кроз Србију - рекао је на почетку Вучић, додавши да је истина да га је Путин својевремено звао да заједно играју хокеј, али да није пристао јер то није спорт за њега.

- Нека то раде Сергеј Шојгу и други Путинови сарадници, који то иначе чине - рекао је Вучић.

Он је Путину рекао да је Србија на европском путу, као и да нећемо уводити санкције Русији.

- Ако нисмо уводили санкције онима који су нам у прошлости учинили много лошег, зашто бисмо уводили онима који су нам чинили добро - упитао је Вучић и додао да ће тако бити док је он председник.

- На тој политици сам добио поверење народа - додао је он.

Председник је нарочито истакао да му је била велика част што је добио титулу почасног доктора на руском дипломатском универзитету.

- Имао сам ту част, као једини Србин. Нико из региона, осим једног Словенца, није добио ту част, коју су добили француски председници Ширак, Саркози, некадашњи шеф УН Бан Ки Мун, или израелски политичар Шимон Перез - рекао је Вучић и додао да је тамо одржао предавање о српској политици.

Вучић је објаснио и да због такве политике наш извоз у Руску Федерацију драстично расте. Такође, председник је додао да су мере штедње спасиле Србију банкрота, као и да су те мере и реформе препознали Међународни монетарни фонд и други међународни чиниоци.

Он је објаснио да су те мере довеле до увећања кредитног рејтинга, што је веома важно због дозивања нових инвеститора.

Вучић је додао и да је Србија у последње три године напредовала 50 места на "Дуинг бизнис" листи.

- У првих шест и по месеци разговарао сам са 71 председником, премијером, министрима страних влада и Европске уније, а незванично сам их видео и још више. Покренули смо значајан унутрашњи дијалог о Косову и Метохији, радна група је организовала 11 скупова на којима смо могли да чујемо разлличита мишљења, али смо почели да разговарамо о тој теми - рекао је Вучић.

Председник је  изјавио да је Србија направила огроман напредак, да се сви у региону тамиче са сваким и указао да су на крају бројке те које показују резултат.  Он је навео да је 20. децембра и ММФ у свом извештају назначио да је Србија направила огроман напредак и да имамо поузданост у економији, да се јавни дуг смањује, да смо веома добро место за инвестиције, побољшани су услови рада на тржишту...

Председник је истакао да Србија напредује у сваком смислу, те да је посебан прогрес направљен у агенди структурних реформи. Србија и Хрватска су данас на истом кредитном рејтингу, што значи да Србија дозива нове инвеститоре, рекао је председник.

Он је рекао да је Хрватска чланица ЕУ, на пример, а да је у првих шест месеци ове године страних инвестиција у Србији 1.182 милиона евра, а у Хрватској 362 милиона, да је на данашњи дан јавни дуг 62 одсто, а у Хрватској 83 одсто БДП-а.

- У поређењу са земљама ЕУ, Србија полако али сигурно мења ствари набоље. Са ким се такмичимо? Са свима у свему и сви се са свима такмиче и хоће да буду бољи од других. Нисмо никакви лидери ни у чему, али за три године за 50 места смо скочили на "Дуинг бизнис" листи. Напредујемо и настављамо да радимо свој посао. А, на крају су бројке те и резултати су оно што се види, ту је семафор и позивам људе да на то обрате пажњу - рекао је Вучић и истакао да Србија данас гледа у будућност и мир и да неће поновити грешке из деведесетих и двехљадитих.

- Избећи ћемо пљачке, корупцију и мафију и нећемо својим одлукама правити грешке - поручио је председник.

На питање коме не одговара стабилна Србија, Вучић је рекао да мисли на "пре свега оне споља", а не на своје политичке противнике, "којима је једино битно само да се дочепају власти да би напунили џепове".

- Зашто би им одговарала Србија у којој председник и премијер имају велику снагу и велику подршку народа. Таквој Србији не могу да наређују страни амбасадори - рекао је Вучић.

Председник Србије рекао је да је и овог пута његов одговор на тему "седења на две столице" тај да ће Србија водити своју политику, на начин да прати сопствене интересе, а не било које друге стране силе, ни САД, ни Русије, ни ЕУ, нити било кога другог. Он је тако прокоментарисао нову изјаву америчког амбасадора у Македонији Хот Јиа, о чему више можете да прочитате ОВДЕ.

- На све то имам прост одговор - Американци су наши пријатељи, сви су они наши пријатељи, али земљу водимо у складу са својим интересима - рекао је Вучић и додао да се држава води речима Стојана Новаковића у писму из 1900. године ондашњем председнику владе: "Волео бих да су Срби више Срби". Новаковић је, каже, рекао да би волео да су грађани мање аустрофили, или русофили и да су много више Срби.

Вучић је рекао да у Србији не постоји цензура, те је упитао и о каквим се то код нас независним новинарима и медијима говори, ако "независан" значи само "да си против своје владе и председника".

- Од кога независан? То не значи да не прима паре од неког у чијем интересу ради - приметио је Вучић и додао да с тим нема проблем, али народ разуме ствари.

- Народ поштује и на срећу или жалост неких гледају више неке телевизије, а мање неке друге. Није народ глуп. Људи то све знају - додао је.

Председник је рекао и да директне стране инвестиције у Србији у првих десет месеци ове године износе 2,12 милијарди евра и да смо по томе апсолутни лидери у региону, односно да Србија има више инвестиција него четири земље и једна територија тзв. "западнобалканке шесторке" и Хрватска, иако чланица ЕУ, заједно.

- То вам говори колико је Србија постала успешна и полако, али сигурно напредује - рекао је Вучић.

Председник очекује да се за концесију за аеродром Никола Тесла добије најмање 450 милиона евра, али и велике инвестиције будућег концесионара. Он је рекао да има четири понуђача из Швајцарске, Француске, Индије, Грчке, Кореје, Турске и Русије... што све говори о интересовању за аеродром. Како је рекао, у односу на 2012. број путника на аеродрому у Београду је повећан за 51 досто, а неко је то успео увођењем ЕР Србије и стратешког партнера.

Вучић је рекао да се аеродром даје концесионару на управљање на 25 година, а поред најмање 450 милиона евра очекује и инвестиције од око 700-800 милиона евра, плус такса на годишњем нивоу од пет до шест милиона евра.

Назначио је и да је аеродром оно прво што странци виде када уђу у Србију и додао да ће се тиме и повећати број туриста у Београду и целој Србији.

Вучић је поновио да је, по његовом мишљењу, Дејтонски споразум угрожен, али да је он обезбедио мир, а да би свако рушење тог споразума могло да доведе до несагледивих последица.

- Крхко је то што је Дејтон постигао, па свако ко иде против тог споразума ризикује лоше последице - рекао је и поменуо у том контексту: "Видели сте интервју Изетбеговића".

Препричао је и како је изгледао договор о граници између Србије и БиХ, како је рекао, најпре у званичном разгповору у Сарајеву, а затим на вечери.

- Ми смо у Сарајеву разговарали о утврђивању граница и рекао сам да ми тражимо 13 плус 24 хектара, што је везано за хидроелектране Зворник и Бајина Башта, а да смо спремни да надокнадимо, где год БИХ то жели.

Како је навео, Изетбеговић је тада рекао: "То је за нас тешко, у реду је за пругу, али ово је тешко јер је Дрина у питању, можемо да дамо право службености на 30 година...", а Вучић је, додао је, тражио да то буде најмање 99 година.

- После је у Београду Изетбеговић рекао: "Ја сам ти то рекао на вечери, али не може да се реши то за два дана". Питао сам га зашто смо онда уопште о томе разговарали - навео је Вучић додајући да је зато на прес конференцији у Београду, након сто је Изетбеговић непланирано иступио изјавом да не постоји заједнички став о Косову, и рекао да тако изгледају сви њихови договори.

Одговарајући на питање зашто је отказана његова посета Загребу која је планирана за децембар, Вучић је поручио: "Састанак са Китаровић - можда хоће, можда неће, ја сам увек спреман".

Као разлог је поменуо да би могао бити то што је говорио истину, а она је да је много више несталих Срба него Хрвата.

- Обмањивали су Хрвате о несталима, а ми смо израчунали да је више несталих Срба него Хрвата, па кад сам то тамо рекао на инаугурацији сви су скочили на мене да сам четник и свашта још... - рекао је Вучић.

- Извињавам се што сам вам рекао истину - додао је.

На констатацију да је закон о бранитељима прошао у Србији незапажено, Вучић је рекао да су то хтели и неки Срби у Хрватској, те додао да кабинети и у РС и у Србији раде на декларацији о заштити културе и националног идентитета Срба и поручио да га није брига шта ће на то неко да каже.

Ништа Албанци не раде самостално!

Председник Вучић истакао је да косовски Албанци ништа не раде самостално, на своју руку, и поручио им да ће наставак дијалога, по питању учесника, бити онакав како Србија буде рекла.

- Настављамо разговоре, али неће бити како ви хоћете, јер се пита и Србија. Биће онако како Србија буде рекла. Не зато што тако хоће, већ што нуди компромис - поручио је Вучић, а на питање о захтевима Албанаца да се САД укључи, али и противљењу Специјалном суду, Вучић је јасно поручио "ништа Албанци не раде самостално, одлучују неки други, не они".

- Хоћете да убаците додатног играча? Ако хоћете да убаците неког ко је признао Косово, Србија ће тражити неког ко то није урадио, а то је Русија - рекао је он додајући да је разговарао са председником Русије Владимиром Путином и добио сагласност о томе.

Поновио је да Србија неће тражити промену формата, да иде у дијалог објективно и неутрално, колико је могуће, јер је ионако оштећена, те поручио да не треба Србију доводити у ситуацију која је немогућа. Он је истакао да је ЕУ та која води преговоре, додајући да би за нас било боље да је то остало под окриљем УН.

125 евра за стан од 60 квадрата

Председник Србије Александар Вучић најављује да ће следеће године "пуном паром" започети изградња станова за припаднике безбедносних служби. Ако то буде "кренуло" добро, пројекат ће бити проширен и на младе брачне парове, као би се, између исталог, подстакло рађање, додао је он.

- Важно је да кренемо да радимо у мају и јуну, да положимо камен темељац, да припремио све са Београдом и другим локалним самоуправама и кренемо у тај велики пројекат - рекао је Вучић и додао да ће држава уложити једну милијарду за око 4.000 или 5.000 станова.

- Све укупно, када будемо наплатили део трошкова на милион квадрата, дражавно улагање требало би да буде, односно државни минус може да буде 200 милиона, што је минимално за овако огромно улагање, подизање БДП и подизање грађевинске индустрије - рекао је Вучић.

Он је поновио да би, примера ради, за стан од 60 квадрата учешће корисника кредита требало да буде само пет одсто, односно 1.500 евра, како би показао жељу да живи у том стану. Држава ће да учествује са додатних пет одсто, а кредит банке је 90 одсто, односно 27.000 евра. Камата на кредит државе била би 0,5 одсто, а камата на кредит банке 2,9 плус еурибор, а рок отплате 35 године.

- Дакле, рата на кредит банке би била 126 евра на месечном нивоу. Где можете да изнајмите стан, а камоли да буде у вашем власништву од самог почекта за 126 евра. Последњих пет година само 25 евра - рекао је Вучић.

Одричем се и ове функције!

Изгледа да сам свима нешто нудио, приметио је вечерас председник Србије Александар Вучић поводом медијских написа да је нудио Драгану Ђиласу да буде градоначелник или потпредседник владе. Упитан да ли је и Јанковићу нудио премијерско место, рекао је да је "све било успешно, али да је мали проблем био то што људи у Србији то нису желели".

- Ево, добровољно се одричем власти и функције - рекао је Вучић.

Он је рекао и да га политички противници у Србији хвале у приватним разговорима, али да то јавно не чине.

- Приватно ме хвале, али јавно као да их змије и гуштери уједају, па не могу да ми честитају на резултатима - навео је Вучић.

Вучић је објаснио и како је Ђилас "правио куплерај у Београду":

Хрвати били батинаши, инцидент организовале друге земље

Вучић је рекао да су српске безбедносне службе у инциденту на недавном дербију Партизан-Црвена звезда у Београду реаговале добро, али са закашњењем.

Истакао је и да надлежни органи испитују да ли је "неко из службе знао шта се тог дана спрема на утакмици".

- Надлежни државни органи то испитују, треба да се види да ли је то неко знао, много чудних ствари је ту било - рекао је Вучић и додао да у инцидент нису били умешани само Хрвати, да су у организацији учествовали грађани из других земаља.

- Добро смо разумели поруке. Хрвати су били извршиоци и батинаши, али су из других земаља неки са више мозга организовали све то - навео је председник Србије.

2018. биће година изазова

Следећа година биће пуна изазова, процењује председник Вучић, а кључни ће, каже, бити Косово и Метохија, регионални мир и стабилност, те даље јачање економије.

Вучић је рекао да је на Србији да очува мир и стабилност, да ништа не учинимо и не допринесемо нарастању тензија у Босни и Херцеговини, те да, ако можемо, помогнемо да не буду снажније постојеће тензије.

Трећа кључна ствар, да економија буде још јача и да можемо да повећавамо пензије и плате. Сада, каже, још само 12 одсто пензионера, "оних најбогатијих", и даље има смањене пензије, али ће крајем наредне године и они имати пензије веће него што су имали пре смањења.

Пензионерима, каже, хоће бескрајно да се захвали, јер смо захваљујући њима успели да минималне зараде оних који најтеже живе буду за 10 одсто веће.

- Можемо да очекујемо да мартовкса плата буде 430-440 евра, са овим повећањима, и крајем следеће године идемо на плате просечне од 500 евра - рекао је председник Вучић и подсетио да је лидер ДС Драган Шутановац својевремено рекао да када се то догоди, "када Вучић то буде постигао, сви треба да гласамо за СНС".

- Наравно, не морају то да раде - приметио је Вучић.

Хокеј са Путином

На питање  да ли га је Путин упитао да иде са њим на хокеј, Вучић је казао да је, претпрошли пут, када је био у посети Русији, добио позив, али да не зна да клиза.

- Било је касно увече и он ми је рекао да идемо на ноћну хокеј лигу. Ја сам рекао да сам научио да рано устајем и не лежем касно, а и да не умем да клизам - рекао је Вучић.

По чему се разликују Александар Вучић и Ана Брнабић, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Кад руски научници, пред Вучићем, угурају пса у цев:

ПАЖЊА:
Поштовани, молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција „Правде“ задржава право да скрати или не објави коментаре. Коментаре који садрже говор мржње*, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете - не објављујемо. Такође, неће бити објављиване ни псовке и вулгарности, чак и ако читалац који коментарише уместо целе речи стваља звездице.Коментаре којима нам скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте не објављујемо, као и коментаре који се односе на уређивачку политику, али ће бити прослеђени уредницима и на томе се захваљујемо.Молимо вас да обратите пажњу на правописну и граматичку исправност коментара које шаљете, као и да пишете малим словима, предност ће имати коментари који су написани без правописних и граматичких грешака, а коментари писани великим словима се неће одобравати.
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Најновије вести - Ратни извештаји

Најновије вести - ПРАВДА