Најновије

ГЛОБАЛНО ХЛАЂЕЊЕ: Научници упозоравају да је ледени талас у САД тек почетак стогодишњег циклуса!

Страшан ледени талас који тренутно хара источном обалом САД-а би могао бити почетак вековног периода глобалног хлађења, кажу стручњаци.

Илустрација (Фото: ЈуТјуб)

Ова област је бомбардована леденим температурама и до -29 степени и до 40cm снега у последњих неколико недеља, захваљујући леденој олуји, која је у међувремену добила име "Грејсон". Након што је узео животе најмање 11 људи, овај моћни циклон је спреман да добије још више снаге у наредним данима. Међутим, стручњаци су упозорили да би ово могао бити почетак нечега много већег, а један научник је изјавио да је ово почетак 100-годишњег периода глобалног хлађења. Дејвид Дилеј, генерални директор Глобал ведер осцилејшнса, каже да је временски феномен "Ла Ниња" уствари тај који стоји иза овог великог леденог таласа, и који заправо представља глобално хлађење, што је у потпуној контрадикторности са теоријом о глобалном загревању. Дилеј каже да свет "напушта" 230-годишњи циклус глобалног загравања, и да ће то са собом донети 100 година глобалног хлађења, упркос предвиђањима од стране мејнстрим научника. Ово, у комбинацији са "Ла Нињом", где морске температуре у Тихом океану опадају, супротно "Ел Нињу", јесте разлог због чега су САД под ударом леденог времена. "Ледени талас је комбинација догађаја 'Ла Ниња' и почетка глобалног хлађења – тако да је то почетак дуготрајног леденог циклуса, од 50 до 100 година. Доћи ће до повремених загревања са догађајима типа 'Ел Нињо' или 'Ла Ниња', који различито утичу на делове света. 'Ла Ниња' је обично хладна за већи део САД-а, а 'Ел Нињо' је за ове регионе блажи. Овакво време се често дешава у двонедељним циклусима, и изгледа да ће оно постати блаже након завршетка овог леденог таласа, тек за око недељу дана – а затим ће уследити више арктичких таласа", тврди Дилеј.
Национална метеоролошка служба је упозорила да ће "арктичка ваздушна маса остати усредсређена на две трећине источног дела земље до краја недеље", додајући да се очекују веома ниске темперартуре и опасно хладни ветрови. Невероватне снимке леденог таласа који је погодио источну обалу САД, погледајте ОВДЕ.
Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Савладајде на веме - ово су основне технике вожње по леду:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА