Најновије

ЛОНЧАР: Ево за које ретке болести ћемо издвојити више новца за лечење!

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да Србија све више издваја за лечење пацијената који болују од ретких болести и да је ове године за ту намену обезбеђено 1,5 милијарди динара.

Златибор Лончар (Фото: Јутјуб)

Држава је за ову годину преко буџетске линије издвојила новац за лечење оболелих од Моркио синдрома, ЛАЛ дефицита и ретких тумора, рекао је Лончар за РТС.  
"Хоћемо да струка одлучује шта ће се набављати. Фармацеутска индустрија има своје разлоге, улаже у тај лек, онда хоће да га прода... Кад већ не дају да тај лек у првих годину дана буде бесплатан. Ми ћемо ићи на то да ако лек помогне детету, да га онда платимо, а не да плаћамо унапред без обзира на ефекат", рекао је Лончар. Он је изразио наду да ће набавка лекова бити завршена што пре, јер како је рекао, сваки дан је важан.  
"Још једном желим да захвалим људима из Републичког фонда за здравствено осигурање који раде и по 15 сати дневно како би испунили оно што је обећано", рекао је Лончар.
Како је рекао министар, приоритет за 2018. годину је проширење дијагностичких метогологија у оквиру пренаталне дијагностике, где ће се пре свега радити на анализи узорака у Србији.
"Много тих узорака иде у иностранство, преко 1.000 за две до три године. То је много новца, створили су се услови да се то ради у Србији и то ће бити јефтиније и боље", рекао је Лончар.
Радиће се и на успостављању новог система, где би гинекологија, педијатрија и лечење деце били под једним кровом.
"Видећемо где то може да се ради на једном месту, па да даље доносимо закључке", рекао је министар.
Упитан за чланство у организацији Еуротрансплант, Лончар каже да је Србија испунила све што је та организација поставила као задатак пре годину дана, те да је остало да Закон о трансплатацији уђе у скупштинску процедуру.
"Највећи број донора и трансплатација срца био је прошле године, имали смо више од 90 спасених живота само из програма трансплатације и настављамо да радимо", каже Лоначар.
Министар је најавио да ће у уторак бити потписан уговор са италијанским министарством здравља који ће омогућити да наши пацијенти којима је хитно потребна трансплантација буду на италијанској листи и хитно добију орган.
Када је реч о епидемији малих богиња Лончар каже да се сада дешава оно на шта је министарство упозоравало претходних месеци.
"Неминовно је да има све више оболелих, да ћемо имати смртне случајеве. Једини лек и решење за све је вакцинација", закључио је Лончар.
Прочитајте ОВДЕ где је Србија у свему у односу на регион?
Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Шта је све о вакцинама недавно рекао Лончар, погледајте овде.

Бонус видео

Златибор Лончар избегава да одговори на питања новинара КРИК-а 
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА