Најновије

МИСТЕРИЈИ СЕ БЛИЖИ КРАЈ: Ово су све преокрети у истраги убиства Јелене Марјановић! Криминолози тврде да ће злочин ускоро бити решен!

Ко је убио Јелену? На ово питање од 3. априла 2016. године, када је беживнотно тело певачице пронађено у каналу поред насипа у Црвенки, сви чекају одговор. Година за нама била је пуна преокрета у овом мистериозном случају који не престаје да интригира јавност.

Јелена Марјановић (Фото: Pixabay.com/Јутјуб)

Од теорије да је Јелену заправо убио камионџија серијски убица из Немачке, полиција је протекле године дошла до открића и доказа који су довели до хапшења Јелени најближе особе - њеног мужа Зорана. Замршено клупко је тек почело да се одмотава, криминолози сматрају да ће овај случај ускоро и заиста бити решен, а ово су теорије које су 2017. године пуниле новинске странице и биле тема разговора готово целе Србије.

О монструозном убиству певачице, младе мајке и супруге и протекле године причало се готово свакога дана. Теорије о начину извршења овог злочина и могућем убици могле су се чути и у продавницама, на пијацама, у аутобусима. Полиција је ћутала и радила на случају, а медији су пратили све правце истраге.

Камионџија - серијски убица

Немачка полиција је у априлу 2017. објавила фото-робот мушкарца за кога се сумња да је серијски убица чије жртве су младе жене и за ког се у том тренутку сумњало да има везе и са убиством Јелене Марјановић.

Овај злочинац се повезује са убиствима Немице Каролине Грубер (19) чије тело је нађено 10. новембра прошле године код Ендингена, али и француске студенткиње Лусил К. (20) која је усмрћена 12. јануара 2014. у Куфштајну у Аустрији. Обе девојке су пре убиства и силоване, а на местима злочина убица је оставио биолошке трагове, за које је анализом утврђено да се поклапају.

Сумњало се да је убица девојака камионџија који путује Европом због чега му полиција није могла ући у траг.

Обе девојке убијене су док су џогирале крај реке, језера, насипа. Обе су усмрћене са више удараца по глави, гвозденом шипком. Лобање су им биле смрскане, а лица унакажена. Све се поклапало и са злочином у Црвенки. Проверавале су се ДНК анализе, као и да ли је неки камион стране регистрације примећен у близини насипа у време убиства певачице... Ова теорија направила је праву пометњу и у истрази и јавности, али је ипак убрзо пала у воду.

Мистериозни љубавник тражио освету

Недуго након тога, због бројних прича које су о злочину кружиле, породица убијене Јелене, па и сви остали, посумњали су да је певачицу можда усмртио огорчени бивши љубавник. Ову теорију додатно је распламсала изјава Зорановог оца и Јелениног свекра који је изјавио управо то да је Јелена имала љубавника и да ју је он брутално убио. Зоран је на ове изјаве ћутао, а онда је рекао да је њему највероватнија теорија да је његову супругу убио познаник из Борче који је добро познавао терен на ком се одиграо злочин.

- У мору прича које се помињу око убице моје Јелене до нас је дошла и једна која нам је запарала уши - Јелену је убио човек из Борче којег је познавала. Према тим информацијама, он и Јелена су се добро познавали. Међутим, нико од нас њега није познавао, нити је чуо за њега - рекао је Зоран Марјановић.

Контрадикторне изјаве "брижног" мужа и хапшење!

Зоранове контрадикторне изјаве тада су почеле да збуњују и јавност и полицију. Неколико пута је поново позиван на саслушања, као и чланови његове породице.

Појављивао се по разним емисијама, поред приче о стравичном убиству своје супруге и животу без ње, почео је да коментарише и друге певачице и њихове изгледе, да прича о свом љубавном животу, па и да новинаре гости на рођендану своје шестогодишње ћеркице. Тада је откривено и да Зоран месецима има нову девојку... И све то је радио, како је говорио, да би доказао да је невин "јер многи у њега сумњају."

Нешто више од 17 месеци ријалитија који су свакодневно сви пратили, само без камера које би 24 сата надгледале Марјановиће, Зоран је ушао у прави ријалити. У њему је провео осам дана и трудио се да што више прича о злочину... Људи су му поверовали да му је тешко и да можда са злочином он нема везе... Међутим, само неколико сати након што је изашао из ријалитија, 15. септембра, Србијом је као бомба одјекнула вест: Зоран Марјановић је ухапшен и осумњичен за убиство своје супруге Јелене Марјановић.

У притвору се налази од тог дана.

Свекар од "Јелене светице" направио "прељубницу"

Полиција о случају упорно ћути. Информације из истраге су строга тајна и тек понекад "исцури" нека нова. На фотографије девет бруталних удараца у лобању нико није остао равнодушан... Још више је јавност грозила чињеница да је за то све можда одговоран управо човек крај ког је Јелена сваке ноћи спавала.

Након хапшења Јелениног супруга, породица Марјановић је одлучила да затвори своја врата за новинаре. Владимир Марјановић је само кратко тада рекао да зна да је Јелену убио бизнисмен из Борче. Све како би покушао да заштити сина од ког се није раздвајао ни трена...

Чланови Јеленине породице, певачицине блиске другарице, сараднице... полако су почеле да причају о свему што су знале о односу убијене Јелене и њеног супруга. Пакао у ком је певачица живела до кобног дана више није био тајна, а прича о "савршеном браку" о коме су Марјановићи причали "на сва звона" је срушена.

Јелена је угњетавана, понижавана и контролисана

"Јелена је била под контролом Зорана Марјановића. Он је бирао шта ће да обуче, које лекове ће да пије, колико ће да тренира. Желео је да потпуно управља сваким сегментом њеног живота, али посебно - њеном каријером", овако су за "Блиц" након Зорановог хапшења испричали пријатељи и познаници певачице.

Њени пријатељи и познаници, чији су идентитети познати редакцији испричали су први пут да су им Јеленине жалбе деловале уобичајене док она није пронађена мртва, а потом годину и по дана касније њен супруг ухапшен. Како су рекли, у њиховим главама је тада почело да се одмотава клупко.

- Јеца је крила од Зорана да пуши цигарете. Он је водио рачуна о сваком сегменту њеног живота, од тога да јој је бирао одећу коју ће носити на снимањима, до тога да је користила мелем како би сачувала грло, односно глас. Због тога јој је било забрањено да пуши. И то тада није деловало толико чудно, али та његова контрола сада изгледа потпуно другачије. Жалила се да све ради сама, да нико осим ње не мрда прстом. Снимања, сликања и друге ствари везане за њену каријеру нису пролазиле без Зорана. На његов наговор је тренирала, ишла код нутриционисте, имала редуковану исхрану - испричали су пријатељи.

Убрзо су испливали и стари Јеленини интервјуи у којима је и она причала о депресији у којој је била због породичних проблема, о томе да се од супруга не одваја и слично...

Форензичари, нове теорије о злочину

Годину за нама обележило је и појављивање такозваних “приватних детектива”, где је свако од њих на своју руку, наводно одлучио да се баци у потрагу за убицом.

Убрзо се у истрагу, на позив породице Крсмановић, која се 2017. први пут одвојила од Марјановића и почела и сама да истражује злочин, укључио и Центар за форензику из Новог Сада.

Они су дошли до нових теорија о злочину: Јелена није убијена на насипу већ је њено тело донето ту и бачено, да је убица тачно знао где да баци њено тело а да не остави трагове, да је убиство испланирано до најситнијих детаља и још много тога...

Да ли су га открили показаће нам следећа година, за када је планирано да се саопшти да ли има довољно доказа да се против Зорана Марјановића подигне оптужница или ће он бити пуштен из притвора.

Криминолог: То је злочин из страсти и ускоро ће бити решен

Криминолог Златко Николић тврди да није било мистерије у случају убиства Јелене Крсмановић, већ да се ради о обичном злочину из страсти.

- Не тврдим да је то нека посебна мистерија зато што није једини нерасветљени случај за време од скоро две године. Имамо и убиства која нису била расветљена и по 10 година. Убиства из страсти смо имали и раније, тога има и биће јер ниједан закон не може да влада или да заузме емоције људи – каже Николић.

Криминолог тврди да се истрага певачициног убиства одужила јер је на почетку истраге злочина начињен низ пропуста. Он је напоменуо да јеједна од највећих грешака то што у првих неколико сати по проналаску Јелениног тела, који су пресудни за даљу истрагу, она није темељно вођена.

- Чињеница је да је неука истага направила пуно пропуста и грешака. Један од тих је што су новинари у стампеду згазили све што се могло, тако да од форензичких ствари није било ни говора ако нису узети у првих неколико сати од откривања злочина. Поклањање пажње бизарним изјавама појединаца из истраге, инсистирање на мање битним детаљима о томе чиме је убијена, све је то утицало на истрагу. Убиство из страсти има свој печат и то је било јасно свима који је тиме требало да се баве - каже Николић.

Криминолог објашњава да су грешке, осим форензичара направили и патолози јер је вештачење извршено са закашњењем, те да нису прочитали смисао и врсту убиства.

- Нетакнут материјал је за форензику веома битан. Неки потези су направљени са закашњењем. Примера ради, после годину дана се захтевало вештачење патолога Зорана Станковића. После проналаска тела најпре се утврђује да ли је то убиство или самоубиство, који су материјални докази, затим да ли има већ познатих лица за основану сумњу, али и добра правна дефиниција самог преступа је веома важна. Од тога зависи да ли ће та оптужница да ступи на правну снагу. Овде се није ишло са притвором баш зато што валидних материјаних доказа није било. Тек кад су их нашли Зоран Марјановић је притворен, али су тада изазвали и навијачке страсти, јер су једни били за хапшење, а други против - каже Николић и додаје:

"Нису прочитали смисао и врсту убиства. Да су одмах знали или претпоставили да се ради о могућности да су само двојица убице, муж или љубавник ако га је био јер је ово злочин из страсти, они су могли да затворе круг одмах. Није утврђено када је настала смрт."

Он објашњава да је само питање момента када ће се коначно утврдити да је певачицин супруг, Зоран Марјановић, одговоран за њену смрт.

- Овај случај је на путу да се реши, пошто није утврђено постојање друге личности иако је отац осумњиченог тврдио после годину дана да је Јелена имала љубавника. Све указује да је убица супруг те певачице, разлог је познат патолозима и криминолозима који се баве тим лицима. Успешно су прикривани трагови и замајавана је истрага. Понашање породице Марјановић, начин пријављивања, увалачење детета које је давало изјаве. Дете можете да поведете на сваки бедем и кажете му да идете да дочекате маму и оно ће кренути. Злочин из страсти је несумњиво и тај печат не може бити избрисан колико год био оспораван. Све указује да је извршилац супруг покојне Јелене и зато очекујемо процесуирање до краја – закључио је Николић.

Скоро две године од злочина

Подсећања ради, Јелена Крсмановић убијена је 2. априла 2016. године када је отишла на трчање са супругом Зораном и ћеркицом Јаном (6) на насип у борчанском насељу Црвенка. Она се тада одвојила од њих и неколико минута касније нестала без трага. Њено тело пронађено је сутрадан, у каналу недалеко од насипа, али и места где ју је супруг, наводно, последњи пут видео. Од тада испитани су скоро сви мештани Борче и Црвенке.

Прочитајте ОВДЕ шта је то "укопало" Зорана Марјановића?

Извор: Блиц

Бонус видео

Трагови истине  - Тема: Убиство Јелене Марјановић

ПАЖЊА:
Поштовани, молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција „Правде“ задржава право да скрати или не објави коментаре. Коментаре који садрже говор мржње*, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете - не објављујемо. Такође, неће бити објављиване ни псовке и вулгарности, чак и ако читалац који коментарише уместо целе речи стваља звездице.Коментаре којима нам скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте не објављујемо, као и коментаре који се односе на уређивачку политику, али ће бити прослеђени уредницима и на томе се захваљујемо.Молимо вас да обратите пажњу на правописну и граматичку исправност коментара које шаљете, као и да пишете малим словима, предност ће имати коментари који су написани без правописних и граматичких грешака, а коментари писани великим словима се неће одобравати.
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Најновије вести - Ратни извештаји

Најновије вести - ПРАВДА