Најновије

Египат повлачи своје признавање Косова?

Дипломатска борба Србије да заустави нова признавања Косова и Метохије и да смањи број земаља које су стале иза Приштине могла би ускоро да резултира једном великом победом - да Египат повуче одлуку о подршци независности јужне српске покрајине.

Египат повлачи своје признавање Косова? (Фото: Јутјуб)

Унутар Египта јача струја која стоји на становишту да је дошло време да се преиспита одлука о признавању независности јужне српске покрајине, према којој је од старта постојало велико подозрење и у политичким круговима и у јавности.
Наиме, Каиро је признао КиМ 26. јуна 2013, само неколико дана пред државни удар египатске војске и свргавање с власти дотадашњег председника Мухамеда Мурсија. Одлуку о признавању прочитао је тадашњи портпарол египатског МСП Бадр Абдел Атија, који је у исто време нагласио да Каиро жели да задржи добре односе са Србијом.
Ћорсокак у који је, признавањем КиМ, Муслиманско братство довело Египат, на неки начин је поправила актуелна гарнитура, јер до данас, ни после пет година од признавања, нису развијени ни дипломатски ни привредни односи Каира с Приштином, нити су отворене амбасаде.
Да се ти односи држе на веома ниском нивоу, Александру Вучићу потврдио је и садашњи египатски председник Абдел Фатах ел Сиси, са којим се шеф српске државе срео у Њујорку, у септембру, на маргинама Генералне скупштине Уједињених нација.
Уколико Египат преиначи своју одлуку у вези с Косовом, то би веома брзо могло да изазове домино ефекат и да број земаља које признају Приштину са садашњих 106 падне испод 100. Тај спољнополитички циљ у овој години зацртала је, према речима Ивице Дачића, и српска дипломатија:
- У 2017. започела су и повлачења признавања Косова од оних земаља које су признале противправну независност. И ту неће бити крај. Настављамо интензивну дипломатску акцију да број земаља које су признале Косово оборимо испод сто - поручио је Дачић.
Крајем прошле године Гвинеја Бисао и Суринам повукли су признавање КиМ, а заокрет у политици Египта могао би да доведе до новог таласа повлачења признавања у арапским и афричким државама, на које Каиро има велики утицај.
Обарање броја земаља које признају КиМ за бившег шефа дипломатије Владислава Јовановића није "немогућа мисија":
- Нарочито имајући у виду да су се САД, највећи промотери Приштине, "заглавиле" у односима са арапским светом. Биће велика ствар уколико Египат повуче признавање, јер ће то дати ветар у леђа оним земљама које су од старта имале резерве према независности КиМ али су следиле захтеве великих западних сила. За мене не би било изненађење ни да у догледно време Анкара стави на дневни ред преиспитивање одлуке о признавању.
Иначе, према евиденцији Приштине, број земаља које су признале Косово за десетак је већи од бројке од 106, којом "барата" Београд. Из нашег МСП поручују да су званичници Омана, Централноафричке Републике, Нигерије, Уганде, Сао Тома и Принципе у више наврата демантовали Приштину, која тврди да су ове земље признале Косово.
Према информацијама, наредних месеци Београд ће детаљно "прочешљати" списак свих држава које су признале независност КиМ и одредити листу оних које би потенцијално могле да ставе на дневни ред преиспитивање ове одлуке. Ка њима ће бити спроведена опсежна дипломатска акција, која ће обухватити рад на неколико фронтова - од сталног објашњавања ставова и позиција Србије када је реч о Косову, па до инсистирања на контактима званичника на највишем нивоу.

Спорна петорка

Према евиденцији Приштине, број земаља које су признале Косово за десетак је већи од бројке 106, којом "барата" Београд. Из нашег МСП поручују да су званичници Омана, Централноафричке Републике, Нигерије, Уганде, Сао Тома и Принципе у више наврата демантовали Приштину, која тврди да су ове земље признале Косово. На пример, власти у Приштини тврде да им је из афричке острвске земље Сао Томе и Принципе пристигла "вербална нота" о признавању. Међутим, према информацијама нашег МСП, одлука коју је донела влада те државе у марту 2012. никада није ступила на снагу.

Кампања у каирским медијима

Пре неколико дана један од најпознатијих и најцењенијих египатских и арапских новинара Абдел Латиф ел Мењави објавио је у дневнику "Ал Масри ал Јоум" текст под насловом "Да ли је време да се преиспита одлука братства?". Он у тексту наводи да би Египат морао да покуша да поправи штету и преиспита одлуку коју је донело Муслиманско братство, покушавши тиме да задовоље Америку.
Митрополит црногорски-приморски Српске православне цркве Амфилохије изразио је бојазан да политика председника Србије Александра Вучића води "издаји Србије и Косова". Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Суринам повукао одлуку о признању Косова
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА