Најновије

НОВО ИСТРАЖИВАЊЕ: Београђани мотивисанији да руше Вучића од остатка Србије

Драган Ђилас, кандидат за градоначелника у коалицији са ПСГ Саше Јанковића и Народном странком Вука Јеремића, препознат је у делу бирачког тела као онај који може да се супротстави СНС Александра Вучића и победи на изборима у Београду.

Београд (Фото: Pixabay.com)

То је разлог због којег Покрет слободних грађана у истраживању јавног мњења има много већу подршку него у истим истраживањима када је реч о републичком нивоу.
Како објашњава Владимир Пејић, директор агенције Фактор плус, која је пре неколико дана изашла са најновијим резултатима истраживања јавног мњења, како на локалном тако и на републичком нивоу, постоји битна разлика о перцепцији избора у Београду и на нивоу целе Србије, односно у вези са ванредним парламентарним изборима.
- Драган Ђилас позитивно утиче на рејтинг ПСГ и Саше Јанковића на градском нивоу зато што је он препознат као неко ко може да се супротстави Српској напредној странци и Александру Вучићу. У Београду, у делу бирачког тела који је против Вучића и СНС-а, и који је значајније већи него у остатку Србије, најважнији је циљ обарање "напредњака" са власти и због тога влада та специфичност у односу на републички ниво када меримо рејтинге опозиционих кандидата попут Саше Јанковића - истиче Владимир Пејић.
Према истраживању које је урадила агенција Фактор плус у сарадњи са листом Политика, постоји огромна разлика између рејтинга Саше Јанковића на републичком нивоу - 5,7 одсто и локалном, за предстојеће изборе у Београду, у коалицији са Народном странком и Драганом Ђиласом - 15,6 одсто.
Према речима саговорника, ту доминира и проста математика, јер у збиру више покрета, странака и личности постоји и бољи, односно виши резултат и збирни рејтинг.
- Генерално гледано, то је коалиција против Вучића која се обраћа управо таквом бирачком телу, чији је основни циљ београдских избора само рушење актуелне власти. Ђилас ту игра одлучујућу улогу. Они који гласају за ту коалицију, односно за Ђиласа нису и не морају нужно да буду подржаваоци Саше Јанковића. Ту је реч о оном бирачком телу некадашње Демократске странке, који су традиционални много јачи и бројнији у Београду него у остатку Србије. Београдски избори су за њих јака мотивација сами по себи - напомиње Владимир Пејић.
Када је реч о ефектима учешћа Вука Јеремића у тој коалицији, Пејић истиче да је идеологија мање важна када су локални избори у питању, а поготово када се испред тог дела бирачког тела налази циљ обарање актуелне власти.
Прочитајте ОВДЕ шта је Вучић рекао уочи одлуке о изборима?
Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Градски избори у Београду - Марко Бастаћ и Миљан Дамјановић 
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА