Најновије

Селаковић: Циљ декларације очување обележја и идентитета

Нацрт заједничке декларације Републике Српске и Србије о опстанку српског народа је завршен, рекао је за РТС генерални секретар председника Републике Никола Селаковић и додао да би она требало да обезбеди активности на очувању српског језика и писма. Дијалог о КиМ ће бити настављен, и важно је да људи имају право на мишљење које није само политичко, истиче Селаковић.

Селаковић (Фото: Јутјуб)

Никола Селаковић је гостујући у Дненвику РТС-а рекао да је декларација на неки начин спремна за потписивање и усвајање и да је реч о правно-политичком акту који би Србима требало да омогући заштиту обележја и идентитета.
Истакао је да би декларација требало да обавеже на улагање максималних активности на очувању српског језика и ћириличног писма.
Додао је да се нада успеху без намере да се неко нападне, тражећи за српски народ оно што је приуштено припадницима мањина у Србији.
Селаковић каже да је раније декларација била најављена до Нове године, али да некада није могуће држати се фиксних датума. Нада се и да декларација неће бити само мртво слово на папиру.
Генерални секретар председника Србије истиче и да многи критикују нешто што нису видели ни прочитали а каже да медији воле то да потенцирају.
"Хајде да видимо какав ће бити текст и шта ће се на основу њега делати и чинити, то је по мени најважније", поручио је Селаковић.
Говорећи о наводима да је било могуће угрожавање безбедности Срба на КиМ, Селаковић је навео да су на задовољство свих Срба Бадњи дан и први дан Божића прошли мирно.
Каже да, од када председник Александар Вучић преговара о КиМ, нема етнички мотивисаног убиства Срба, "што је политика успеха за разлику од политике бусања у прса".
Наводи да је раније било све мање Срба на КиМ, а сада их је неколико хиљада више.
"И десет година и сто година преговарања боље је од једног дана сукоба", навео је Селаковић.

Наставак дијалога о КиМ 

Када је реч о дијалогу о Косову и Метохији, Селаковић каже да ће бити настављен током јануара и да ће радна група изаћи са својим планом наредних активности.
Истиче да је важно да се разговара на различитим форумима, да људи имају право на мишљење а да то нису само политичари јер је КиМ много више од политичког питања.
Коментаришући наводе митрополита црногорско-приморског Амфилохија који је изразио бојазан да политика председника Србије "води издаји Косова и Метохије", Селаковић каже да је реч о човеку "који је живом Вучићу двапут одржао опело".
"Шта да очекујете. Није осудио Вучића на основу нечега што је он учинио, он се бави враџбинама. Говорио је о неизвесним стварима," рекао је Селаковић и навео да то није дух српског православља.
"Као што није желео да се додворава ни београдској чаршији, ни онима који су својим лоповлуцима Београд увалили у дугове и ојадили га, на исти такав начин председник није хтео својевремено да се додворава ни Амфилохију Радовићу", истиче Селаковић. 
Додаје да постоји историја, од Слободан Милошевића, преко Мила Ђукановића и "Амфилохијеве политике затезања и постепеног попуштања, и после тога све мањег броја Срба и у Црној Гори" а с друге стране је политика Александра Вучића која доводи до повећања броја Срба на КиМ. 
Истакао је да Вучић неће наставити политику "додворавања Амфилохију Радовићу, Григорију, и сличнима".
"Надам се да ће наставити политику која је дала допринос и помоћ државе изградњи Храма Светог Саве", рекао је Селаковић.
Египат повлачи своје признавање Косова? Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Министар Селаковић псовао српски народ на Газиместану
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА