Најновије

ШИФРА "КОЛАЧИЋ": Клинтон месецима није знао где је нуклеарни кофер, а онда...

Процес кроз који председник мора проћи ради лансирања америчког нуклеарног оружја није само у притискању дугмета, а кључни елементи тог процеса – шифре потребне за ауторизацију лансирања – нису никад далеко од првог човека САД. Бар не би требало да буду, пише "Бизнис инсајдер".

Бил Клинтон (Фото: Синхуа)

Према генералу Хјуу Шелтону, који је био председавајући Уједињених шефова особља од октобра 1997-септембра 2001, сви кораци зависе од једног кључног елемента без којег нема лансирања.
Тај елемент, председникови ауторизациони кодови, треба да буду физички близу председника у свако доба, а носи их један од пет војних помоћника, који представљају сваки огранак армије, навео је Шелтон у својој аутобиографији "Без оклевања: Одисеја америчког ратника". 
Шифре су на папиру званом "бисквит" (колачић), који се носи у актовки званој "фудбал", званично познатој као "председникова торба за ванредне случајеве".
Међутим, негде око 2000. године, члан једног одељења у Пентагону одговоран за све делове нуклеарног процеса послат је у Белу кућу како би прегледао шифре и осигурао се да су тачне, ова процедура се одвија сваких месец дана.
Сет шифри се, напомиње "Бизнис инсајдер", мења у потпуности свака четири месеца.
Председников помоћник, а тада је први човек САД био Бил Клинтон, рекао је званичнику из Пентагона да председник има шифре али да је на важном састанку и да га не треба ометати.
Помоћник је уверио званичника да је Клинтон узео шифре за озбиљно и да их држи близу, након чега је званичник отишао.
"Кад је следећег месеца дошла нова инспекција, званичник који је напустио Белу кућу а да није видео шифре био је на одмору, те се уместо њега појавио други", наводи Шелтон.
И новог званичника је сачекало старо извињење, "председник је веома заузет, али узима шифре за озбиљно и код њега су".
- Ова комедија пуна грешака се настављала, сигуран сам без знања председника Клинтона, све док није коначно дошло време да се стари сет шифри замени новим. У том тренутку се испоставило да помоћник није имао појма где су шифре, јер их није било месецима. Председник их никада није имао, али сам сигуран да је претпоставио да их има помоћник, како и треба да буде - записао је Шелтон.
Шелтон и тадашњи министар одбране Вилијам Коен подигли су узбуну.
Проблем недостајућих шифри решен је њиховом заменом, а на брзину су променили и сам процес.
Сада званичник Министарства одбране који дође у Белу кућу мора физички да види шифре и да чека да то уради ако је потребно.
Шелтон и Коен су се плашили да ће ова прича осванути у медијима, на њихову срамоту.
Али, прича о недостајућим шифрама никад није угледала светлост дана, све док Шелтон није објавио своју књигу.
- Радите све што можете и мислите како имате непогрешив систем, али некако се увек нађе неко да зезне читаву ствар - закључио је Шелтон.
Прочитајте ОВДЕ зашто је Доналд Трамп спреман да преговара са Ким Џонг Уном?
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Војислав Шешељ - Бил Клинтон је тражио од Изетбеговића да жртвују Сребреницу да би НАТО реаговао!
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА