Најновије

ПРИШТИНА НЕ БРИНЕ: Египат је озбиљна држава која не пада на пропаганду Београда

Заменик косовског министра спољних послова Антон Бериша коментарисао је медијске написе о томе да Египат размишља да повуче признање Косова и каже да у Приштини не страхују од тога, те додаје да је Египат озбиљна држава која "не пада на пропаганду Београда".

Хашим Тачи (Фото: Јутјуб)

Бериша, наиме, у изјави за косовски портал лајми.нет, сматра да је реч о пропаганди коју Београд спроводи уочи десете годишњице независности Косова.
- Египат је озбиљна држава, са хиљадугодишњом традицијом и не може бити део ове пропаганде - тврди Бериша.
И званичници косовског Министарства спољних послова кажу да немају информације да би Египат могао да повуче признање, преноси РТК.
Египат је, наводи РТК, признао независност Косова јуна 2013. године, када је на челу те земље био Мохамед Мурси из покрета Муслиманска браћа.
Косовски министар спољних послова у то време је рекао да је обавештење о признавању било објављено на званичној интернет страници египатског Министарства спољних послова.
Данашња Политика пише, позивајући се на извор из дипломатских кругова, да је Египат Косово признао само усмено - без икаквог папира - јуна 2013. године, три дана пре пада власти Муслиманске браће и да је то "врло слабо признање", којем се противило чак и тадашње Министарство спољних послова.
Исти неименовани извор каже да није било никакве размене нота између египатског и косовског министарства спољних послова, већ је то учињено само вербалним исказом некадашњег портпарола министарства Бадр Абдел Атија.
- Све се то дешавало 26. јуна 2013, три дана пре пада Муслиманске браће. То вербално признање било је резултат, како неких унутрашњих калкулација Муслиманске браће, тако и спољних притисака којима су они били подложни - наводи саговорник београдског листа, коментаришући информације да се у Египту размишља о повлачењу признања.
Према његовим речима, уобичајени пут за признавање државе је размена нота о успостављању дипломатских односа и отварању амбасада, али у овом случају то не постоји.
Прочитајте ОВДЕ све о томе зашто Египат повлачи своје признавање Косова?
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Дачић: Одлука Суринама да повуче признање Косова ће охрабрити и друге земље.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА