Најновије

СУДАР ВЕЛИКИХ: Брисел демонстрира (не)моћ — Русија гради бедем одбране (ВИДЕО)

У емисији „На нишану Мирослава Лазанског“ економиста Љубодраг Савић и генерал Милош Ђошан, командант противавионских јединица током агресије на СРЈ 1999. и генерал Божо Новак, некадашњи заменик команданта РВ и ПВО Војске Републике Српске, разговарали су о санкцијама ЕУ Русији, као и о нападу терористичких група на руску базу Хмејмим у Сирији.

Лазански (Фото: Јутјуб)

Европска унија је прва увела економске санкције Русији, потом је Русија увела контрамере. Сада ЕУ преко Светске трговинске организације (СТО) тражи обештећење од Русије. Са своје стране, Русија прети изласком из СТО.
Када говори о логици по којој ЕУ поступа у вези са Русијом, Љубодраг Савић цитира реченицу из филма „Балкански шпијун“: „Ђура ће ти опростити што те је тукао“ и пита се како ЕУ мисли да наплати обештећење.
„То је заиста врхунац лицемерја у коме ЕУ демонстрира силу. Али, мислим да није тако моћна. Русија је такође велика сила, велика држава, велика цивилизација и не постоји од јуче. Велики увек мисле да могу да раде шта год хоће. То није само ствар ЕУ, то је нешто што се дешава и у сарадњи са САД, али потпуно је легитимно право сваке земље, ако ништа друго, да се брани“, каже Савић.
Завођење санкцијa у нескладу је и са идеалима које прокламује ЕУ, додаје Савић. Оне имају за циљ да изазову незадовољство грађана Русије како би променилe власт, што можда може да се догоди, како Савић каже, у малим земљама.
ЕУ може да преко СТО врши притисак на Русију, али не постоји начин да натера Русију да плати одштету, каже Савић.
„То можете да притискате мале земље, као што је Србија, која аплицира за чланство у ЕУ. Ви ту имате једноставан механизам. ЕУ не може да казни Мађарску и Пољску, које су чланице Уније. Не може им ништа“, коментарише Савић.
Претња Москве да ће иступити из СТО уколико ова организација пресуди у корист ЕУ потпуно је природан одговор, каже Савић, зато што та организација има правила.
„Чак мислим да по тим правилима не можете да заведете санкције. Тамо је то један од основних принципа, а то је и темељни принцип ЕУ, да постоји приступ тржиштима, кретање капитала и људи. Русија мора да тражи начин како да функционише у санкцијама, јер има проблема због санкција. Ко тако не мисли, греши“, сматра Савић.
Говорећи о нападу дроновима на базу Хмејмим у Сирији, када су руски противваздушни системи оборили скоро све дронове, генерал Ђошан каже да су руски противваздушни системи увек били далеко испред свих осталих.
„То се, наравно, може повезати са концепцијом како су се развијали, али руски ракетни и други противваздушни системи су веома ефикасни и веома су отпорни на сваку врсту сметњи које су присутне код других система. И још ће се усавршавати и још ће дронови бити мање ефикасни после овог искуства“, каже Ђошан.
Сирија је, као што је то био Вијетнам, добар полигон за пробу противваздушних система, додаје он.
„Ми смо проучавали сва искуства из Вијетнамског рата. Као официри ракеташи, морали смо да проучимо све поступке вијетнамских официра против америчке авијације, и то нам је послужило у нашим дејствима“, каже Ђошан.
Према Ђошановом мишљењу, руски противваздушни систем „Панцир“, који се, како каже, у Сирији одлично показао, добро би дошао и српским противваздушним снагама.
Вашингтон је укинуо финансијску помоћ Пакистану, дан пошто је та земља почела да, у трговини са Кином, користи кинеску националну валуту јуан уместо долара.
Пакистанска одлука не може да угрози долар, али је опасна као, како Савић каже, фактор угледања.
„Сви су свесни да је долар једна од важних полуга америчке моћи. Долар су најчешће бранили Јапанци, немачка Централна банка док није било ЕУ, Велика Британија и неке друге земље због својих потреба. Американци имају штампарију новца која штампа новац за Америку, али се, практично, он дистрибуира у цео свет, и то штампање новца, колико год га штампали, не може да изазове инфлацију у САД јер је он резервна валута за цео свет“, објашњава Савић.
Осамдесетих година скоро сто одсто светске трговине одвијало се у доларима, данас је тај удео долара пао на око педесет процената. Сада је, каже Савић, занимљиво понашање Кине.
Кина води унилатералну политику која поткопава америчке интересе, међутим, САД су још увек светски економски лидер, и Савић не очекује да долар буде замењен другим валутама.
Џихадисти се припремају за напад САА и руских бомбардера! Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Мирослав Лазански- Америка је немоћна, пред новим руским
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА