Најновије

Напали Амфилохија да одбране Вучића

Апел за одбрану Косова и Метохије на помолу је да изазове нови окршај дела СПЦ и власти у Београду. Бујицу коментара изазвала је изјава митрополита црногорско-приморског Амфилохија да има бојазан да "политика председника Србије Александра Вучића води издаји Србије и Косова", те да је тај апел потписан због "неповерења и комбинација" власти.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије (Фото: Јутјуб)

Овај документ потписала су нека од најзначајнијих имена Српске православне цркве, укључујући и епископе Западноамеричке епархије Максима, Митрополије аустралијско-новозеландске Силуана и Новограчаничко-средњезападноамеричке Лонгина.
- С Вучићем нисам имао никакав сукоб. Он је први председник Србије који је био на Сабору. Сада се бојим да његова политика води издаји Србије и Косова и да се зато променио - изјавио је Амфилохије додавши и да је садржај Апела подсетник за власти да се "не одрекну себе."
Оштро су реаговали генерални секретар Председништва Никола Селаковић, потредседница Владе Србије Зорана Михајловић, министар одбране Александар Вулин и директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.
Селаковић је митрополита Амфилохија означио као човека који се "бави враџбинама".
- Није осудио Вучића на основу нечега што је он учинио, он се бави враџбинама. Говорио је о неизвесним стварима. Као што није желео да се додворава ни београдској чаршији, ни онима који су својим лоповлуцима Београд увалили у дугове и ојадили га, на исти такав начин председник није хтео својевремено да се додворавња ни Амфилохију Радовићу - истакао је Селаковић, додавши да Вучић неће наставити политику "додворавања Амфилохију Радовићу, Григорију и сличнима".
Потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић каже да митрополит неће водити државну политику и да не треба да дели људе на "патриоте" и "издајнике":
- Само што за разлику од неких других који су лупањем у груди патриотске користили Косово за добијање политичких поена, али и за стицање великог новца, док је све више Срба напуштало Косово, Вучић конкретно помаже опстанак и безбедност наших грађана.
Од клетви Амфилохија Радовића ниједан Србин на КиМ није ојачао, али је од напора Вучића косовска независност постала много слабија, поручује министар одбране Александра Вулин, подсетивши да је митрополит председнику Србије два пута држао опело.
- Амфилохије је Вучића и мене два пута живе сахранио, држећи нам опела. А кад је КиМ заиста био издан и напуштен, Амфилохије није сахрањивао живе и није бацао клетве на оне који су забрањивали српско име у Црној Гори и признали Косово као независну државу, а правдали и хвалили НАТО бомбардовање - саопштио је Вулин.
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић сматра да су изјаве митрополита Амфилохија наручени напад.
- Реч је о чину који дисквалификује сваког ко на тај начин иступа као представник црквених власти. Чини га човеком који се бави опозиционим политичким деловањем на један вулгаран и непримерен начин - рекао је Ђурић.
Др Дејан Мировић, професор међународног права из Косовске Митровице, каже за да је "јасно да сви министри који нападају митрополита, лица Александра Вучића."
- Они немају ни интелектуалну, још мање политичку храброст да самостално све то изјаве и да нападну институцију стару неколико векова. Ови хистерични напади подсећају и на ситуацију када је митрополита нападао Мило Ђукановић. И ово је изгледа доказ да заиста односи Београда и Подгорице никада нису били бољи - закључује Мировић.

Одложена реакција

У интервјуу херцегновској ТВ Нови, на питање како гледа на Вучићев потез да се о Косову консултује са интелектуалцима, Амфилохије је одговорио да сматра да председник Србије жели да смањи своју одговорност. Вучић, пак, каже да неће коментарисати све ове изјаве до гостовања на Јавном сервису, 14. јануара. Осим Амфилохија, Апел за одбрану КиМ потписали су и други утицајни чланови СПЦ: епископ умировљени захумско-херцеговачки Атанасије, епископ западноамерички Максим, епископ полошко-кумановски Јоаким, епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, епископ славонски Јован, викарни епископ диоклијски Кирило, епископ шабачки Лаврентије, епископ Митрополије аустралијско-новозеландске Силуан, епископ новограчаничко-средњезападноамерички Лонгин, епископ рашко-призренски Теодосије.
Матија Бећковић каже да Вучић поступа са Косовом као проститутка код Плавог моста! Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: vesti-online.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Митрополит Амфилохије: "Шта се догађа са Светосавским српским народом?!"
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА