Најновије

Николић: Од срца желим независност Српске!

Бивши председник Србије Томислав Николић пожелео је Републици Српској независност и самосталност и тако на прослави Дана РС у Бањалуци искорачио из оквира званичне политике државе коју и даље представља као председник владиног Националног савета за сарадњу с Русијом и Кином.

Николић (Фото: РИА)

Иначе, како је више пута наглашавано из државног врха Србије, наша званична политика је поштовање Дејтонског споразума и очување целовитости БиХ.

Целодневно славље

Република Српска је јуче низом манифестација обележила 26 година постојања. Патријарх Иринеј је у Саборном храму Христа Спаситеља у Бањалуци служио литургију поводом трећег дана Божића посвећеног Светом првомученику и архиђакону Стефану. Церемонија је почела уручивањем ордена и признања овогодишњим добитницима, настављена је дефилеом специјалних јединица МУП РС, а завршена свечаном академијом. Бањалуком се орило и „Пукни, зоро“...
- Данас с поносом могу да честитам грађанима Српске дан републике, за коју је живот дало више од 30.000 Срба. Наравно, и други су народи страдали у непотребном грађанском рату на просторима БиХ - рекао је Додик на обележавању празника.
Он је рекао да би волео да се Србима из Српске у наредном периоду омогући да у што краћим процедурама добију држављанство Србије, те да треба разговарати о томе да представници Срба из окружења и дијаспоре буду заступљени и у законодавним органима власти у Србији. Додик је подсетио на праксу Хрватске и Мађарске, које су дале држављанство Хрватима и Мађарима ма где да живе, па би то, према његовим речима, могао бити нови корак и опште српске интеграције, која је неопходна.

Воља народа

- Ако је пут да се ујединимо ваша самосталност и независност, од срца вам желим самосталност и независност. С тог пута не сме се скренути. И биће још 100 препрека, али ми смо само они људи који иду испред воље народа, а она је јасна: Србија и РС одлучиваће заједнички о заједничкој судбини - изјавио је Николић, примајући Орден РС на ленти за нарочите заслуге у развијању и учвршћивању сарадње и политичких односа између Србије и РС.

Државни врх изостао

Председник Александар Вучић упутио је Додику честитку у којој је навео да ће Србија увек бити уз РС, пружајући јој подршку и негујући економске, културне и духовне везе. Додик је захвалио Вучићу на свему што чини за добру и успешну сарадњу између РС и Србије.
Прославу у Бањалуци увеличали су генерални секретар Председништва Србије Никола Селаковић и министри Небојша Стефановић, Александар Вулин и Зоран Ђорђевић. Прослави су присуствовали и председник Јужне Осетије Анатолиј Бибилов, као и Александар и Катарина Карађорђевић.
Николић је открио само део својих заслуга јер је, како је рекао, део међународне заједнице „отимао суверенитет, независност и право РС подвођењем под некакву заједничку државу за коју не види да још функционише“.
- Мој најтежи изазов за РС био је резолуција СБ УН о Сребреници. Знао сам да ако дође до гласања, нећемо имати велике шансе. Ако изгласају како су наумили, онда ни РС неће имати велике шансе. Тада сам одлучио да урадим нешто што није дипломатски, али је било очајнички: да се обратим нашој мајци Русији и великом председнику Путину. Написао сам писмо Путину и навео сам да „овим печатимо судбину РС“. Владимир Путин је уложио вето на резолуцију о Сребреници, подигао нам главе, охрабрио нас... Од тада ме баш не воле ови наши мањи пријатељи, а какав бих ја био човек када би ме волели они који не мисле добро мом народу - поручио је Николић.
Политички аналитичар Дејан Вук Станковић каже да Николићева порука недвосмислено одступа од званичне државне политике.

Националистичка младост

- Колико је упућена грађанима РС, толико је упућена и некадашњим Николићевим бирачима. Он очигледно евоцира успомене на своју националистичку младост и то га конфронтира са државном политиком и њеним носиоцима. Николић индиректно и онако из прикрајка одапиње политичке поруке не би ли више одмогао него помогао СНС. Та странка ће несумњиво наставити да брани званичну државну политику - сматра Станковић.
Председник РС Милорад Додик не крије да му је циљ што већа самосталност РС, за шта каже да је легитиман политички циљ.

Држава српског народа

- С друге стране, циљ БиХ, односно Бошњаци са странцима желе да је учине што више централизованом и унитаризованом земљом. То су два неспојива концепта... РС само тражи да се испоштује њена уставна позиција, а у Уставу пише да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа, те да Срби у РС желе да се изборе за права добијена Дејтонским споразумом. Ми смо у потреби да се изборимо за наша стечена права и морамо да прекинемо нит у којој смо ратове добијали, а губили за зеленим столом. Ми хоћемо да за зеленим столом добијемо и задржимо своја права - напомиње Додик.
Он сматра да се Срби у БиХ никада нису идентификовали са државом БиХ и да то не чине ни данас.
- Ово је држава српског народа, али је делимо са свима који овде живе. Идеја је била самостална Српска или уједињена са Србијом, али ми смо Дејтоном поново стрпани у БиХ - описао је Додик.
Упитан да ли се конфликти у БиХ могу решавати без посредовања Београда и Загреба, он је рекао да РС са Београдом има одличну сарадњу и разумевање.
- Став Београда је да поштује Дејтонски споразум и територијални интегритет БиХ, али Београд никада не пропушта прилику да каже да Србија воли РС и да је чува у оном делу како је предвиђено Дејтонским споразумом - нагласио је Додик.
Он је рекао и да је могуће да буде кандидат за српског члана Председништва БиХ.

Председник РС не одустаје

Додик је најавио да ће ускоро бити донет нови устав Српске и поручио да нико не може да им забрани право на референдум.
- У наредном периоду ћемо на референдуму донети и нови устав РС, који је већ делом написан и усклађује се с Дејтонским споразумом - рекао је Додик на свечаној академији. Напали Амфилохија да одбране Вучића. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА