Најновије

ЗАПАД У ПАНИЦИ: "Путинове војне вежбе биле су симулација рата против целог НАТО пакта" (ВИДЕО)

Велика руска војна вежба одржана у септембру била је "симулација великог напада на НАТО" тврди командант естонских снага одбране.

Руска војска (Фото: РИА)

Рихо Терас је потврдио страхове НАТО-а да су вежбе назване "Запад" коришћене зарад симулације конфликта са Алијансом коју предводе САД и приказивања руске способности да покрене велики број трупа у екстремно кратком периоду у случају конфликта.
Вежбе које су одржане на територији Белорусије, Балтичког мора, западу Русије и у Каљининграду у септембру су, према речима руског министарства, рађене по сценарију фиктивног напада милитаната, преноси "Индепендент".
Док у интервјуу за немачки лист "Билд", командант Терас је рекао да се радило о другачијој симулацији.
- Да будемо јасни, у вежби Запад 2017. Русија је симулирала велики војни напад на НАТО. Он није био усмерен само на балтичке државе, већ су то биле серије вежби које су се простирале од далеког севера до Црног мора. Величина тих вежби је много већа него што је званично речено - рекао је он.
Уместо да буде "чисто дефанзивна" вежба, како је тврдила Русија, Запад је био коришћен за симулацију "конвенционалног рата против НАТО-а у Европи - писао је раније "Билд", наводећи речи два аналитичара из западни обавештајних служби.
Извори су рекли и да је учествовало много више војника од 12.700 колико је Русија тврдила.
Око 12.000 руских војника је учествовало у вежбама у регионима "близу естонских граница" и више од 10.000 у областима северно од Финске и Норвешке, рекли су извори.
Обавештајни аналитичари су за "Билд" рекли и да је у току вежбе опробана и "шок кампања" проив НАТО држава као што су Немачка, Холандија, па и Пољска, као и против држава које нису у НАТО Шведске и Финске.
У симулацији је у балтичким земљама испробано "неутралисање или преузимање контроле над ваздушним пољима и лукама", као и симулирање бомбардовања "критичних инфраструктура" као што су "ваздушна поља, луке, електране" у западној Европи.
- Број трупа који су учествовале у вежбама значајно су премашиле број који је објављен пре вежбе. Сценарио је био другачији и географски обим је био већи од раније најављеног - рекао је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг у то време. Путинов "Бели лабуд" ускоро креће и у серијску производњу, а стиже и нови Су-34! Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА