Најновије

ЕУ У ШОКУ: Након вишегодишњег "рата", Газпром Европи продаје више гаса него икад

Саботирање “Јужног тока”, спутавање “Северног тока”, писање прописа конкретно намењених фрустрирању “Газпрома” – све је то узалудно, када се производња ЕУ смањила. Срећом, Русија је спремна да надокнади овај недостатак, упркос покушајима Брисела да не дозволи земљама ЕУ прикључак на још један вид приступачне енергије.

Газпром (Фото: Ria)

Упркос вишегодишњим напорима из ЕУ, руски удео у снабдевању Европе природним гасом се повећава, не опада.
Газпром је у 2017. години у Европу испоручио 190 милијарди кубних метара природног гаса – што је рекордно висок ниво, наводи Блоомберг. Очекује се да ће 2018.године та бројка мало пасти на 180 милијарди кубних метара, што ће и даље бити рекордно високо.
Веће ослањање на руски гас може бити изненађујуће, не само због тренутних тензија између Русије и неких европских земаља по многим питањима. Руска интервенција у Украјини и њихова анексија Крима 2014. године су довели до застоја између Русије и Запада – али европски увоз руског гаса је од тада порастао за више од 25 одсто, упркос томе што је у Бриселу било много реторике о диверзификацији.
Дошло је до одређених напредака. Амерички ЛНГ је по први пут почео да стиже на европске обале, обећавајући да ће се такмичити с руским гасом. Било је неких значајних разлика од Газпрома – флексибилније цене, на пример – али руски гасни гигант није изгубио тржишни удео. Много америчког ЛНГ-а се отпрема у Латинску Америку, не Европу. 
У међувремену, Русија не препушта игру Американцима. Владимир Путин је недавно означио почетак “Јамал ЛНГ” пројекта на руском Арктику, масивног ЛНГ извозног терминала вредног 27 милијарди долара, који је развила приватна руска гасна компанија “Новатек”, и који је завршен на време и у оквиру буџета.
На глобалном ЛНГ тржишту доминирају Аустралија и Катар, док ће САД имати све већи удео, јер ће се у наредних неколико година отворити нови терминали. Али “Јамал ЛНГ” ставља Русију на ову мапу, а Русија има за циљ да контролише 15 до 20 одсто глобалног тржишта. Русија извози нешто ЛНГ-а из Сахалина на Далеком истоку, али је “Јамал” позициониран да служи Европи и Азији.
Затим је ту и гасовод “Северни ток 2”, предложени пројект који ће удвостручити капацитете постојеће линије која протиче од Русије до Немачке преко Балтичког мора. Овом пројекту се чврсто противе неке источноевропске земље, као и САД, али има подршку Немачке. Ако буде завршен, он ће загарантовати још већи тржишни удео Русије. 
Све ово није нужно велика претња европској енергетској сигурности све док су снабдевања сигурна. Претња од неких алтернатива или других ЛНГ добављача, би могла задржати “Газпром” поштеним. Концесије цена које су до сада понуђене су доказ да ће “Газпром морати” да остане конкурентан како би задржао тржишни удео.
Али, све у свему, Русија остаје доминантан добављач гаса у Европи, упркос вишегодишњим обећајима европских политичара да ће то променити.
Руски удео на европском тржишту ће порасти на 40 одсто до 2035. године са садашњих 30 одсто, преноси Блоомберг.
Прочитајте ОВДЕ све о тајном нуклеарном плану САД против Русије а тиче се Источне Европе.
Извор: Вебтрибјун

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Гас-Рес и Гаспром формирају заједничко предузеће.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА