Најновије

РУСКИ МИЛИЈАРДЕРИ СЕ СПРЕМАЈУ ДА ПОБЕГНУ У НОВИ ПОРЕСКИ РАЈ - У ЕУ: Путин спрема одмазду!

Више од 730 највећих руских бизнисмена је аплицирало за малтешко држављанство, које се може купити за 900.000 евра. Међу њима су Аркадиј Волож, Борис Минц, Алексеј Мареј и друга имена са руске листе Форбес-а, преноси РБЦ.

Владимир Путин (Фото: РИА)

Листа грађана Малте је доступна на сајту владе ове државе, која је од 2004. године чланица Европске уније. Током протекле три године, број представника великог руског бизниса међу грађанима Малте се значајно повећао. А пасоши нису били само за те пословне људе, већ и за чланове њихових породица.
Од 2013. године у овој земљи функционише програм “Малтешко држављанство за инвестиције“, који је одобрила Европска комисија. Уз помоћ њега, држава планира да привуче 1.800 инвеститора који ће напунити локални трезор за 1 милијарду евра.
Према условима овог програма, износ инвестиција не би требало да буде мањи од 880.000 евра без провизија и накнада, а приватни инвеститор може затражити држављанство ове земље тек након што допринесе малтешком буџету са 650.000 евра. 70% овог износа је изабрано за Национални фонд за развој и социјалну политику Малте, а остатак одлази у државни буџет.
Осим тога, подносилац захтева мора купити некретнину на овом острву за најмање 350.000 евра, или изнајмити кућу на пет година, при чему укупан износ не може бити мањи од 80.000 евра за целокупан период.
Нови инвеститор такође треба да купи малтешке обвезнице, које је одобрила влада ове земље, за најмање 150.000 евра, са роком доспећа након пет или више година.
Подносилац захтева, заузврат, може добити пасош за себе и чланове његове породице, укључујући и деде, баке и унуке, као и жену и снају. Пасош ће такође бити издат деци која су рођена или усвојена од стране подносиоца захтева након добијања пасоша Малте.
Нови власници пасоша су Александар Несис из ИЦТ Холдинг Лтд и чланови његове породице, директор компаније Yандеx Аркадиј Волож и његова породица, председник Управног одбора инвестиционе компаније О1 Гроуп Борис Минц и његова породица, оснивач највеће руске алкохолне компаније Белуга Гроуп Александар Мечетин, велики руски земљопоседник Игор Кудокормов, генерални директор и заменик председника управног одбора Алфа-Банк Алексеј Мареј. Представници Минца, Несиса, Мечетина, Кудокормова и Мареја још увек нису коментарисали стицање држављанства Малте.
“Аркадиј Волож много путује у име пословања компаније, а поседовање европског пасоша вам омогућава да путујете у безвизном режиму. Као и раније, он остаје руски држављанин и испуњава све захтеве руског законодавства“, објаснила је компанија “Yандеx“.
Шеф руског представнишва компаније Цандy-Хоовер Гроуп и бивши потпредседник компаније Леново, Глеб Мишин, такође је потврдио поседовање малтешког пасоша за себе и чланове његове породице, објашњавајући ово тим да је то погодно за добијање “виза за слободно кретање широм света“, што је посебно важно за његову породицу јер се деца школују у иностранству. И у будућности он не искључује могућност регистрације свог посла под малтешком надлежношћу.
“Поред тога, Малта има лојалне услове за добијање држављанства. Малта такође пружа лаке пореске услове, а то је јако важно за нас“, рекао је Мишин.
На списку се налазе и менаџеи Касперски Лаб-а Алексеј де Мондерик и Татјана Мраморнова, један од најплаћенијих менаџера у Русији по Форбес-у, генерални директор рударске компаније “Полyус“ Павел Грачев, оснивачи компаније “Спортмастер“ Дмитриј Доичан и Николај Фартушњак, брат бившег министра саобраћаја Русије Леонд Левитин и његова породица, као и генерални директор Централног дома културе железничара.
Међутим …

Или сте уз Русију, или нећете имати ништа

Да све ово неће проћи тек тако како су неки олигарси замислили сведочи и добро позната ситуација из 2015. године а било је овако …
Паметни олигарси одлучили су се да подрже стабилизацију рубље, да започну са избацивањем долара и да потврде своју оданост држави тако што су дали контролу Русији
Поједини либерали причају како ће руска економија ускоро доћи до потпуног колапса и све би то било врло лепо да прави Руси нису свесни у каквом је стању Русија заиста.
Пред Русима је тешка година, али је просто немогуће да они живе у константном страху да ће “олигарси збацити Путина и извести патриотски Мајдан”. То је оно у шта манипулатори желе да убеде јавност, али им не успева јер су Руси свесни да се све одиграва у супротном смеру.
У радном плану структуре руске економије, Кремљ је одлучио да узме у обзир и позитивна и негативна искуства кризе 2008. године уз амандмане на тренутне геополитичке реалности.
Владимир Путин је дао олигарсима избор: да раде за државу (избацивање долара, подржавање рубље, пребацивање контроле предузећа у власништво Русије…) или ће се држава “изборити” са њима и одузети им имовину.
Олигарси су имали времена да размисле, а први резултати су се појавили одмах. Одлука Алишера Усманова да пребаци контролу својих компанија (Мегафон, Металлоинвест) у Русију јесте знак да су најпаметнији олигарси ризиковали и добили. Усманову се може само завидети, обзиром да су његови финансијери још летос пробили на кинеско тржиште.
Веома неочекивани пример доброг потеза јесте власник АФК Система, Јевтушенков. Он је имао све предиспозиције да постане Кодоровски 2, као и многи други. Ипак, Јевтушенков се „пребацио“ за само пар месеци, док Кодоровском није било довољно ни 10 година у затвору. Занимљива је његова тврдња која се није допала Западу, а коју је недавно изјавио поводом долара:
“Ово је вештачка ситуација, која је направљена у паници и која ће се повући у фебруару или марту, након чега ће долар пасти и поново повећати јаз са евром. Потребно је само мало сачекати. Ако неко у паници прибегне долару, изгубиће… позовите ме поново крајем марта-почетком априла да причамо о овој теми. Тек тада ћете схватити да сам у праву”.
Како изгледа „дубоки рат“ на Косову који нико не види сазнајте ОВДЕ.
Извор: Вебтрибун

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА