Најновије

ГАРДИЈАН: Искористиће убиство Ивановића у политичке сврхе

Смрт истакнутог српског политичара са Косова Оливера Ивановића могла би додатно да искомпликује проблематичне односе Београда и Приштине, констатује "Гардијан".

Увиђај на месту убиства Ивановића (Фото: Јутјуб)

Британски лист је упозорио да ће то убиство "неки искористити у покушају да скрену пажњу са растућих политичких тензија око новог косовског кривичног суда".
"Ивановић је убијен испред седишта своје странке на дан када су Београд и Приштина наставиле преговарачки процес у Бриселу о нормализацији односа, после паузе од више од годину дана", примећује британски лист. 
Убиство Ивановића, такође, покреће питање које се тиче међународних мисија (Еулекс и Кфор) за које, како наводи "Гардијан", критичари тврде да затварају очи пред организованим криминалом. 
Британски лист наводи да су тензије око Косова већ у порасту пошто је влада у Приштини покренула иницијативу за укидање Специјалног суда за ратне злоцине који би судио за злочине који су починили косовски Албанци, а међу којима би могли да се нађу и припадници политичке елите. 
Ивановић је, пише "Гардијан", упозоравао на безбедносно окружење на Косову, захтевајући активнији приступ Еулекса и Кфора. 
Подсећа се и да је у јулу, уочи локалних избора, запаљен аутомобил Ивановића. 
Британски лист истиче да се делегација Београда повукла из Брисела са преговора после вести о убиству Ивановића. 
Позивајући се на неименовани извор у влади Србије, "Гардијан" наводи да се делегација Београда повукла и због недавних провокација председника косовског парламента Кадрија Весељија. 
"Шта год да се деси, ово убиство ће вероватно бити искоришћено у политичке сврхе", рекао је стручњак за југоисточну Европу на лондонском Универзитету Сент Мери. 
Он сматра и да ће убиство Ивановића "неки искористити у покушају да скрену пажњу са растућих политичких тензија око новог косовског кривичног суда". 
Лист подсећа да је Ивановић 2016. године био осуђен за ратне злочине током сукоба на Косову, али је пресуда у фебруару прошле године поништена и наложено је ново суђење. 
Подсећа се и да је Ивановић био ухапшен 2014. године, што је покренуло протесте Срба и чему се оштро успротивио Београд. Ивановић се изјаснио да није крив, тврдећи да је процес политички мотивисан. 
О убиству Ивановића (64) известио је и британски "Индепендент", наводећи да је он био један од кључних политичара на северу Косова са већински српским становништвом. 
Овај напад ће вероватно појачати етничке тензије на Косову, оцењује "Индепендент".
Прочитајте ОВДЕ шта Вучић неће дозволити када је реч о убиству Оливера Ивановића?
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Јањић: Убиство Ивановића није неочекивано.

Бонус видео

Јањић: Убиство Ивановића није неочекивано.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА