Најновије

АМЕРИ У ХИСТЕРИЈИ ПОСЛЕ ТЕСТИРАЊА КИНЕСКЕ ХИПЕРЗВУЧНЕ РАКЕТЕ: Губимо нови хладни рат против Кине!

"Америка ће изгубити нову хладноратовску трку у наоружању, овај пут са Кином у року само од једне деценије, осим ако САД не заузму оштрији став са Пекингом, упозорио је републикански конгресмен Мајк Галахер члан одбора за оружане снаге , после вести да су Кинези тестирали нову хиперсоничну ракету која је способна да носи нуклеарно наоружање, пише Дејли Мејл.

Кинеска ракета (Фото: Јутјуб)

Галахер је искористио прилику осим вапаја да критикује и Бајденову даминистрацију због свог "самозадовољства" и дода да Сједињене Државе морају "агресивно", да преиспитају своје односе са Кином после информације да је тестирана хипсерсонична ракета која је констурисана да лети ниско како би избегла системе за рано откривање и противракетну одбрану, што по ставу овог конгресмена омогућава Кини да нападне било где циљ на планети без икаквог упозорења.

Амерички одбрамбени аналитичари тврде да је ракетни програм Пекинга много напреднији него што се мислило и да нико није знао да Кина ради на овом програму.

С друге стране огласио се после хистерије у САД и Пекинг који тврди да није никакво тестирање хиперзвучне ракет, већ се ради о рутинском тестирању ракете која се користи у цивилне сврхе.

Портпарол Министарства спољних послова Кине Зхао Лијиан рекао је да је лансирање "од великог значаја за смањење трошкова коришћења свемирских летелица и да б нова ракетаи могло да пружи згодан и приступачан начин за кружну туру ради мирног коришћења свемира за добробит човечанства.

"Кина ће радити заједно са другим земљама у свету на мирном коришћењу свемирског простора за добробити човечанства, додао је он."

Британски Дејли Мејл пише да свемирски програм Кине води заправо војска, који је повезан уско са пројектом развоја хиперзвучне ракете, која би требала да промени однос снага са Сједињеним Државама.

О кинеским хиперзвучним ракетама проговорио је и шеф НАТО пакта Јенс Столтенберг, који је поново поновио да ће поставити тему као алијанса да се ухвати у коштац са све већом претњом Кине, што би требало да буде одвојено од тренутног историјског фокуса на Русију.

Британски Фајнаншел Тајмс позива се на пет неименованих обавештајних извора који тврде да је Кина лансирала ракету "Дуги Марш 2Ц" у августу ове године и која је носила хиперсоничну ракету која је летела близу земљине орбите, као и да је ракета коружила око планете, пре него што је погодила циљ, који је наводно промашила за неких 40 километара. Западни аналитичари тврде да би противракетна одбрана САД, односно део који се налази на Аљасци био немоћан против кинеске хиперзвучне ракете.

Занимљиво је да је тест из августа тек сад обелодањен.

Иначе противракетни део штита који се налази на Аљасци, где се налазе ракете пресретачи пре свега треба да пресретне ракете које долазе према САД из правца Северног пола, а то су углавном морнаричке балистичке ракете лансиране са подморница. У овом случају кинеске хиперзвучне ракете напале би САД са југа

„Дакле, када је у питању јачање наше колективне одбране, ту се ради и о томе како се позабавити успоном Кине. Оно што можемо предвидети је да ће успон Кине утицати на нашу безбедност. Заправо већ јесте. Кина нам се приближава. . . Видимо их на Арктику. Видимо их у сајбер простору. Видимо како улажу велика средства у критичну инфраструктуру у нашим земљама. И наравно да имају све више наоружања велико домета које може досегнути све земље савезнице НАТО-а. ", наводи неименовани обавештајни извор за Фајнаншел Тајмс.

Шта је Кина тестирала?

Обавештајни извори кажу да је Кина тестирала хеиперсоничну ракету са нукеларном бојевом главом која је летела око планету ниско у земљиној орбти.

Кинески пројекат, наводно је заснован на Совјетском који датира из среднине 1960-тих година, чији је циљ да се нуклеарна бојева глава досегне орбиту и креће се пре него што досегне циљ на земљи. Заправо Американци и Енглези тврде да је у питању орбитални систем бомбардовања, који су Совјети развијали да би избегли америчке радаре за рано откривање.

Стотину руских борбених авиона узлетело са војних аеродрома. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА