Најновије

The New York Times: Вашингтон ће употребити нуклеарно оружје и због сајбер-напада на САД

Нова америчка нуклеарна стратегија, која је данас упућена на потпис Доналду Трампу, дозвољава Белој кући и Пентагону да примене нуклеарно оружје и поводом „сајбер-напада на САД“.

Илустрација (Фото: pixabay.com)

Ово су открили Дејвид Сангер и Вилијам Брод на страницама дневног листа The New York Times.
У том тексту су написали и ово:
„Деценијама су амерички председници претили да ће први посегнути за нуклеарним арсеналом у веома ограниченом броју случајева. За пример су наводили потенцијални биолошки напад на Сједињене Државе. Сада се у нуклеарној стратегији помињу „покушаји обимног уништавања (америчке) инфраструктуре - енергетске мреже или система веза који су најизложенији сајбер-нападима“.
Пентагон и Бела кућа су се уздржали од коментарисања ових тврдњи, али су три функционера САД - бивша и садашња - предочила да ће могући сајбер-напади бити третирани као „страна агресија“. А то ће у стратегији бити третирано као агресија на коју се може одговорити и нуклеарним оружјем.
Бивши саветник Барака Обаме за нуклеарно наоружање - Гари Сејмор - изјавио је да Трампова нуклеарна стратегија умногоме понавља кључна места из претходне која је предвиђала да ће Вашингтон у „ванредним околностима размотрити могућност употребе нуклеарног оружја у функцији заштите животно важних интереса САД“.
А на шта ће се то односити?
Сангер и Брод наводе да стратегија има у виду могућност „ненуклеарних стратешких напада напад“ на цивилно становништво или виталну инфраструктуру САД“, као и на његове нуклеарне снаге и њихову команду.
У истом тексту се наводи да Русија наводно тестира свој „први аутономни нуклеарни торпедо.
Американци су узнемирени јер сматрају да њиме управља вештачка интелигенција.
Сам разорни сајбер-напад на САД повезује се електро-мрежом, мобилном телефонијом и гигантима америчког интернета. А такође: са претњама америчким сателитима.
У уводном делу стратегије се наглашава да је шеф Пентагона, Џејмс Матис, већ нагласио да се Русија ослања на нуклеарну ескалацију.
Исповест супруге Оливера Ивановића можете прочитати ОВДЕ.
Извор: fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Кодови за нуклеарни напад
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА