Најновије

Све што нисте знали о животу и раду Светог Саве: Од принца до свеца!

Стиче се утисак да је прича о Светом Сави, иако небројано пута испричана, увек недоречена и као да јој нешто упорно измиче. Разлог томе није невештост писаца и њихова површност, већ специфичност лика самог Светог Саве, који је у исто време прозиран и јасан, али и прикривен бројним тајнама. Допринос расветљавању ове теме представља и књига Свети Сава – од принца до свеца, аутора Ђорђа Чоловића, а у издању Издавачке куће Пчелица.

"Свети Сава-од принца до свеца" (Фото-Пчелица)

Аутор, иначе вероучитељ по занимању,Светог Саву не приказује искључиво у контексту религиозне тематике, јер би тиме био занемарен велики део истине. Свестан тога, аутор настоји да младим читаоцима представи генезу Савине личности од принца једне мале земље до свеца који је надрастао окружење из кога потиче и постао његов културни, духовни и верски узор. Хронолошки пратећи његов духовни развој, аутор не заборавља да прикаже Савине разноврсне активности на пољу религије, науке, књижевности, образовања, здравства, задужбинарства. Комплексност тих активности данас би било невероватно приписати једној личности и у томе је изузетност и недостижност Растка Немањића, а касније и Светог Саве. Као што свака култура има свој званични део, ревидиран, конвенционалан, општеприхваћен, тако њен неизоставни део чини и народна култура, која проговара свежином, оригиналношћу и животношћу. Због тога и Пчеличино издање Свети Сава – од принца до свеца добропознату приповест о животу првог српског архиепископа освежава народним причама о Светом Сави. Како малишанима мотиви присутни у тим причама не би остали нејасни, аутор не заборавља да направи неоптерећујућу, а врло користан теоријски увод у рецепцију Савиног лика у народној књижевности. Тиме се осветљава позадина у којој је Свети Сава део једне много шире традиције од православне, јер је често у народним причама и песмама приказан као вучји пастир. С друге стране, Свети Сава се доводи у везу са општехришћанским свецима или пак представља божјег изасланика и заштитника добра који се бори против ђавола. 
Пчеличино издање Свети Сава – од принца до свеца, као што својим текстом и концепцијом привлачи пажњу и издваја се од издања сличне тематике, тако и на визуелном нивоу заслужује речи хвале које су упућене Мијату Мијатовићу, илустратору и стрип-цртачу.
Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА