Најновије

"Њујорк Тајмс" о Вучићевој посети КиМ: Председников ход по танкој линији и велики изазов

Посета српског председника Александра Вучића Косову и Метохији овог викенда био је велики изазов након убиства српског политичара Оливера Ивановића, оцењује амерички дневник "Њујорк Тајмс", који истиче да је Вучић ставио до знања да приступ обе стране, и српске и албанске, мора бити добронамеран.

Александар Вучић недавно на Косову (Фото: Јутјуб)

Србима који тамо живе, пише лист, председник Вучић је обећао да ће их заштити, и позвао их да не одустају од Косова, територије на којој су, како се наводи, Албанци већина, а којом су некада доминирали Срби и око које се водио рат.
Подсећају да су борбе на Косову окончане 1999. године, након насилног распада Југославије и НАТО бомбардовања Србије, и да су Албанци Косово, које Срби славе као колевку своје нације и православне вере, прогласили независним 2008. године, што је, како наводе, поделило међународну заједницу.
- Срби морају да остану и преживе у својим домовима на Косову. Не можемо да дозволимо да се број Срба смањи на територији на којој живимо још од давнина - пренео је "Њујорк Тајмс" Вучићеве поруке Србима на северу Косова.
Лист наводи да је Вучић том приликом јасно дао до знања да је неопходно да обе стране (српска и албанска) делују добронамерно, и да је истрага о убиству Оливера Ивановића прилика да албанске институције "покажу шта ће учинити".
Наводе и да је истакао да са српске стране, "неће бити милости за починиоце, нити за налогодавце, без обзира на то да ли им је име српско или албанско". Напомиње се и да је непосредан повод за Вучићеву посету Косову прошлог викенда било Ивановићево убиство, који је убијен испред седишта своје странке.
Наводе да је полиција обезбеђивала пут којим се колона возила са председником Србије кретала од севера ка српској енклави на југу Косова.

Ход по "танкој линији"

Такође, лист оцењује да је Вучић настојао да хода "по танкој линији", у намери да својим изјавама задовољи све стране: Србе и западне лидере, имајући у виду да је Србија на европском путу.
"Њујорк Тајмс" каже за Вучића да је наследник "чврсте политике" бившег председника СРЈ Слободана Милосевића који је, како наводе, на власт дошао управо "преко леђа" косовских Срба, касних 80-их година.
- Као лидер Србије, и док је био премијер и сада како председник, Вучић наступа, попут Милосевића, као централна фигура у животима Срба на Косову - пише у тексту.
Вучић је, пише лист, на Косову дочекан по старом српском обичају, погачом и сољу, а добродошлицу су му пожелели црквени званичници у манастиру Бањска.

Заштитник Срба у косовском парламенту

Такође, указује се да је то знак да Вучић жели да остане близак са Српском православном црквом, а сматра се и "главним заштитником српских политичара у косовском парламенту".
Међутим, наводи лист, за разлику од Милошевића, који је пркосио и борио се против Запада, "Вучић је себе представио као прозападно оријентисаног политичара одбацивши при том своју радикалну прошлост, док Србија покушава да се придружи Европској унији".

Убеђује Брисел да је спреман на компромисе

"Њујорк Тајмс" истовремено Вучића представља као неког ко, како се наводи, након велике победе на председничким изборима у априлу, има неспорну контролу над српским институцијама и медијима и покушава, кажу, да убеди Брисел да је његово одрицање од националистичке прошлости знак да је спреман на компромисе.
Подсећају да Србија одбија да призна косовску независност и да су, упркос томе што мора да нормализује односе са Приштином да би се придружила европском блоку, односи са Приштином у последњих неколико година лоши.
Прочитајте ОВДЕ шта Руси захтевају када је реч о истраги убиства Ивановића?
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Лапље село: Вучић разговарао са Србима са КиМ.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА