Најновије

ЈАПАНСКИ МЕДИЈИ: Токио жели да обузда најезду Кине на Западни Балкан! Ево и како!

Пажња коју Кина посвећује Западном Балкану главни је мотив недавне посете јапанског премијера Шинзо Абеа Србији, наводи данас лист "Џапан тајмс" , истичући да Токио жели да се супростави растућој кинеској "мекој моћи" ширећи политички утицај на Србију и "отварајући свој новчаник".

Абе, Вучић и Брнабић (Фото: Balkanpost.info)

Аутор опсежне анализе објављене у јапанском листу, професор политичких наука на токијском Универзитету Меиџи Љубомир Топалоф оцењује да од свих шест земаља које је Абе посетио на турнеји по северној и југоисточној Европи, посета Србији завређује посебну пажњу.
- Прави мотив Абеове посете Београду има везе са блиским односима, успостављеним пре више од пет година, између Србије и Кине - оцењује Топалоф, али напомиње да је неизвесно у којој мери ће Абе моћи да "обузда кинеску најезду на Западни Балкан".
Он указује на значај Србије за кинеску иницијативу "Један појас, један пут", вредну билион долара, која би, како аутор предвиђа, могла Пекингу да донесе већи и шири глобални политички и економски утицај.
Кина је, подсећа се у анализи, у оквиру те иницијативе у протеклих пет година почела с великим улагањима у Србији, а циљ је изградња регионалне инфраструктуре која олакшава транспорт кинеске робе до европских тржишта, посебно Немачке.
Наводећи у шта све и колико Кина сада улаже у Србији - укључујући железничке и ауто-путеве, изградњу и обнову мостова и путева - аутор текста истиче да је "крунски пројекат" Пекинга, вредан чак три милијарде долара, изградња брзе пруге на релацији Будимпешта-Београд.
- Поред економске подршке, Пекинг Београду потврђује и своју политичку подршку, сврставајући се на страну Србије против ЕУ и САД, и одбијајући да призна независност Косова - наводи се у тексту.
Зато је, објашњава се, Абеова посета Србији била својеврстан одговор на пажњу Кине према овом подручју.
Обећавајући инвестиције у кључне енергетске пројекте, у фармацеутску, пољопривредну и индустрију информационих технологија Србије, или пак користећи стручност јапанске међународне агенције са сарадњу како би се идентификовале потенцијалне области економске сарадње, "Јапан се нада да ће неутралисати неке ефекте недавног економског 'упада' Кине на Западни Балкан", оцењује аутор анализе.
- Токио се нада да ће то постићи јачајући своју дипломатску улогу у региону, а посебно нудећи Србији и другим западнобалкансим земљама да му се приближе - наводи Топалоф.
У том контексту је Абе, оцењује овај стручњак, током посете Србији предложио "Иницијативу за сарадњу са Западним Балканом", у оквиру које ће Јапан именовати специјалног амбасадора за Западни Балкан, а уз то, Абе је понудио и да се заложи код ЕУ за убрзање процеса приступања Србије.
Топалоф, међутим, каже да није извесно колико ће Абе успети да "обузда" кинески продор на Западни Балкан, али и колико ће сама ЕУ то моћи да контролише.
Он наводи да шансе Србије за придруживање ЕУ у кратком року нису превелике, да српско становништво постепено губи илузије у погледу изгледа за чланство, те закључује: "док је пуноправно чланство у ЕУ наизглед све удаљеније и илузорније, кинеске инвестиције су ту сада, и реалне су".
Аутор оцењује и да ће, упркос чињеници да и Кина и Јапан леже на огромним фондовима, "токијски новчаник тешко парирати пекиншком".
Објашњавајући разлоге посете јапанског премијера Србији, Топалоф указује на велики значај који за Токио има брза ратификација Споразума о економском партнерству (ЕПА) између Јапана и ЕУ од стране 27 држава чланица Уније и истиче да је поспешивање те ратификације био циљ Абеове посете осталим земљама, а свих пет које је посетио су чланице ЕУ.

Србија као необичан избор

- Међутим, Србија као једна од Абеових дестинација током турнеје била је прилично необичан избор. Пошто Србија није чланица ЕУ, она нема везе са ЕПА, док је изражавање заједничке забринутости за нуклеарну претњу Северне Кореје - тек симболичан чин солидарности", наводи се у тексту "Џапан тајмса".
Аутор анализе упозорава да је, иако су детаљи у вези с појединачним стратегијама и Кине и Јапана на Западном Балкану и даље нејасни, овај регион "потенцијално поприште" за бројне глобалне актере - Кину, Јапан, ЕУ, а потенцијално и Русију и САД - који желе да покажу своју "меку моћ" - "а можда и више од тога".
- Остаје нада да би се ово надметање могло показати корисним за регион, али такође постоји опасност од дестабилизације Балкана, који би могао да буде гурнут у још већа превирања - закључује Топалоф, који је и гостујући професор на Бостонском колеџу.
Прочитајте ОВДЕ шта Вучић каже о ЕУ и питању граница?
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Зашто је Србија важна за Јапан?
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА