Најновије

ЛАЗАНСКИ: Приштина користи убиство Ивановића! Хоће да заузму север Косова (ВИДЕО)

Коментарор дневног листа "Политика" Мирослав Лазански рекао је на ТВ Пинк да Приштина несумњиво има амбицију да својим репресивним апаратом запоседне и север Косова, указавши да је председник Србије Александар Вучић јасно рекао да тако нешто неће бити могуће.

Лазански (Фото: Јутјуб)

- Опсесија им је да север комплетно ставе под своју контролу. Та теза стоји да су хтели да искористе ово убиство како би се јединице РОСУ нашле на северу Косова – оценио је Лазански гостујући у емисији "Ново јутро” на Телевизији Пинк. 
Он је указао да је у Војсци Србије на југу земље је подигнута борбена готовост како се не би поновио погром из 2004. године, истакавши да се користи свака прилика да би се специјалне полицијске или параполицијске снаге из Приштине нашле на северу.  
- Ако на тај начин све реше, приштинске институције сматрају да више нема разлога да се преговара са Београдом – рекао је Лазански. 
Говорећи о европским интеграцијама, оне је назначио да без решња питања граница нема уласка у ЕУ, јер је ЕУ једном погрешила са Кипром и нема намеру да примају земље са нерешеним територијалним питањем.
- Како ћемо ми из тога изаћи, не знам. Ако је то правно обавезујући документ на чему инсистирају неки из ЕУ, ако он значи модел две Немачке и ако потписујете папир на коме је грб, печат Приштине као независне држеве Косово, онда сте га дефакто и дејуре признали. Требаће нам сва мудрост овог света и правна и политичка да видимо како се провући, а формално не признати независност – истакао је Лазански. 
Према његовим речима, приштински политичари су сада присиљени да показују помирљивости, јер је прва сумња на акт у убиства Ивановић пала на њих и морају да покажу кооперативност.
- Био је и минут ћутања на седници приштинске владе поводом трагичне смрти Оливера Ивановића, а претходно су га отерали у затвор и судили му три године. Приштина је у ситуацији да мора да, нећу реци да глуми, али показује једну врсту мирноће, благонаклоног става и спремености на разговор са Београдом – указао је Лазански.
Како је додао, и приштинске институције су под великим притиском, опструкције у почетку рада суда за злочине ОВК, са скупштине је пребачено на владу, ЗСО није профункционисала.
- И њима није лако, али они за непослушност неће сносити ригидне последице, већ лупкање по прстима, евентуално недавање визе јер су они призвод западних ментора – подвукао је Лазански. 
Говорећи о истрази убиства Оливера Ивановића, он је истакао да Београд нема ефективну контролу на месту где се убиство догодило, увид у материјал, Приштина и запад ако сумњају да иза тог злочиначког чина стоји било каква акција из Београда или Русије онда би они то отворили и одмах би саопштили податке. 
Лазански не очекује да ће убрзо бити саопшетни резултати истраге - Иде се на заборав, умор публике и заметање трагова. 
- У таквој врсти тероритичких и политичких аката оно што се не открије у првих неколико дана, тешко ће бити откривено – истакоа је он, указавши да је правна помоћ међу полицијама у свету је уобичајена, те да нема разлога да, ако су озбиљно схватили истрагу, не позову истражитеље из Србије да се укључе у истрагу. 
Лазански је оценио и да приштинске институције тренирају квазидржавност на том трагичном догађају, да показују како су суверени и не дозвољавају никоме да им се меша, а запад им то дозвољава. 
Иза убиства Оливера Ивановића чита се западни рукопис. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Пинк

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА