Најновије

ВУЧИЋ: Неће нам дозволити улазак у ЕУ без решеног питања граница (ВИДЕО)

Пут у Европску унију води и преко јасног дефинисања наших граница, а око таквих питања могућ је и рефередндум, изјаво је председник Србије. Одговор на питање кога је највише погодило убиство Оливера Ивановића упућује на мотиве и могуће налогодавце, каже Вучић.

Вучић (Фото: Јутјуб)

Вучић је, у емисјији  "Ћирилица" на ТВ Хепи, говорећи о евроинтеграцијама рекао да Србији "неће дозволити улазак у Европску унију без јасно решеног питања граница".
"Како ћемо да га решимо, то је друга ствар. Хоћемо ли да га решавамо или нећемо? Народ ће свакако на неком референдуму морати да каже шта мисли о томе", навео је Вучић.
Председник је приметио да је нови француски амбасадор рекао оно што је познато - да ће Србија морати да склопи правно обавезујући споразум са Косовом, а то предвиђа да има решено питање граница.
Он сам, истакао је, свакако неће бежати од тога да каже шта је најмање лоше решење.
"Јер, доброг решења нема", рекао је српски председник и додао да ће за два до два и по месеца рећи шта је то што он мисли, а ако народ не буде мислио тако, то ће, каже, бити пораз његове политике.
Ми морамо покушати да то решимо, нагласио је." Имамо тежак проблема да нико не жели да преузме на себе ништа. Тома Николић и ја, па чак и Шешељ није имао ништа против тога, подржали смо доношење Устава 2006. године иако смо били опозиција, али смо имали државнотворни приступ. Ови данас неће да разговарају о Уставу, нити о ниједној озбиљној теми, зато што не знају шта би рекли", рекао је и приметио.
"Сви мисле 'ти Вучићу заврши то, ми ћемо ти одрубити главу, а у себи ћемо говорити хвала Богу да не морамо да се бавимо тиме'", приметио је Вучић.
Подсетио је да му је и у Лапљем селу госпођа Вулићевић рекла "само, сине, не потписуј ништа", као што му и његов отац говори.
"Ја га питам 'а шта мислиш ти, јел мора неко да донесе неку одлуку у овој земљи". То "не потписуј, бежи, и пребацуј на све друге" није одговорна политика , рекао је председник.
Рекао је да смо имали ту ситуацију да се не потписује и не доносе одлуке.
"А знате ли шта смо ми све добили и купили времена и мира Бриселским споразумом", запитао је Вучић.
Вучић је нагласио да морамо да се договарамо шта ћемо учинити у будућности и да од сукоба са Албанцима "нема вајде и среће".
"Нису они јачи од нас, ни неки други, али ми ни не треба да будемо јачи, већ богатији, успешнији, да брже грабимо и пристижемо оне који су испред нас, да имамо више страних и домаћих инвестиција", истакао је Вучић.

О убиству Ивановића

"Хајде да видимо мотиве. Не рачунајући Ивановића и његову породицу, то је директан пуцањ у Србију, само два дана пре тога ја саопштавам да немамо ниједно етнички мотивисано убиство на Косову и Метохији", рекао је Вучић у емисији "Ћирилица" на Хепи телевизији.
"То је био директан пуцањ у Србију, да се преузме север, да се унесе трајна несигурност у наш народ на Косову и Метохији и да се унесу нове поделе, проблеми и нестабилност у Србији", оценио је председник Вучић.
Неки су, каже, мислили да је сад била прилика, после убиства Оливера Ивановића, да "рашчисте" са севером Косова, односно да изврше тиху окупацију севера Косова и Метохије и да уђу са јединицама РОСУ, рекао је председник Александар Вучић и истакао да Србија то никада неће дозволити Приштини и спонзорима косовске независности.
"Њихов циљ, оних који су стварали такозавно Косово, несумњиво јесте да уђу на север по сваку цену и на сваки начин, јер тиме престаје сваки разлог за било какве разговоре о било чему", рекао је Вучић.
Онима који су њега оптужили, Вучић је одговорио да је то био срамно и мучно, и да није од оних који се крије, ћути и моли да се не објави да су рекли да је убица.
"Ја сам крив што сам рекао да нисам убица, него сам том човеку помогао. Да ли ће икада о томе хтети да говори неко из породице то је њихова ствар. Помагао сам много", нагласио је Вучић.
Рекао је да они који говоре да је он крив нису нормални, те указао да је Ивановића и његова супругу виђао више пута у влади и председништву. 
"Мислим да нема ниједног другог политичког лидера, а не шефа државе или владе који се виђао више са члановима његове породице", навео је председник.
Вучић је указао да он не оптужује по ситој матрици друге, да не инсинуира да су Ђилас, Тадић, Јеремић убили Ранка Панића, они који су крили 15 дана да је човек убијен.
"Одакле вам како такве лудости", упитао је даље додајући да постоје људи који желе да се дочепају пара и старе власти у различитим сферама живота и друштва, а који не презају ни од чега.
На приче о "цртању мета" Вучић је упитао "а какве сте ви из ДС спотове емитовали о Томиславу Николићу и свима нама, то значу да су му ставили мету пет хиљада пута".
За њих је казао да подржавају оне који говоре о њему да је велеиздајник, а када оде на Косово и Метохију да покаже да то није, онда је националиста или за повратак фашизма.
"Мрзе ме зато што нећу да дозволим да сам убица и лопов. Нисам убица и лопов, нисам узео 500.000 за избеглице да се региструју, као што је то урадила Санда Рашковић Ивић, да не говорим о становима УНХЦР-а. Нећу да вам дозволим да радите то", подвукао је Вучић.
У вези са причом да иза убиства Ивановића стоји Милан Родојичић, Вучић је казао да ће, ако је он убица, или било ко други бити ухапшен, али да се за то морају пронаћи докази.
"Нисам спреман да доносим закључке о почињењу најтежих кривичних дела на основу натписа новина и нечијих жеља. Сувише је то озбиљна квалификација да би неко смео да се тиме игра", критиковао је председник.

Нека Приштина каже ко је убица 

Подсетио је да Приштина има ефективну власт па нека кажу ко је убица, додајући да они воде истрагу, да неће да раде са српским властима, већ само размењују информације.
"Нека они пронађу ко је убио Оливера. То је кључно питање. Ако они кажу да је неко са севера зато што је био у сукобу, а замислите колико би морао да буде ирационалан и глуп, зато што би свима било јасно на кога ће сумња да падне, биће ухапшен. Немојте сви су криви и одговорни што нам се тако свиђа, јер би се тако могли дочепати београдске касе. Све се сведе на паре које би у своје бисаге да стрпају", закључио је Вучић. 
Он је рекао да на северу несумњиво има криминала и корупције и да у том погледу тамо свакако није добро стање.
Држава ће, рекао је Вучић, наћи начин да се са тим носи, да реагује на нивоу централне Србије по пријавама које дођу са севера Косова, наравно, истиче, ако нађе законита решења да се са таквим стварима носи.
Морамо да се обрачунамо са нашим криминалом и корупцијом - пронаћи ћемо механизме - неће бити увек и сасвим довољни али ће неки механизми постојати.
Али, при том рекао је Вучић, морамо да будемо врло опрезни и обазриви, да не натерамо људе да почну да поштују друге правне системе и друге такозване државе.

Вучић: Нећу да живим у теорији завере

Председник Александар Вучић рекао је да не жели да верује да су САД знале да ће Оливер Ивановић бити убијен, и да и даље сматра да је упозорење Стејт департмента на тероризам и немире на северу Косова и Метохије, издато пар дана пре тог убиства, било рутинско саопштење. 
"Не желим да верујем да су ово знали, нећу да живим у теорији завере", рекао је Вучић.
А на опаску водитеља да опозиција тврди да је српска власт Ивановићу "цртала мету", Вучић је рекао да не може да разуме да су неки, у свој својој мржњи, спремни на најбруталније лажи.
"То је најстрашније цртање мете на основу лажи, мени и мојој породици", оценио је Вучић, али је нагласио да је од тога много страшније то што су спремни за "разарање сопствене државе".
Енглези нам подмећу нову Југославију. Шта се догађа прочитајте ОВДЕ.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА