Најновије

ПРОТЕСТНА ШЕТЊА СРБА НА КОСМЕТУ: Траже повлачење специјалаца (ВИДЕО)

Грађани који су се данас окупили на протесту код Бистричког моста, у близини Звечана, где су косовски специјалци пре две ноћи ранили Милана Јовановића, почели су потписивање петиције за повлачење тзв. Специјалних јединица косовске полиције.

Протест на КиМ (Фото: Јутјуб)

Грађани су учествовали у протестној шетњи коју је предводила Миланова супруга, Марина, а придружили су се и представници Српске листе.

Поштен, частан, невин, а упуцан, написала је Миланова супруга, позивајући на протест.

Окупљени су носили транспаренте Овде вам није место, Стефан, Милош, Миљан, Милан...Ко је следећи, Европо пуцају по нама.

Петиција ће бити доступна за потписивање и у наредним данима у општинама на северу КиМ.

Јутрос је у близини пункта тзв.Специјалне полиције, код Бистричког моста, осванула и табла са упозорењем Куртијеви специјалци пуцају на Србе, али је табла убрзо уклоњена.

У знак протеста због све учесталијих напада на Србе, велики број људи окупио се данас код Бистричког моста, код Звечана, на месту где је пре две ноћи Милана Јовановића ранио припадник тзв. Специјалних јединица косовске полиције.

У близини пункта Специјалне полиције, код Бистричког моста, јутрос је осванула и табла са упозорењем "Куртијеви специјалци пуцају на Србе".

Пункт такозване специјалне полиције код Бистричког моста постављен је за време барикада, лане у децембру.

Срби са севера више пута су упозоравали на опасност постављања тог пункта, због више инцидената који су се десили у његовој близини.

На истом месту где је пре две ноћи рањен Милан Јовановић, крајем јануара упуцан је у леђа и Миљан Делевића.

Кфор осудио рањавање Србина, одговорни да буду изведени пред лице правде

Мисија Кфора на КиМ осудила је данас инцидент који се догодио у понедељак увече, када је, како се наводи, "један Србин рањен у пуцњави у општини Звечан".

Кфор у саопштењу истиче да очекује од институција на КиМ да спроведу детаљну истрагу о догађајима и одговорне изведу пред лице правде.

"Кфор наставља да прати ситуацију и у потпуности је фокусиран на свакодневну имплементацију свог мандата, заснованог на Резолуцији 1244 Савета безбедности УН из 1999. године, да сигура безбедно окружење и слободу кретања за све заједнице на КиМ", стоји у саопштењу.

Напредак у нормализацији односа Београда и Приштине кључан је за трајну безбедност на КиМ и регионалну стабилност, саопштио је Кфор.

Кфор је поздравља недавно постигнуте договоре уз посредовање ЕУ и охрабрује обе стране да спроведу своје обавезе што пре.

Милан Јовановић рањен је у понедељак касно увече у близини полицијског пункта код Бистричког моста, недалеко од Звечана, а четворица припадника полиције су суспендована и одређено им је полицијско задржавање до 48 сати због тог случаја.

Полицајац који је ранио Јовановића, као и још тројица који случај нису пријавили, терете се за кривична дела "убиство у покушају" и "непријављивање кривичног дела", саопштено је из косовског полицијског инспектората(ПИК).

Зијаде осудила пуцњаву на северу КиМ, констатује да су ухапшени осумњичени

Специјална представница генералног секретара Уједињених нација и шефица Мисије УН на КиМ (УНМИК), Каролина Зијаде, осудила је данас пуцњаву на северу КиМ у понедељак увече, у којој је рањен, како је навела, "један косовски Србин", и констатовала да су ухапшени полицајаци за које се сумња да су умешани у овај инцидент.

Она је пожелела жртви брз опоравак, наводи се у саопштењу УНМИК-а.

Зијаде је примила к знању саопштења косовских институција да це бити покренута темељна истрага.

"Ово је кључно за правду, одговорност и заштиту људских права", истакла је шефица УНМИК-а.

Зијаде позива, како је навела, "одговорно руководство да одржи мир и обезбеди сигурност свих заједница".

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА