Најновије

ОРУЖАНА ПОБУНА У ПРО-САУДИЈСКОЈ ПРЕСТОНИЦИ ЈЕМЕНА: Рат на улицама Адена! Сепаратисти заузели владу! (ВИДЕО)

Јеменски сепаратисти у јужном граду Адену заузели су зграду Владе, седишта управе, полицијске станице и војни камп, пренео је Спутњик на арапском.

Побуна у Адену (Фото: ЈуТјуб, Правда)

Јужно транзиционо веће, организација која се залаже за идеју отцепљења од северног дела земље где доминирају Хути, одржало је данас демонстрације против "премијера" Ахмеда Бин Дагера, захтевакјући од (свргнутог) председника Јемена Мансура Хадија, главне про-саудијске фигуре и човека који је позвао Саудијску Арабију да интервенише у тој земљи, након његовог свргавања од стране хутија, да га отпусти због корупције. Протести су се убрзо претворили у оружане сукобе са "владиним снагама", који су се раширили по готово читавом граду.
- Оружане формације Транзиционог већа заузеле су судски комплекс, генерални секретаријат Владе и војни камп Џабал Хадид, тврди извор арапског Спутњика.  За сада нема прецизних података о жртвама сукоба, а због ситуације у граду затворен је и аеродром. Иако су демонстранти углавном његове присталице, Мансур Хади је декретом забранио данашње окупљање у Адену, што је, ако се испоставило, било контрапродуктивно, а у град су се, због тога, слиле на хиљаде присталица Транзиционог већа и из других градова. Саудијска коалиција позвала је на уздржаност све политичке снаге које су активне у како кажу "слободном" делу земље. Транзиционо веће је основао бивши градоначелник Адена Ајдарус Зубејди у мају 2017, након што га је Хади отпустио са тог положаја. Уз то, треба подсетити да је међународно-признатом "председнику" у тренутку свргавања давно прошао председнички мандат, али је он упорно одбијао да распише изборе, што је на крају и довело до побуне Хути покрета и опозиције, која је имала подршку Републиканске гаде и великог дела војске. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА