Најновије

ПОБУЊЕНИЦИ ЗАУЗЕЛИ ДРУГИ ГРАД: Захуктава се саудијско-емиратски рат у Јемену! (МАПА)

Снаге "Јужног покрета отпора" (ЈПО), ког подржавају Уједињени Арапски Емирати, отворило је нови фронт против снага лојалних свргнутом председнику Јемена Мансуру Хадију, који ужива подршку Саудијске Арабије.

Јужни покрет отпора (Фото: ЈуТјуб)

Према наводима јеменских активиста, снаге ЈПО преузеле су контролу над градом Атак, местом од изузетног значаја у покрајини Шабва, након краћих борби са Хадијевим лојалистима, који су убрзо напустили подручје.
Након освајања Адена - престонице Хадијевог Јемена, о чему више можете да погледате ОВДЕ, про-емиратски ЈПО сада држи и друго веома важно место за контролу територија којима су до сада Саудијци суверено господарили. Подела међу савезницима у Јеменским "властима" које су под контролом коалиције коју предводи Саудијска Арабија, започеле су након што су покрети које спонорише УАЕ затражили од Хадија да распусти "владу", што он није успео да испуни, о чему више можете да прочитате ОВДЕ. Да подсетимо, претходно је дошло до поделе на делу јеменске територије коју контролише револуционарни Хути покрет, што је довело до унутрашњих сукоба и погибије политичког лидера и ујединитеља Јемена Абдулаха Салеха. Ипак, партија коју је он предводио, а која има подршку војске, успела је да постигне договор са про-иранским револуционарним покретом.

Након консолидације, здружене снаге поново су почеле дејства по Саудијској Арабији, а чак је и лансирана балистичка ракета која је, по свему судећи, успела да пробије одбрану и погоди саудијску престоницу Ријад. Више о томе прочитајте ОВДЕ. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Напад хутија на Саудијце (31.1.2018):
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА