Најновије

Светосавски универзитетски турнир у шаху 2018 (ФОТО)

Традиција одржавања Светосавског универзитетског турнира дуга четврт века успешно је настављена у уторак, 30. јануара 2018. године на Православно богословском факултету Универзитета у Београду. Пету годину заредом, овај факултет је домаћин љубитељима древне игре. Окупио се рекордан број учесника – 50!

Светосавски шаховски турнир (Фото: Правда)

Оно што је обележило овај турнир студената, професора и гостију је веома јак професорски састав. Професори су овога пута заиграли професорски и заузели најбоља места на турниру. Победио је интернационални мајстор Горан Н. Тодоровић, професор на Универзитету привредна академија. Он је освојио 6 поена колико и другопласирани ФИДЕ мајстор, доц. др Милош Николић (Саобраћајни факултет). Треће место на турниру припало је госту Душану Вуковићу са 5,5 поена. Он је ове године успешно заменио свог сина, интернационалног мајстора Владимира Луковића, прошлогодишњег укупног победника, који због обавеза на факултету није могао да учествује. Трећу професорску награду, а укупно четвртао место на турниру, освојио је ФИДЕ мајстор проф. др Душан Микичић (Електротехнички факултет).      
Најуспешнији студент на турниру је био Славен Паштар (Факултет организационих наука) са 5 поена. ФИДЕ мајстор Павле Димић (Економски факултет) освојио је 4,5 поена, а Милун Зајић (Правни факултет) 4 поена.

Код студенткиња Лена Миладиновић (Факултет политичких наука) са 4,5 поена освојила је прву женску награду. Другу је освојила Тијана Петровић (Филолошки факултет), а трећу Иван Пријовић.
Славен Паштар и Лена Миладиновић, као најуспешнији студент и студенткиња на турниру стекли су право учешћа на финалном турниру студената и студенткиња Београда који носи назив „Трофеј Верице и Срећка Недељковића“. Поред резултата Душана Вуковића, од гостију су одличан пласман забележили и отац Боривоје Петрић (Храм Светог пророка Илије у Миријеву) и женски ФИДЕ мајстор Радмила Ковачевић (Библиотека српске Патријаршије), обоје са 5 освојених поена.

 Захваљујући бројним донаторима сви учесници турнира су добили вредне награде и поклоне. Ове године то су били: Епархија Бачка, Патријаршијски управни одбори СПЦ, Штампарији Издавачке фондације Архиепископије београдско-карловачке СПЦ, Задужбина манастира Хиландара, редакција „Православља“, Музеј СПЦ и Библиотека Српске Патријаршије. 
Турнир су, као и прошле године, отворили протојереј-ставрофор проф. др Драган Милин, у име домаћина, а у име Универзитетског спортског савеза Београда проф. др Владимир Копривица, председник.  
Турнир се играо по швајцарском систему у 7 кола са темпом игре 10 минута по играчу уз бонификацију од 5 секунди по потезу. Организатори турнира су били Православно богословски факултет, Универзитетски спортски савез Београда, Шаховски клуб „Богослов“ и Шаховски клуб „Студентски град“, а судио је Небојша Баралић, међународни шаховски судија.  Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА