Најновије

ВУЧИЋ ЗАХВАЛАН КУРЦУ: У Асутрији и Бугарској види највећу подршку за решење косметског питања!

Председник Србије Александар Вучић захвалио је канцелару Аустрије Себастијану Курцу на подршци коју је давао Србији. Навео је да очекује да ће та подршка бити још већа, сада када је Курц на челу Владе Аустрије, нарочито у погледу европских интеграција. Подршка Србији и осталим земљама "Западног Балкана" биће међу приоритетима аустријског председавања ЕУ у другој половини године, поручио је Курц.

Вучић код Курца (Фото: Генерални канцеларијат Аустрије)

Александар Вучић је поручио и да ће Аустрија у Србији као и до сада имати пријатеља и моћи да рачуна на њену подршку и убудуће. Председник Србије је на заједничкој конференцији за новинаре са аустријским канцеларом посебно истакао улогу Себастијана Курца приликом решавања проблема изазваних мигрантском кризом, рекавши да је Курц притом увек водио рачуна и о интересу Европе, али и националним интересима своје земље и захвалио на помоћи коју је Србија у том погледу добила од Аустрије. Како је рекао, Аустрија ће и убудуће, као и до сада, моћи да рачуна на подршку Србије истичући да о пријатељству два народа говори и број грађана Србије који живе и раде у Аустрији. Такође је напоменуо да је Беч четврти град на свету по броју Срба који у њему живе и да и то показује колико им је Аустрија блиска, колико су у тој земљи поштовани... Вучић је захвалио на досадашњој подршци Србији коју је Курц пружао као министар спољних послова и навео да очекује да ће и сада, као канцелар, наставити да пружа подршку Србији и помогне јој на њеном европском путу.

Курц: Подршка Аустрије несумњива

Себастијан Курц је изјавио да ће наставити да подржава Србију на њеном путу ка ЕУ, као и све остале земље "Западног Балкана", те да ће то бити и један од приоритета председавања Беча ЕУ у другој половини ове године. - Као министар спољних послова, пружао сам подршку Србији и осталим земљама Западног Балкана и то ћу чинити и као шеф владе, нагласио је он. Курц је рекао да је Аустрија у тесном контакту са Бугарском, актуелним председавајућим ЕУ, и да је циљ обе земље да у овој години земље "Западног Балкана" напредују на европском путу. - Можемо искористити наше председавање да још интензивније подржимо земље Западног Балкана на путу ка ЕУ. Ја ћу присуствовати у мају Самиту о Западном Балкану, који приређује Софија, а наставићемо и са пружањем подршке кроз Берлински процес, објаснио је Курц. Указао је да је потребно посветити се бројним областима, од борбе против корупције, до даљег спровођења реформи, али и решавања проблема прошлости. Аустрија је, према његовим речима, пружала подршку у прошлости кроз билатералну сарадњу, акционим плановима које је припремала за сарадњу са земљама региона, са којима има добро искуство и наставиће с тим независно од председавања ЕУ. Курц је, на почетку конференције, рекао да се радује што је имао прилику да у Бечу прими Вучића – свог личног пријатеља, али и пријатеља Аустрије, како је рекао. Указао је да су протеклих година тесно сарађивали и да је он као шеф дипломатије, тада, у више наврата посетио Србију. Честитао је председнику Вучићу на позитивном развоју, додајући да је српски председник, у функцији премијера, покренуо бројне реформе које су показале делотворност. С тим у вези је подсетио да Србија има позитиван економски развој, смањује незапосленост, и нагласио да га посебно радује што је Аустрије могла, својом подршком, да дâ позитиван допринос. Курц је подсетио да инвестиције из Аустрије у Србији износе две милијарде евра, да у Србији ради тренутно 450 фирми, а ускоро ће их бити 500, чиме је Аустрија и највећи страни инвеститор у Србији. Курц је навео и да две земље вежу и бројни Срби који живе у Аустрији, наводећи да их има око 300.000.

Суседи од помоћи на европском путу

Србија има три пута по шест месеци, током којих ће Европској унији председавати њени суседи, да искористи за свој пут даљи у ЕУ, констатовао је Александар Вучић, али је истакао да проблем Косова и Метохије морају да реше сами Срби и Албанци. Рекао је да је Србији потребна помоћ и подршка и да је и има у председницима влада Бугарске и Аустрије. - Чини се да видимо светло на крају тунела, и излаз из тешких ситуација у којима је била наша земља. За свако решење између Београда и Приштине биће потребна подршка међународне заједнице, а тако и Аустрије, поручио је Вучић. - Ако већ покушавамо да решимо овај вековни проблем, замолио бих да то задобије пажњу ЕУ, додао је председник Србије. Изразио је уверење да канцелар Курц има "безграничну вољу" да помогне нама и другим народима у региону. - Бићемо досадни и зваћемо га да чешће долази у нашу земљу, нагласио је Вучић. Додао је да не можемо очекивати чуда за време председавања суседа, већ да је на нама да испунимо обавезе. Указао је да је захвалан Курцу за све што је учинио, не само за Србију већ и за цео "Западни Балкан", на његовом посвећеном раду и сталним порукама подршке. - Имали смо прилику да заједно радимо и на једном од најтежих питања за савремену Европу, као што је мигрантска криза. Курц је био посвећен том питању и позивао даноноћно да види ко како може да заштити интересе Европе и Аустрије, помагао је Србији и то не можемо никада да заборавимо, рекао је Вучић.

Позив инвеститорима да дођу у Србију

Указао је на економску сарадњу две земље, поново истичући да у Србији 450 аустријских компанија запошљава 13.000 људи, наводећи да очекује да ће се тај број значајно повећати. - Обавестио сам председника Владе Аустрије о састанку са Привредном комором Аустрије и инвеститорима, који су рекли да никада није било боље у Србији него 2017. године, а биће и све боље. Позивамо и друге инвеститоре да дођу у нашу земљу и да виде да је Србија на путу ка ЕУ, земља која се мења, нагласио је Вучић. Указао је да две земље имају добру сарадњу у свим сферама и замолио Курца да своју досадашњу безрезервну подршку Србији пружа и у будућности. Рекао је да очекује да сарадња две земље буде још успешнија сада када је Курц на месту канцелара и да ће чешће долазити у Србију. - Има отворен позив, био је много пута, али никада није могао да се задржи. Како дође, прође три-четири састанка и иде назад. Надам се, иако није реално, да ће као канцелар имати више времена, да ће моћи дуже времена да проведе у нашој земљи, истакао је Вучић. Изразио је наду да ће Србија имати прилику да угости канцелара у првој половини ове године, а председника Александера ван дер Белена у другој. Зашто Вучић инсистира да проблем Косова и Метохије мора бити решен што пре и по ком моделу, прочитајте ОВДЕ. Извор: Танјуг, РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА