Најновије

НАПЕТО: Русија распоређује авионе недалеко од Јапана!

Односи Москве и Токија напети због постављања америчког система против пројектила.

Руски авиони (Фото: Јутјуб)

Руски премијер Дмитриј Медведев одобрио је распоређивање руских ратних авиона на спорном острву недалеко од Јапана, убрзавши милитаризацију тог подручја у време када су односи Москве и Токија напети због постављања америчког система против пројектила.
Медведев је допустио руском министарству одбране да користи цивилни аеродром на острву Итуруп, како се назива у Русији, или Еторофуу, како га зове Јапан, за своје авионе.
Острво је једно од четири која су заузеле совјетске снаге на крају Другог светског рата, а налази се североисточно од Хокаида. Спор око тих острва, који се у Русији називају Курилски, а у Јапану Северне територије, толико је осетљив да Москва и Токио још нису потписали мировни споразум који би потврдио формалан завршетак рата.
Одлука је донета пред састанак заменика министара спољних послова две земље о сарадњи на спорним острвима и у време када је Русија забринута да Јапан допушта САД да користи његову територију као своју војну базу у северној Азији користећи као изговор претњу Северне Кореје. 
Није јасно хоће ли руски авиони бити распоређени на острву стално. Јапанска амбасада у Москви је оценила да је руска одлука противна ономе што Токио жели да постигне.
- Мислимо да би то могло резултирати јачањем руске војне силе на четири острва, а то је у супротности са јапанским становиштем о тим острвима. Треба да решимо сам територијални спор како бисмо решили срж оваквих проблема. Токио ће наставити разговоре с Русијом у циљу решавања ширег територијалног спора - поручила је амбасада.
Прочитајте ОВДЕ за шта је Џејмс Матис оптужио Русе после страшних претњи сиријском председнику?
Извор: Ал Џазира

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте поређење војне моћи Јапана и Русије.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА