Најновије

ПРИПРЕМИТИ ЈАВНОСТ: Нова стратегија Европске комисије за интеграцију балканских земаља!

У уторак поподне, Европска комисија ће објавити своју стратегију за "Западни Балкан", којом жели да подстакне, како кажу, "шест земаља" да појачају напоре у спровођењу реформи, како би испуниле потребне критеријуме за чланство.

ЕУ (Фото: Eapc.eu)

Циљ стратегије, између осталог, је и припрема јавног мњења у земљама чланицама ЕУ за наставак проширења, које је пало у други план након избијања тешке финансијске кризе, која је уздрмала саме темеље Уније. У међувремену, док се Европска унија бавила сама собом, у регону је порастао утицај Русије, Кине и Турске, пише регионални Н1.
Шпански представници у Европској комисији затражили су да се у стратегији не помиње "шест земаља", то јест, да се самопроглашена "република" на Космету не рачуна као држава. Осим Шпаније, независност јужне српске покрајине, међу земљама чланицама ЕУ, нису признале још и  Румунија, Грчка, Кипар и Словачка. За сада, Црна Гора је испунила највећи број услова (поглавља) за улазак у ЕУ, али се њен улазак у ову организацију не може очекивати пре 2025, што је датум сличан ономе који је Јункер недавно најавио и за Србију. Остале 3 земље - Албанија, Македонија и БиХ, још увек чекају почетак приступних преговора. Да ли "правно обавезујући документ", који Србија мора да потпише пре уласка у ЕУ, значи признавање КиМ, прочитајте ОВДЕ. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Лепо се слажу: Ана  Брнабић и Федерика Могерини:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА