Најновије

ШЕШЕЉ: Да смо знали да ће Дачића да проглашавају за новог Тита, не бисмо никакве разговоре ни водили са њима

„Прелазак цензуса СРС-а на предстојећим изборима није упитан, имамо одличног кандидата, а лично бих био задовољан двоцифреним резултатом”, поручио је лидер СРС Војислав Шешељ.

Шешељ (Фото: Јутјуб)

Осим о београдским изборима, у свом стилу говорио је и о многим другим темама и открио, између осталог, колико ће дуго још бити на челу странке. Интервију који је Шешељ дао за Ало преносимо у целости.
Поново на изборе излазите самостално. Где је запело са Дачићем и Палмом?
- Нигде није запело, они су одлучили да не идемо заједно и хвала им што су тако одлучили. Да смо знали да ће Дачића да проглашавају за новог Тита, не бисмо никакве разговоре ни водили са њима. Боље је што нисмо склопили коалицију него да је раскидамо у току кампање, пошто то заиста не бисмо могли оћутати. У Мионици смо правили тај експеримент и показао се као добар, јер је доказао да наше странке када иду заједно, освајају значајно више гласова, него што је збир када иде свака појединачно. Та синергија би се вероватно и у Београду показала, али је ипак боље што је испало овако и што идемо сами.
 Јесте ли сигурни да прелазите цензус?
- Ми смо показали добру организованост странке, други смо предали листу, заскочили смо социјалисте и то је био успех у старту који нас је орасположио. Лично сам убеђен да се прелазак цензуса код радикала не доводи у питање. Био бих задовољан двоцифреним резултатом.
 Нека истраживања кажу другачије?
- То су лажна истраживања која су наводно рађена телефоном. То се коси са свим принципима методологије друштвених наука.
 Да ли је ваша странка радила истраживања, некад сте били поприлично добри у томе?
- Нисмо, то захтева много труда и новца. Некада смо то добро радили, али наравно треба још времена да се попнемо на гране на којима смо били.
 Ко је за радикале прихватљив као коалициони партнер?
- У Београду смо у власти у осам општина, у шест општина смо у власти са СНС-ом и релативно добро све функционише, на Новом Београду смо у коалицији са Шапићем и то добро функционише. На Старом граду смо у коалицији са Бастаћем, кога су због сарадње са СРС-ом избацили из ДС-а. Нећемо са досманлијама, са Ђиласом и његовом екипом. Нећемо са Шутановцем који је заправо и први усвојио правило „нигде са радикалима“, а поготово са њим нећемо јер је ту Борис Тадић на коме је велико проклетство пошто је Хагу испоручио Жупљанина, Караџића, Младића и Хаџића. Наравно да нећемо ни са лудим Радулом „Доста га је било“ и љотићевцем Бошком. Та коалиција је лудачка! Нећемо, наравно, ни са ЛДП-ом Чедомира Јовановића. Све озбиљне странке желе са нама у коалицију. Ми нисмо склони аферама, поштени смо и све што договоримо испуњавамо. Привлачан смо партнер свима. По општинама широм Србије смо у коалицијама и са социјалистима и са напредњацима, ПУПС-ом, чак негде са ЛСВ-ом, СВМ-ом, са Расимом Љајићем, Карићем, Новом Србијом, са ДСС-ом...
Да ли замерате нешто свом кандидату Миљану?
- Ништа му не замерам, подржавам све што ради у кампањи. Знам да нема шансе да он сада постане градоначелник, али пошто је млад и способан, ми смо га сада представили. Присутан је у јавности, једном ће постати и градоначелник, или доћи до више функције јер је интелигентан, образован, вредан и чврст Србин, рођен у Призрену. Ја претендујем да будем кандидат за председника Владе на следећим парламентарним изборима.
Да ли је СРС угрожен због све чешћих појава нових десничарских странки, попут оне Мише Вацића или Заветника?
- То нама ништа не смета, ко год има могућност да скупи одговарајући број потписа да региструје странку, има право да да то уради.
 А појава ПОКС-а?
- Искрено, мислим да нико нормалан у Србији није за обнову монархије, али не видим разлога зашто не би и таква политичка опција могла да постоји. И раније је било тога, пример је Драшковић, све док и сам није показао да то није никада искрено мислио.
Многе јавне личности стале су уз неке листе или су на њима. Код вас, чини се, тога нема, зашто?
- Ми смо демонстрирали да странка има младе, способне, школоване кадрове и на листи нам је све сама омладина. Присуство јавних личности на листама и њихова подршка не значе ништа. Мислим да то не треба радити, иако је и наша странка прибегавала томе углавном у мом одсуству. То се најчешће показује као промашај.
Колико дуго планирате да водите странку?
- Па још једно двадесет година, а после ћемо видети. Неки су ишчекивали да ја одем одавно, али зезнули су се.
Вучић иде у Хрватску на позив председнице, али Влада тамо се буни?
- Волео бих да Вучић оде у Загреб и тамо свечано изврши смотру хрватске усташке гарде. То је онај несрећни Томислав Николић пет година покушавао и нису му жељу испунили. Загреб би као комунистички град херој волео да види ту инспекцију.
Када ви идете у Хрватску?
- Ускоро ће тамо председнички избори, па планирам опет да се умешам. Прошлог пута сам највише допринео да Колинда победи, поломио сам у кампањи Иву Јосиповића. Колинда ми је свашта обећавала заузврат.
Да ли очекујете да ће убица Ивановића бити ухапшен?
- Најновији инцидент око каменовања куће његове прве супруге полако сужава круг оних који су евентуално били заинтересовани за тако нешто, ако то није урађено да би замело трагове, што је могуће. Али свакако нисам велики оптимиста у погледу откривања и процесуирања оних који стоје иза тог убиства.
 Како се, према вашем мишљењу, може решити ситуација на Косову?
- Ми смо присталице замрзавања конфликата док не сазру светски услови да се тај проблем реши принципијелно у складу са међународним правом. Да се све замрзне као кипарска криза, и о томе причам годинама.
Да ли је за вас прихватљиво решење које се помиње, а то је подела Косова?
- Против смо те солуције. КиМ у целости су Србија. Водили смо ратове да ослободимо ту територију, побеђивали, то нам је отето нелегалном агресијом.
Да ли вас је Трамп можда мало разочарао?
- Није ме разочарао, подржали смо га пре свега да спречимо победу Клинтонове и управо ми смо пресудно допринели победи Трампа. Имао сам увек великог утицаја у српској прекоморској емиграцији, тамо се моја реч много поштује и уважава. Тим апелом да сви Срби гласају за Трампа, обезбедио сам његову победу у оним државама где је он стајао најслабије.
Чули смо да сте од Драгомира Карића тражили да вам да 100.000 евра за кампању?
- Мало сам га провоцирао, било му је мало непријатно, али издржао је. Обећао је био Богољуб помоћ за прошле изборе, али ништа није дао. Ипак, не могу да кажем да су тврдице, у више наврата деведесетих година помагали су ме. Док сам био у Хагу, дошао је покојни Сретен Карић. Он и Иван Карић су мојој породици донели значајну суму као помоћ. То не могу да заборавим.
Не оглашавате се на Твитеру у последње време, а да ли сте тамо? Постоји ли неко кога ви пратите и читате?
- Немам времена, а и помало ми је досадило. Сваки тренутак користим за писање књиге „У Сребреници се није десио геноцид“ и обављање својих страначких дужности.
Јесте успели да установите ко је ваш двојник на тој мрежи?
- Не знам ко је он, али зна да буде духовитији од мене. Када некада нешто забрља, ја почнем да псујем и изгледа да му то неко из моје околине јави, па он то одмах избрише.
Како проводите слободно време?
- Имам врло мало слободног времена. Два пута недељно идем на пливање и то ми је једино слободно време. Увече када завршим са писањем и информативним емисијама на телевизији, гледам научни програм до 22 сата и онда спавам.
Какви сте ви као деда? Чему учите унуке?
- Покушавам да будем пажљив, да бринем о њима колико је то могуће. Желим да израсту у самосталне личности и веома сам задовољан њиховим интелектуалним капацитетима, мада, гледајући оцене, нису се баш прославили као ђаци.
Може ли се су поступцима против Младића и Караџића нешто променити?
- Врло тешко. Можда једино ако се нешто у политичкој сфери на Западу битно промени.
Наташа Кандић је номинована за Нобелову награду за мир, како то коментаришете?
- Волео бих да она ове године добије ту награду, али постхумно, да умре пре доделе. Радије бих је кандидовао за глогов колац и лично бих се постарао да одаберем добар колац, да га обрадим, зашиљим и да је на њега набодем.

Моји керови Тома и Драгица су похлепни

 Да ли вам недостаје Николић?
- Никога на белом свету не мрзим више од Николића. То је издајник, отпадник, мислим да је најгори шљам и олош. 
Шта раде шарпланинци које сте назвали Тома и Драгица?
- Похлепни су као Тома и Драгица, али троше само на храну, друго их не интересује.

Шешељеви слогани за опозицију

Које слогане бисте предложили:
*Драгану Ђиласу и његовој коалицији - “Нисам стигао да све покупим, мораћу још један круг"
*Обрадовићу и Радуловићу - „Леле и куку коалиција“
*Шутановцу, Живковићу и Тадићу - „Јахачи апокалипсе“.

Лауфер ме упозорава на Ђиласову екипу

 Шта вам ових дана јавља Лауфер?
- Јављам ми разне ствари. Да се сузбијају тајкунски редови око Ђиласа, али то се већ зна.

Мрка још није испунио дату реч 

Да ли вам је Мрка коначно купио мајице које вам је обећао?
- Није још, а двадесет мајица ми је самоиницијативно обећао да ће купити и још ништа! Шта је Шешељ рекао о Наташи Кандић прочитајте ОВДЕ.
Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Војислав Шешељ у специјалној емисији поводом атентата на Оливера Ивановића 
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА