Најновије

ХАН: Рано да се говори о форми обавезујућег споразума Београда и Приштине! Пре тога треба...

Европски комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан поручује, да је још рано да се говори о томе како ће тачно да изгледа правно обавезујући споразум између Београда и Приштине.

Хан и Вучић (Фото: Твитер)

Јоханес Хан је поводом усвајања нове Стратегије проширења ЕУ на Западни Балкан, којом постизање правно обавезујућег споразума Београда и Приштине није "орочено" на наредну годину нагласио да је битан договор "две земље како ће изгледати њихов будући суживот".
"Још је рано да ту буде све јасно. Оно што је битно јесте договор између две земље како ће изгледати будући суживот. То је оно што је важно", истиче комесар за преговоре о проширењу.
Пошто све земље региона имају европску перспективу, све оне су, како наводи, мотивисане и то треба да им буде подстрек да што је пре могуће достигну различите циљеве, како би оствариле и коначни циљ у предвидивом временском оквиру.
Комесар Хан, пред свој сутрашњи долазак у Београд, такође истиче да је основна порука нове Стратегије да европска перспектива покрива све земље региона и да би зато сви на Западном Балкану требало да имају велики интерес да напредују.
"Стратегија указује и на то да сви, на неки начин, зависе једни од других, и то на позитиван начин. То би требало да послужи као мотивација да се реше и отворена билатерална питања", оценио је Хан.

"Нема пријема ако има нерешеног конфликта" 

Европски комесар за преговоре о проширењу је поновио да је у Стратегији "јасно наглашено" да ЕУ и земље чланице неће примити нове чланице уколико имају "било какав нерешен билатерални конфликт".
"То се односи на целу западнобалканску шесторку", упозорио је Хан.
На питање Танјуга како види даљу европску перспективу Приштине, која је снажно критикована и практично блокирана од Шпаније која не признаје независност Косова, Хан каже да очекује да би "решавање билатералних проблема, на начин да сви у региону буду задвољни, могао имати утицаја на одлуке земаља чланица".
"Сви индикативни датуми говоре о томе шта је могуће тамо где има политичке воље и одлучности. Ми смо спремни да помогнемо у овим разговорима, али оно што се рачуна јесте квалитет резултата, одрживост договора, изградња поверења, јер ово је важно за успостављање нормалних суседских односа", каже комесар за преговоре о проширену.
Јоханес Хан је пред сутрашњу посету изјавио да је "европско разумевање" такво да се увек треба бринути о добросуседским односима.
"Ми верујемо да добрим односима свако мора да допринесе и да свако може од тога да има добит. Ради се о миру, стабилности и просперитету и то је тачно оно што би ми желели да постигнемо", поручио је Хан.

"Можемо да извозимо стабилност или да увозимо нестабилност" 

На констатацију да се чини да лидери у региону, бар тренутно, покушавају убрзано да изгладе међусобне размирице, при чему су Тачи и Харадинај, бар вербално, одустали од оспоравања Специјалног суда за ратне злочине, председница Хрватске Грабар Китаревић позива председника Србије Вучића у посету Хрватској, а Бакир Изетбеговиц пружа руку сарадње Вучићу у Истанбулу, Јоханес Хан каже да је то управо резултат проевропске преспективе и јасних очекивања.
"Ми можемо или да извозимо стабилност или да увозимо нестабилност. Сви су на добитку због европске перспективе Западног Балкана, јер ту се ради о стабилности, миру, али и бољитку. А, ако има мира и бољитка, то ће бити добро и за европске компаније које ће имати више пословних могућности на овом тржишту", каже Хан.
Европски комесар подсећа да је, када су отворена прва поглавља са Србијом, то одмах привукло многе инвестиције, не само из Европе већ и из света, јер су се, каже, осетили сигурнијим због европске перспективе земље. 
"Инвестиције у Србији значе и отварање нових радних места, што отвара нове могућности за народ. Постоје многе добробити које су од обостраног интереса за све Европљане", објашњава Хан.
Осврћући се на критике које су председници Грабар Китаревић упућене из хрватске јавност, али и од појединих чланова владе, због позива председнику Србије да посети Хрватску, комесар Хан каже да су лидери ту да воде, а да демократија подразумева и неслагања. 
"Поздрављам ову њену иницијативу, јер то је још један доказ добрих односа. Не ради се ту о заборављању онога шта се догодило у прошлости, али треба гледати у будућност. Народ је заинтерсован за своју будућност, перспективу за себе, своју децу и унуке. У том смислу, сматрам да је посао политичара да воде. У демократији нису сви увек задовољи и срећени, али мислим да већина народа поздрваља такву њену инициативу", каже Јоханес Хан.

"Потребно усклађивање са спољном политиком" 

На питање да ли у новој Стратегији, која даје Србији перспективу уласка у чланство ЕУ 2025. године, има делова који се тичу односа Србије и Русије, европски комесар каже да се Стратегија тиме не бави и да је ту ситуација јасна.
"Ми имамо јасну посвећеност европској перспективи. Позната је потреба усклађивања са нашом спољном политиком и битно је да ту разговарамо о процесу, а не о преговорима. То значи да нешто некада захтева неко време. Ја потпуно разумем изазове и потребе српских политичара, али мислим да они знају о чему се ту ради и нема сумње да можемо наћи позитиван договор и заједничку будућност", закључио је Хан.
Комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан долази у среду у Београд да српским званичницима уручи нову Стратегију проширења.
Очекује се да том приликом Хан похвали Србију као препознатог једног од лидера у процесу приступања ЕУ, али и да још једном подсети на обавезе и изазове које Србију чекају на путу уласка у чланство предвиђеног за 2025. годину.
Шпанци избацили "Косово" из Стратегије о проширењу! Прочитајте ОВДЕ све о томе.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Јоханес Хан je пре два месеца говорио о напретку Србије ка ЕУ.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА