Најновије

НОВИ КОНЦЕПТ: Русија развила сопствени носач хеликоптера уместо француских Мистрала (ВИДЕО)

Носач хеликоптера “Прибој” постаће део новог концепта руске морнарице. Модел овог новог пловила је представљен на штанду руске флоте током међународног форума у Московском региону 2015. године. Тада су војни аналитичари рекли да ће “Прибој” бити алтернатива француским “Мистралима” који се никада нису нашли у руским водама.

"Прибој" (Фото: РИА)

Руски бродоградитељи су узели у обзир искуство својих француских колега и понудили свој властити концепт брода за сврхе слетања преко хоризонта. Брод треба да има полу-тримарно тело које обезбеђује високу отпорност на бурно море и пружа мању отпор на кретање током крстарења.
Очекује се да ће први од два оваква брода ући у службу у руској морнарици 2025. године, иако о томе није дата званична изјава. Изградња носача хеликоптера, који ће постати универзални брод за слетање, требало би да почне 2020. године. Припреме су већ почеле у Санкт Петербургу у бродоградилишту “Севернаyа Верф”.
Модел дизајнерског бироа “Невски” представљен на форуму се разликовао од дизајна француског носача хеликоптера “Мистрал”. Наведе спецификације пловила не оговарају онима које имају велики амфибијски бродови из совјетског периода и већина иностраних аналога.
Руски брод “Прибој” ће имати депласман од 14.000 тона, брзину вожње од 19-20 чворова и газ од пет метара. Опсег навигације ће износити 6.000 наутичких миља са аутономијом од 60 дана. Очекује се да ће дужина брода бити 165 метара, а ширина 25 метара.
Француски носач хеликоптера “Мистрал” има другачије спецификације: депласаман од 22.000 тона, брзину од 19 чворова и газ од 6,42 метра. Посада француског брода је 177 људи.
“Мистрал” може носити 16 борбених хеликоптера (Eurocopter Tiger), тенковски батаљон (40 француских Leclerc) и 450 падобранаца. Брод се може истовремено користити и као болница. Поред тога, носачи хеликоптера Мистрал такође могу преузети улогу плутајућег штаба. Опремљен је са француским системом за управљање борбеним информацијама, који уједињује неколико бродова у једну целину. Остаје непознато да ли ће нови руски брод имати такав систем.
“Прибој” ће моћи да носи осам Ка-52/Ка-52К хеликоптера, што је знатно мање него код француског брода. Хеликоптери ће добити модивиковану радарску станицу са радијусом до 80 км.
Није искључено да ће “Прибој” такође носити и хеликоптере Ка-27, што је противподморнички хеликоптер. Међутим, Ка-27 постоји у две модификације – противподморнички и возило за потрагу и спашавање. Изгледа да ће нови брод моћи да спроводи сложене задатке, а не да ради у строгом оквиру уске специјализације.
Могуће је да ће нови руски брод моћи да носи први руски беспилотни авион познат под називом “Чирок” са распоном крила од 10 метара.
“Прибој” ће моћи да транспортује до 900 војника, око десет тенкова и педесет пешадијских возила. Два или четири пловила за слетање ће такође бити на броду.
Очекује се да ће брод бити наоружан са три противавионска ракетна система  Pancir-M/Palitsa (SA-22 Greyhound).
Многи стручњаци су били збуњен руском жељом да створе брод попут “Прибоја”. На крају крајева, носач хеликоптера “Мистрал” може путовати 20.000 наутичких миља. Ипак, брод је очигледно намењен за сврху одбране како би се заштитиле бале дуж Арктичког океана, или у Црном мору и дуж ланца Курилских острва. Брод није дизајниран да путује преко океана, а одатле долази домет од 6.000 наутичких миља.
Шта би било да руски авион прелети Флориду прочитајте ОВДЕ.
Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА