Најновије

ДАЧИЋ ПРЕД САВЕТОМ БЕЗБЕДНОСТИ: Реалност на Косову - нема ЗСО, нема безбедности

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић поручио је да је реланост на Косову и Метохији таква да ни после четири и по године нема назнака да ће Приштина испунити своју обавезу и формирати ЗСО, а да недавно убиство Оливера Ивановића указује да је безбедносна ситуација на Косову несигурна и осетљива.

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

Он је на седници СБ УН рекао да су пре почетка састанка стигле сугестије да се " држимо теме састанка и покажемо конструктивност, миран тон уз избегавање конфронтација". "Као и пре фокусираћу се на акуелну ситуацију и извештај генералног секретара. Надам се да ће и представница Приштине прихватити те сугестије, да неће држати историјске лекције и изности неистине и улепшавати стварност и игнорисати извештај генералног секретара и реалност на терену", рекао је Дачић. Он је подсетио да је Бриселски споразум потписан 2013. и да је успостављање ЗСО за Србију "круцијслно питање од немерљивог значаја" јер теба да заштити виталне интерсе Срба на Косову. "Србија четири и по година стрпљиво чека да Косово испуни ту обавезу. Нема државе у СБ УН која није апеловала да Косово ту обавезу испуни, али помака има мало. Генерални секретар констатује да нема напретка и да нема назнака када ће се то десити. То је реалност на терену", поручио је он. Такође, навео је да је Србија констуркривно и посвећено учествовала у дијалогу верујући да ће решвање свих отоврених поитање допринети миру и стварању прилика за напредак региона и чланство региона у ЕУ."Уверени да нема друге алтернативе Србија је доследно примењивала своје обавезе Србија је спремна да настави дијалог настави али поставља се питање да ли ће иједан договор имати смисла ако нема назака о формирању ЗСО", поручио је Дачић. Реланост на терену је, додао је Дачић, и то да је 16. јануара убијен Оливер Ивановић и да је овај догађај драматично угрозио сигурност на Косову. "Убиство је безумни терористички акт који угрожава стабилност не само севера већ и целог региона", упозорио је он. Подсетио је да је север Косова 21. и 22. јануара посетио председник Србије Александат Вучић, који је тада позвао на очување стабилности мира, сталожености и достојанства и навео да се све мора решавати дијалогом и мирним путем. Подсетио је да је Србија упутила писмо Унмику и Еулексу да њени органи учествују у истрази, што је поновио и Вучић у разговору са Хашимом Тачијем. "Приштинске институције су то одбиле, али три недеље касније немамо никакаве информације осим неки х изјава званичника да је реч о мафијашкоом обрачуну и да није етнички мотивисано. То води само ка замагљивању. Привођење правди налогодаваца и извршилаца и откривање мотива кључно је за мир", рекао је Дачић. То је све доказ да је "безбедносна ситуација несигурна и осетљива и потврђује потребу присуства међународних снага", закључио је Дачић. 

Шеф Умика о убиству Ивановића, специјалном суду и ЗСО

Шеф Унмика Захир Танин оценио је забрињавајућим покушај дела косовске власти да укине Специјални суд за ратне злочине тзв. ОВК, убиство Оливера Ивановића и чињеницу да још нису испуњене све обавезе из Бриселсог споразума, посебно указујући на формирање Заједнице српских општина. Танин је у говору на седници Савета безбедности о Косову оценио да је формирање специјалног суда представљало велики корак напред за Косово.
Подсетио је да су сви међународни партнери упозорили Приштину да би такав потез био велика штета по аспирације Косова у ЕУ. Неки политички лидери, како је рекао, устукнули су од тог пројекта, али иницијатива за укидање Специјалног суда и даље је на дневном реду Скупштине. "Овај суд неће процесуирати никакву конкретну заједницу већ поојединце који имају кривичну одговорност. Укидање Специјалог суда није реално и до тога неће доћи", рекао је Танин.
Једини начин да се крене напред, додао је, јесте да се прихвати правда Као још један догађај који је изазвао забринутост, Танинин је навео убиство, како је рекао, угледног српског политичара Оливера Ивановића, које је "запретило да унесе нови талас политичке нестабилности на Косово". "Ако се не установи идентитет починиоца то не би било само неправда већ би подрило и поверење свих страна", нагласио је Танин. Он је поздравио нову стратегију проширења ЕУ на Западни Балкан истовремено нагласивши да 2018. може да буде замајац за дијалог Београда и Приштине.
"Дијалог и нормализација односа Београда и Приштине предуслов су за апсирације и улазак Косова у ЕУ", рекао је Танин. Он је оценио да још нису имплементирани сви споразуми договорени Бриселским дијалогом нарочито указајући на Споразум о Заједници српских општина. "Дијалог би могао да буде позитивно закључен ако буде довољне воље руководства и подстицаја међународне заједнице", рекао је специјални представник УН путем видео линка из Приштине. Како је Вибер прихватио позивни број за самопроглашено Косово, погледајте ОВДЕ. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Лавров: нећемо пустити Косово у УН
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА