Најновије

ОКРЕЋУ СВЕ НАГЛАВАЧКЕ: Кијев потврдио да размишља о признавању "независног Косова"

КИЈЕВ - У јавности су се прво појавиле спекулације да би Украјина ускоро могла признати независност Косова, а министар спољних послова Србије, Ивица Дачић, реаговао је поруком Кијеву да би "сами себи направили штету", подсећајући их на заштиту принципа територијалног интегритета.
Кијев (Фото: Пиксабеј)

Кијев (Фото: Пиксабеј)

Међутим, Кијев је потврдио да су “гласине” тачне и да заиста размишљају о повлачењу потеза признавања независног Косова.

Ову информацију је први у јавности објавио амерички аналитичар Едвард Џозеф.

Дачић је, поводом изјаве аналитичара Едварда Џозефа, према којем је потписивањем писма које је послато ЕУ, САД и Великој Британији, Украјина ближа признавању независности Косова, рекао да би на тај начин Украјина нарушила принцип заштите територијалног интегритета.

"Украјина би признавањем 'Косова' направила сама себи велику штету, јер би нарушили принцип заштите територијалног интегритета држава. Пажљиво ћемо пратити њихове ставове о овом питању", рекао је Дачић, о чему је Правда известила нешто раније.

Кијев навелико против Београда

Председник Одбора за спољне послове Украјине Олександр Мережко један је од потписника писма упућеном ЕУ и САД, а у коме се тражи да се "критичније односе према председнику Србије Александру Вучићу", на шта је професор управљања конфликтима на Универзитету Џон Хопкинс, Едвард Џозеф, поручио да је његов потпис најзначајнији међу потписницима.

Мережко је сада и званично потврдио да у Кијеву заиста размишљају о признавању косовске независности.

Признавање независности Косова је нешто о чему се дискутује у украјинском парламенту и размишља у Кијеву, каже украјински политичар и додаје да “одлука није лака”.

Мережко је рекао и да постоји могућност отварања званичне украјинске канцеларије за везу на Косову.

Прочитајте ОВДЕ више о борбама на правцу код Купјанска

Извор: Правда.рс 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА