Најновије

УОЧИ МИНХЕНСКЕ БЕЗБЕДНОСНЕ КОНФЕРЕНЦИЈЕ: "Ненамеран војни сукоб" Русије и НАТО све извеснији!

Упркос политици "отворених врата" коју НАТО заговара, већина земаља које су најзаинтересованије за чланство у Алијанси нема реалне шансе да јој се у скорије време придружи, наводи се у извештају објављеном уочи предстојеће Минхенске безбедносне конференције (МСЦ).

НАТО - Русија (Илустрација: Правда)

У Минхенском безбедносном извештају, под називом "До ивице – и натраг?", истовремено се упозорава да би лоши прорачуни и неспоразуми могли да доведу до ненамерног војног сукоба на релацији НАТО-Русија. Уочи Минхенске безбедносне конференције, која ће бити одржана од 16. до 18. фебруара, у извештају објављеном на сајту МСЦ указује се да неки безбедносни експерти расправљају о идејама везаним за нову безбедносну архитектуру, али да и привлачност и изводљивост тих предлога остају под знаком питања. "Централна и источна Европа у фокусу су напете политичке расправе, јер многе у Европској унији брине демократско срозавање у деловима тог региона", стоји у извештају. С друге стране, истиче се, за разлику од ових политичких потенцијалних линија раздора, војна сарадња на источном боку НАТО-а је напредовала.

"Наставак двојаке стратегије са Русијом"

У делу Минхенског безбедносног извештаја с поднасловом "Централна и источна Европа: Унутра или изван?", наводи се и да НАТО, премда тврди да "не жели нову трку у наоружању" с Русијом, наставља своју двојаку стратегију застрашивања и дијалога. "Међутим, све веће слабљење инструмената за контролу наоружања и распоређивање додатних војних капацитета могли би да доведу до даљег погоршања безбедносне ситуације у Европи", упозорава се у тексту. У том контексту, указује се да су кључни споразуми о нуклеарном разоружању као што су ИНФ или "Нови почетак" (New START) под притиском, док су споразуми о контроли конвенционалног наоружања попут споразума ЦФЕ практично "мртви". Mере изградње поверења као Бечки документ све се више заобилазе "што је показала руска војна вежба 'Запад' спроведена у септембру", наводи се у извештају. "С обзиром на овако узнемирујуће стање ствари, лоши прорачуни и неспоразуми и те како би могли довести до ненамерног војног сукоба", предочава се у извештају.

"Неизвесност у погледу трансатлантског партнерства"

У делу текста посвећеном Европској унији, указује се на неизвесност у погледу трансатлантског партнерства, Брегзита, значајних неслагања међу државама чланицама - поготову кад је реч о миграцији - али и на све лошију безбедносну ситуацију на границама Уније. "Због ових 'пукотина' у ЕУ, почетак 2017. године изгледао је суморно. Већина тих изазова и данас утиче на ЕУ, али сада постоји више од трачка наде", стоји у извештају. Као објашњење, наводи се да је економски раст у ЕУ стабилан и неочекивано висок, док су делови пројекта европских интеграција поново покренути, а јавно мњење је, како се закључује, све наклоњеније чланству у Унији. Иначе, Минхенска безбедносна конференција, која се одржава од 1963. године, у протеклих пет деценија постала је главни глобални форум за дискусије о безбедносној политици, наведено је на сајту МСЦ. Русија је већ спремна за рат на својој територији, а тамошње Министарство за ванредне ситуације објавило је највероватнији сценарио у случају напада на Русију. Више о томе прочитајте ОВДЕ. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА