Најновије

ЛАВРОВ: Русија сумња да Сједињене Америчке Државе желе дуго да остану у Сирији, ако не и заувек!

Исламска држава као пројекат калифата није се догодио захваљујући акцијама руског ваздухопловства и сиријске војске, а допринела је и коалиција под вођством Сједињених Америчких Држава, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров након састанка са својим белгијским колегом Дидијеом Рендером.

Сергеј Лавров (Фото: Ria)

„Сада је већ јасно да се ИД као калифат… тај пројекат није остварио. А тај пројекат се није остварио, пре свега, захваљујући акцијама сиријске војске уз подршку ваздухопловних снага Русије. Али ми не поричемо да је допринос имала и америчка коалиција“, истакао је Лавров.
„Без обзира на то, уништавањем оних зачетака калифата који су створени на сиријском тлу, ми нисмо до краја уништили оне раштркане одреде који се сада шире по Сирији и покушавају да пређу у суседне земље. Ово је важан део посла“, додао је он. 
Коментаришући решавање сиријске кризе, Лавров је рекао да Русија наставља да подржава учешће Курда у свим процесима решавања ситуације у Сирији и да се без њиховог учешћа криза не може решити.
„Сви знамо како се Турска односи према одређеним одредима курдских устаника. Тај став је могуће процењивати на различите начине, али тај став је реалност и поступање са потпуним игнорисањем тог става у најмању руку је кратковидо. Резултате такве кратковидости сада видимо, укључујући и у региону Африна“, истакао је Лавров.
„Желим одмах да нагласим да је Русија од самог почетка била и остаје заговорник директног учешћа Курда у свим напорима за решавање сиријског питања. Курди су саставни део сиријског друштва… Без учешћа Курда не можемо да дефинитивно и стабилно решимо сиријску кризу“, сматра руски министар.
Сједињене Америчке Државе у Сирији делују кроз опасне једностране кораке који подривају територијални интегритет земље.
„Американци, по мом мишљењу, не делују путем марљивог формирања таквог заједничког споразума, већ покушавају да поступају путем опасних једностраних корака. Иначе, ти кораци све више изгледају као део тенденције стварања одређене квази-државе на великом делу сиријске територије на источној обали Еуфрата скроз до ирачке границе. Ово све више личи на тенденцију подривања територијалног интегритета Сирије“, истакао је Лавров. 
Русија сумња да Сједињене Америчке Државе желе дуго да остану у Сирији, ако не и заувек, сматра руски министар.
„Од наших америчких колега сада већ чујемо другачија објашњења о њиховом присуству у Сирији. Они кажу то присуство мора да се одржати не само док не буду решени војни задаци, већ и док не почне стабилан политички процес који би требало да буде прихватљив за све, читај за САД, и који ће се завршити променом власти, то јест сменом режима. А уопште имамо сумњу, на основу неких других назнака, да САД желе дуго да остану тамо, ако не и заувек“, нагласио је Лавров.
Москва у последње време има много питања о потезима Вашингтона у Сирији, додао је Лавров.
„Све у свему у последње време нагомилало се много питања о акцијама Сједињених Америчких Држава у Сирији. Ове акције се спроводе без позива“, одговорио је Лавров на питање новинара да коментарише чињеницу да Пентагон наводно планира да издвоји 550 милиона долара за финансирање сиријске опозиције и стварање пограничних снага безбедности.
Истовремено, Лавров је истакао да је Русија била присиљена да се споразуме са Сједињеним Америчким Државама у Сирији „полазећи од чињенице да су званично, на највишем нивоу, америчке колеге, укључујући и државног секретара Рекса Тилерсона, више пута изјавили да је једини циљ америчких оружаних снага у Сирији да победи ИД“.
Оружани сукоб у Сирији траје од марта 2011. године. Сједињене Америчке Државе и међународна коалиција од 2014. године спроводе операцију у Сирији против ИД без сагласности власти те земље. Русија изводи операцију против ИД од септембра 2015. године на захтев званичног Дамаска.
Послали на руске војне базе у Сирији 13 камиказа дронова. Прочитајте ОВДЕ како су то Руси решили.
Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

У време Хладног рата Андреј Громико био је министар спољних послова Совјетског Савеза 28 година. Сергеј Лавров на функцији је руског министра спољних послова тек 12 година а на Громика, подсећа и по надимку. И једног и другог на Западу су звали Мистер Њет мада је актуелни руски министар неупоредиво занимљивија личност.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА