Најновије

Послали на руске војне базе у Сирији 13 камиказа дронова, али су Руси то овако решили

Шта би могло објаснити зашто је у нападу на руску базу у Сирији оборено седам нападачких дронова, а још шест њих је ометено.

Панцир С (Фото: РИА)

Рано ујутру 6. јануара, руски радари стационирани око Латакије у Сирији, открили су да се приближава тринаест “камиказа” дронова. Десет експлозивних беспилотних возила је ишло ка ваздухопловној бази Хмејмим, док су остала три ишла ка руској поморској бази у Тартусу. Само недељу дана раније, Хмејмим је претрпео минобацачки напад у ком су погинула два члана особља и вероватно је оштећено неколико авиона.
Према речима Москве, средства за електронско ратовање су им омогућила да преузму контролу над шест дронова. Преосталих седам је разнето у небо противавионским возилима “Панцир-С”, која комбинују два брза пуцња 30-милиметарских аутотопова са дванаест ракета земља-ваздух (САМ).
Плакат представљен на руском сајму оружја детаљно наводи додатне активности руских војних “Панцира” у Сирији, укључујући и уништавање већег броја дронова око поморске базе Тартус- турски дрон Бајрактар у мају, три израелска дрона “Херон” у периоду од априла до јуна, и 27. маја “RQ-21A Blacjack”.
Такође се наводе и пресретања три навођене ракете око ваздухопловне базе “Хмејмим” – где се тврди да је било барем још два пресретања ракета у децембру 2017. године.
Сиријски “Панцир” је оборио турски извиђачки авион “РФ-4 Фантом” 2012. године, иако је могуће да је за то одговоран и ракетни систем дужег домета. “Панцири” су такође примећени на територији коју држе сепаратисти које подржавају Руси, у источној Украјини.
“Панцир”, који је познат и под НАТО-овим називом “SA-22 Greyhound”, потиче из линије оружја из совјетског доба које је намењено за заштиту тенковских батаљона од ваздушног напада, почевши од смртоносног ЗСУ-23-4 “Шилка“ које је смештено на шасији амфибијског тенка “ПТ-76”.
За разлику од претходних оружја, “Шилка” је увела радар који је водио четири брза топа од 23 мм у куполи, омогућавајући им да униште авионе ниског лета и хеликоптере уз мало упозорења. У једној акцији током Јомкипурског рата, египатске Шилке су уништиле три израелска Фантом авиона у току мисије ваздушне одбране, и оштетили још два.
Иако “Шилка” остаје у служби широм света, овај тип је 1980-их година наследила мања производња софистициранијих возила “2К22 Тунгуска” (СА-19), која су заменила четвороструке топове са два 30мм топа – истраживање је показало да ће мање већих граната пре оборити авион него много мањих – и додати су бољи радари и осам ракета типа земља-ваздух, што је драматично повећало домет ангажовања овог система. Надали су се да је ова додатна ватрена моћ довољна да победи НАТО-ов, тада нов, оклопни авион “A-10 Thunderbolt”  и хеликоптер “Apache”.
Током 1990-их Русија је почела да ради на наследнику “Тунгуске”, замењујући гусенице, оклопну шасију за тело камиона, и повећавајући ракетни терет на дванаест. Иако је оклопна “Тунгуска” била погодна да прати тенкове преко неприступачних терена на линији фронта, идеја је била да се направи јефтинији али бржи друмски-моблилни систем погодан за задужења одбране са задње стране, укључујући заштиту САМ батерија дугог домета од долазећих антирадарских ракета и авиона ниског лета.
Овај “Панцир” је прошао кроз много варијација од првог прототипа који је дебитовао 1995. године, са разним камионским шасијама и радарским конфигурацијама. Најзаступљенији модел у руској служби користи камион “Камаз 6560” и има посаду од три лица. “Панцир” може радити независно, или читава батерија може бити подређена контроли командног места или снажније радарске јединице, одакле возила могу примити наредбе за паљбу.
Нови снимак дроном показује где се срушио руски авион. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА