Најновије

Шта је довело до наглог сукоба Сирије и Израела прошлог викенда?

Сирија и Израел били су укључени у жестоку ваздушну битку прошлог викенда која је резултирала обарањем израелског авиона Ф-16 и бомбардовањем неколико сиријских војних објеката у Дамаску и Хомсу.

Илустрација (Фото: Правда)

Док су се ови догађаји дешавали 10. фебруара, прва конфронтација се заправо догодила два дана пре него што је Сиријска арапска армија (САА) отворила ватру на израелску беспилотну летелицу близу окупиране Голанске висоравни.
Следећег дана, израелске ваздухопловне снаге су извршиле низ летова беспилотним летелицама дуж границе са Сиријом и Либаном, што је довело до тога да сиријска војска остане на високом степену приправности у Ал-Кунеитри и западном Дамаску.
Сиријска војска је потом послала њихове беспилотне летелице (иранске производње) у неколико подручја где су биле израелске снаге, укључујући и Голан и либанску долину Бека.
Према извештају сиријског војног извора у Дамаску, тог дана, њихове снаге су уништиле Ф-16, јер су израелске ваздухопловне снаге распоређивале авионе на границу према Сирији и Либану, што је довело до тога да Дамаск схвати да је напад био неизбежан.
Користећи мноштво против-ваздушних ракета С-200 из совјетског времена, сиријска војска је погодила Ф-16, што је довело до пада авиона на северу Галилеје.
У одговору на рушење Ф-16, Израел је извршио велики број ваздушних напада у западном Дамаску, а главни циљ су сиријске војне базе и иранске инсталације у провинцијама Риф Димаск и Хомс.
Иако неки извештаји тврде да су израелски авиони циљали сиријске војне инсталације у покрајинама Ал-Свеида и Алепо; то су све лажне тврдње које су покренули про-опозициони активисти.
Извори сиријске војске у Дамаску јавили су да су израелски ваздушни удари резултирати смрћу најмање осам сиријских војника и неколико ирачких паравојних бораца подржаних од Ирана.
Од напада, сиријска војска је остала на високом нивоу опреза у близини окупираног Голана, с обзиром да је ситуација и даље врло напета.
Упркос тврдњама да не траже конфронтацију, Израел је, наводно, преселио своје противракетне системе на сиријску границу, што је повећало страх од другог непријатељског ангажмана.
Ако се у наредним данима деси још један сукоб између Сирије и Израела, то би могла бити највећа ваздушна битка коју бисмо видели између две земље од Либанаског грађанског рата.
Послали на руске војне базе у Сирији 13 камиказа дронова, а како су Руси то решили погледајте ОВДЕ.
Извор: АМН

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Снимак пада израелског авиона након обарања
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА