Најновије

Вучић у Хрватској, други дан посете посвећен Србима

Председник Србије Александар Вучић, који на позив хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић борави у Хрватској, други дан посете посветиће Србима који живе у тој земљи.

Вучић (Фото: Јутјуб)

Након јучерашњих сусрета са званичницима у Загребу, Александар Вучић ће другог дана посете Хрватској посетити Вргинмост, 1996. године преименован у Гвозд, место у коме су Срби тешко страдали током Другог светског рата, али и у акцији "Олуја".
Данас у тој и општини Топуско живи око 700 српских породица. Како јавља извештач РТС-а, историја Вргинмоста показује да је реч о репрезентативном месту за оно што су Срби проживљавали у прошлости и како живе у садашњости.
До дведесетих је тамо живело нешто више од 17.000 људи, углавном Срба, а затим је место опустело. Данас тамо има повратника, те у самом Вргинмосту и 19 околних села сада живи нешто мање од 2.000 Срба и нешто више од 900 Хрвата.
Срби представљају већину и у локалној самоуправи.  
Вучић ће разговарати са представницима Срба у тој општини, посетити неке породице где ће покушати да чује шта су њихови проблеми, а обићи ће и локалну школу којој ће уручити донацију у виду школске опреме.
По повратку у Загреб, председник Србије разговараће са Србима на трећој Великој скупштини Српског народног већа којој ће присуствовати представници више општинских, градских и жупанијских већа Срба из целе Хрватске, уз представнике свих других српских организација.
Посета председника Србије главна је тема у свим хрватским медијима. Реаговања су иста као и пре него што је Вучић допутовао у Загреб – подељена.
Неки оштро критикују председницу Хрватске због позива председника Србије пре него што дође до извињења, или пре него што се пристане на ратну одштету, али било је и оних који посету виде као први корак у успостављању односа стабилности.
Посету Хрватској српски председник почео је јуче пре подне сусретом са хрватском председницом Колиндом Грабар Китаровић, после чега је поручио да се српска и хрватска страна готово ни у чему не слажу, али да по питању будућности немају супротстављене интересе.
Током дана сусрео се са хрватским премијером Андрејом Пленковићем, на чије су инсистирање разговарали и о ратној одштети, као и са председником Сабора Гораном Јандроковићем.
Грабар Китаровић и Вучић обратили су се и на хрватско-српском привредном форуму.
"Оптимиста сам кад је у питању економија, али сам уверен да ће наши односи у будућности бити све бољи, јер то је у интересу обе земље и оба народа", рекао је синоћ председник Србије коментаришући разговоре током првог дана посете Хрватској.
Највише проблема очекује у решавању питања граница, јер су ту, како је рекао, ставови потпуно супротни.
"Мислим да ће нас у будућности све више ствари спајати, а све мање раздвајати", закључио је председник и подсетио шта су све биле теме његових разговора са званичницима у Загребу. 
Како је приметио, о многим темама нису могли да се сагласе и то, како је оценио, није никаква новост.
Кад је реч о несталима, Вучић је поновио да ће наредне недеље примити делегацију њихових удружења.
Додао је да је хрватској председници предао докумантацију о три нестала лица, што је, каже, важно за три породице, те додао да Хрвати спремају да испоруче веће резулате за Србе.
"Али, ми ћемо морати да то пробамо да решимо. То је још око две хиљаде случајева који су нерешени", рекао је Вучић.
Како је напоменуо, у разговорима се пре свега говорило о будућности, напретку економије, а добри су били и разговори о правима мањина... Шешељ открио детаље из историје хрватског народа. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Танјуг, РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вучић: Мораћемо да разговарамо, нема питања с једноставним одговором
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА