Најновије

ШТРАХЕ ОБЕЋАО: Ако постанем премијер, Аустрија повлачи признање Косова

Аустријски вицеканцелар Хајнц-Кристијан Штрахе током своје недавне посете Београду обећао је српским властима да ће Беч, чим он постане премијер, повући признање лажне државе Косово!

Штрахе (Фото: flickr)

Штрахе је ову поруку пренео председнику Србије Александру Вучићу и првом потпредседнику Владе и министру спољних послова Ивици Дачићу. Аустријски званичник, тврде упућени, рекао је да је свестан одлуке своје државе из 2008. године али и да не одустаје од свог става да је Косово део Србије!
Штрахе је и пре посете Београду изјавио да је Косово део Србије и да Срби на северу покрајине имају прво на самоопредељење. После састанка са Вучићем и Дачићем, аустријски званичник рекао је да је Аустрија признала Косово али да је исто тако реалност да Србија у правном поретку Косово сматра делом своје територије.
- Штрахе је рекао Вучићу да неће мењати став о Косову упркос томе што је коалициони партнер у аустријској влади која признаје лажну државу. Штавише, Штрахе је истакао да ће у случају да постане канцелар, Аустрија преиспитати ту одлуку. Другим речима, обећао је да ће Беч тада повући признање лажне државе - преноси извор који је упознат с детаљима састанка.
Министар спољних послова Ивица Дачић потврђује да је Штрахе рекао да неће мењати своје политичке ставове о Косову.
- Они који му замерају да подрива стабилност заборављају да су управо они нарушили наше границе признањем Косова. Кад неко подржава Албанце, Хрвате и муслимане, то је у реду, а кад неко подржава Србе, то је велики проблем. Штрахе заиста може да уради нешто крупно око Косова у случају да постане аустријски премијер - подвлачи Дачић.
Аналитичар Александар Павић подсећа да се Штрахе противио аустријском признању такозваног Косова.
- Штрахе јесте рекао да је аустријско признање Косова реалност, али да се он залаже за компромисно решење. Истовремено, аустријска шефица дипломатије изјавила је да је оно “неповратно” што указује на то да аустријски естаблишмент подржава Косово. Ако би Штрахе постао канцелар, то би био знак да је Аустрија скренула још удесно и онда би се проблему Косова могло приступити и са аспекта опасности од исламске радикализације јер служи као полигон за терористичке претње на европском тлу – наглашава Павић.
И бивши шеф дипломатије Владислав Јовановић оцењује да је Штрахеово обећање још један добар помак.
- Охрабрујуће је то што се после Суринама и Шпанија огласила против Косова. У Чешкој је организована петиција, а сад је Штрахе дао за прво Србима, а не Албанцима. Ово још не значи пробој на фронту очувања Косова али је назнака слабости у бетонском ставу САД о Косову – закључује Јовановић. Мајор Деки поручио да је НАТО терористичка организација. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Дачић - Штрахе, конференција за медије
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА