Најновије

Супер-оружје "Армате" представља озбиљну претњу потенцијалном противнику (ВИДЕО)

Амерички стручњак оценио је могућности новог топа за руски супертенк Т-14 "Армата".

Армата (Фото: РИА)

Искуство за стварање "супертопа" 2А66 омогућиће руским инжењерима да опреме тенк “Армата” са високо ефикасним оружјем које представља озбиљну претњу потенцијалном противнику, рекао је стручњак за одбрану Чарли Гао.
Гао у чланку за амерички “Национални интерес” подсећа да је пројекат 2А66 започео из страха да ватрене снаге совјетских тенкова не би биле довољне да униште обећавајућа борбена возила НАТО-а.
За разлику од свог претходника - 2А46 - нови топ се одликује побољшаном кочницом дизајнираном за уклањање гасова од снажних пројектила из калибра, увећаном комором за пуњење и дужином цеви. Међутим, никада није пуштен у масовну производњу.
"Дизајнери су убрзо схватили да ће трошкови преправке свих тенкова са топовима са новом муницијом бити огромни, и као резултат тога одлучено је да ће 2А66 постати инструмент за тенкове будућности", стоји у чланку.
Сада када је "тенк будућности" коначно стигао, руски инжењери покушавају да извуку максимум из развоја који су настали у дизајну 2А66, наглашава експерт.
Дакле, глатка 2А8201М, креирана специјално за "Армату", не захтева специјалну муницију и може испалити било које гранате од 125 мм.
Поред тога, новина је успела да задржи димензије свог претходника 2А46М, тако да се може инсталирати на борбена возила претходних генерација.
"Пројекат 2А66 је мртав, али захваљујући томе, Руси су стекли драгоцено искуство у оптимизацији топа од 125 милиметара, што је омогућило повећање притиска на каналу цеви и већу брзину летења пројектила уз задржавање истих димензија", закључио је Гао. Послали на руске војне базе у Сирији 13 камиказа дронова, али како су Руси решили погледајте ОВДЕ.
Извор: Глас Москве

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА