Најновије

КУРДИ СЕ ПОВЛАЧЕ ИЗ ДЕИР ЕЗ ЗОРА: Коалиција спрема "изненађење" сиријским снагама на Еуфрату!

Највећи део курдских "Јединица народне одбране" (ЈПГ) повукао се са истока покрајине Деир Ез Зор, према северу територије коју контролише америчка "Коалиција".

Курди одлазе (Фото: Flickr)

Уместо ЈПГ-а, на прве линије све извеснијег фронта са сиријским снагама, американци су избацили припаднике тзв. "Војног већа Деир Ез Зора" (ВВД), које је састављено углавном од џихадиста које је "Коалиција" повукла из подручја са јорданске границе и локалних племена која су годинама била лојална Исламској држави. Према тврдњама сиријских војних аналитичара, курдске снаге су се повукле из Деир Ез Зора како би ојачале своје позиције на линији раздвајања са протурским снагама "Штита Еуфрата" и на граници са Турском, али и да би се придружиле одбрани Африна, мада није јасно како планирају да се пробију до изоловане енклаве на крајњем северозападу Сирије.
Управо су припадници ВВД-а одговорни за напад који је довео до америчког бомбардовања сиријских и руских снага у месту Кушам, на једином делу територије на источној обали Еуфрата који контролишу регуларне сиријске снаге. Представница руског Министарства одбране Марија Захарова данас је начинила још један корак даље према разобличавању америчких операција у Сирији, наговештавајући тиме све отвворенији сукоб две суперсиле на сиријској територији. Више о томе прочитајте ОВДЕ. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Борбе ниског интензитета у Деир Ез Зору се воде готово свакодневно:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА