Најновије

АМЕРИКА ГУБИ ПРИМАТ: Кина и Русија изазивају америчку војну надмоћ!

Кина и Русија изазивају америчку војну надмоћ па њене савезнице не могу више да се поуздају у стратешку предност коју су уживале до сада, пишу водећи стручњаци за безбедност у годишњем извештају.

Ченгду Ј-2о кинески стелт (Фото: Јутјуб)

Извештај "Војна равнотежа 2018. године", који су саставили стручњаци са Међународног института стратешких студија (ИИСС), упозорава да се, иако рат између великих сила није неизбежан, Вашингтон, Москва и Пекинг припремају за могућ сукоб, пише "Индепендент".
У њему се наводе детаљи убрзаног унапређивања и ширења наоружања у Кини. Тако ће у војну употребу 2020. године ући Ченгду Ј-20 борбена летелица, што значи да САД више неће бити једине са стелт летелицама.
У међувремену, Кина унапређује и пројектиле, па ће тако свој Л-15 ваздух-ваздух ракетни систем опремити радарима са електронским скенером, што је технологија коју мало која држава поседује.
Слична унапређења су примећена и у њеној морнарици. У протеклих 15 година Кина је направила више корвета, разарача, фрегата и подморница него Јапан, Индија и Јужна Кореја заједно. Само у последње четири године је поринула ратне бродове и опрему за њих чија је товарна запремина заједно много тежа него она од читаве француске морнарице.
Поринуће првог крузера Typе–055 показује да је она сад у могућности да пошаље своје бродове све до обала Европе.
Њена база у Џибутију у будућности може да јој послужи за покретање мисија на великој удаљености.
Што се тиче Русије, њена милитаризација је спорија, због финансија и индустријских проблема. Међутим, она је остварила велику корист од искуства праве борбе у Сирији и Украјини, а показује и напредне способности у хибридном ратовању, чији део су и сајбер-напади.
- Неке владе на Западу би могле да се окрену ка револуционарним технологијама да повећају војну моћ, али немају гаранције за успех - рекао је др Џон Чипман, генерални директор ИИСС.
Он је истакао да Кина убрзо напредује ка томе да више не буде земља која сустиже САД, већ ка томе да постане глобални иноватор у области одбране.
- Међутим, да би искористила своје способности на најефикасији начин, Кина ће морати да начини сличан напредак у тренирању, доктрини и тактикама - рекао је он.
Погледајте ОВДЕ "ваздушну битку" моћних Сухој ловаца.
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте поређење кинеског и америчког "стелта".
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА