Најновије

ИНТЕРВЈУ КОЈИ ЈЕ ОДЈЕКНУО ПЛАНЕТОМ: Лавров западњацима објаснио све у вези Америке, Сирије, Донбаса, Црне Горе, ЕУ...

Министар иностраних послова Сергеј Лавров говорио је данас за "Јуроњуз" у интервјуу који је одјекнуо планетом само неколико сати након његовог приказивања.

Лавров за Јуроњуз (Фото: ЈуТјуб)

Русија није била у замци некаквих очекивања од председничког мандата Доналда Трампа, сви разговори о томе да је Русија на изборима у САД 2016. године ставила улог на њега и изгубила - представљају спекулације, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров у интервјуу за „Јуроњуз“. Он је навео да су се поједини политичари, званичници и посланици заиста изјашњавали „у корист подршке избору Трампа за председника САД“. - Сви званичници, почев од председника и закључно с министром иностраних послова, укључујући друге људе који одговарају за спољну политику, никада нису стављали никакве улоге и говорили су веома јасно да је Русија у сваком случају, у свакој земљи, спремна да ради с оним председником и владом које је изабрао народ одговарајуће државе, нагласио је Лавров. Према његовим речима, Москва није могла да се меша у изборе за председника САД, нити се мешала, а потврда за то је одсуство било каквих доказа и чињеница. - И даље говоре о некаквом државном уплитању у предизборни процес, али ниједну чињеницу нисам видео. Ових дана је помоћник америчког министра за унутрашњу безбедност, који одговара за сајбер-безбедност, јасно рекао да нема доказе о мешању Русије у предизборну делатност последње председничке кампање, рекао је Лавров. Он је додао да САД имају врло специфичан политички систем. - Ја сам тамо радио не мали број година. За готово годину и по дана, током којих траје та истрага, ниједна чињеница није процурела у јавну сферу – то се у САД не догађа. Да је тамо било макар и неке ’ватрице‘, дим би се одмах видео, нагласио је Лавров. Према његовим речима, они који оптужују Москву "притерали су себе у ћошак саопштењима о ’прецизним‘ доказима у вези с руским уплитањем". - Сада покушавају по сваку цену да пронађу било каква оправдања. Међутим, чак им ни то не успева, нагласио је руски министар.

Америка дужна да затвори зону Танф у Сирији

- Говорили смо да ћемо радити са сваком владом, сваким преседником. Прагматизам избија у први план. Већ сам наводио примере: није се зауставила наша сарадња у космосу, сарадња у вези са Сиријом, мада она не иде глатко – тамо се много интереса сукобило, али је ипак створена јужна зона деескалације, уз учешће Русије, САД и Јордана, она не функционише лоше. Наравно, потребно је испуњавати договоре о повлачењу свих несиријских снага из ове области, који су постигнути у оквиру ове зоне, нагласио је Лавров. Сједињене Америчке Државе су дужне да затворе једнострано објављену зону без сукоба у месту Танф у Сирији, унутар које се, у пречнику од 55 километара, налази камп избеглица Рукбан, рекао је Лавров. Према његовим речима, на основу бројних чињеница, јасно је да се овај камп користи за обуку и одмор бораца. 

Демократе би да загорчају живот Трампу

Шеф руске дипломатије је рекао да се нада да ће доминантне тежње које се уочавају у Вашингтону када је реч о Москви нестати, али да су мале шансе да се то догоди пре избора за Конгрес САД. Према његовим речима, Демократска партија САД није се помирила с поразом на председничким изборима 2016. године и сада покушава да загорча живот републиканцима и председнику Доналду Трампу. - Јасно је да демократе, наравно, никако не могу да се опораве од пораза који је за њих био потпуно неочекиван и сада покушавају Доналду Трампу и целој Републиканској партији, али пре свега Трампу као таквом несистемском лидеру, на сваки могући начин да загорчају живот. Мислим, међутим, да не успевају у томе у оном степену у којем би желели, рекао је Лавров. Он је навео да Трамп, "уз сву нужност да прихвата некакве компромисе имајући у виду расположење у Конгресу, ипак води своју политику". - Он није једном потврдио своју искрену намеру да испуни оно о чему је говорио у својој предизборној кампањи – да с Русијом развија нормалне, узајамно корисне односе, испуњене уважавањем, нагласио је Лавров.

Мировњаци у Донбасу — супротно резолуцији УН

Идеја о размештању у Донбасу моћне безбедносне структуре у виду мировњака Уједињених нација противречи резолуцији УН која обавезује на испуњавање Минског споразума и према којој су за безбедност задужени превасходно посматрачи из мисије ОЕБС-а, рекао је Лавров. Према његовим речима, руска страна у вези с овим питањем има врло просту логику: Мински споразум се испуњава под надзором ОЕБС-а и, када су се појавила страховања за безбедност ових посматрача, Русија је поднела нацрт резолуције Савету безбедности УН, директно повезан с Минским споразумом – свуда где раде посматрачи ОЕБС-а, пружа им се заштита мировњака УН. - Наши партнери су рекли да је то веома исправан корак и пожелели да прошире концепцију – предложили су да се не следи задатак реализације Минског споразума, него да се промени све што је тамо написано стварањем велике, моћне безбедносне структуре у виду операције УН, навео је Лавров. - Спомиње се 40.000 наоружаних мировњака, наоружаних не само ватреним личним оружјем него и тешким наоружањем, опремљеним последњом војном техником како би се преузела контрола над целом територијом Доњецке и Луганске Републике, створила привремена администрација УН у саставу од 5.000 људи и решавала сва питања у вези с одржавањем избора, додељивањем посебног статуса Донбасу изван директног дијалога Кијева, Доњецка и Луганска, као што захтева резолуција Савета безбедности УН која потврђује Мински споразум, него како зажели ова међународна администрација. Такве идеје сада покушавају да прошире, рекао је Лавров и додао да Русија не може да подржава идеје које противрече одлукама највишег органа УН, који одговара за мир и безбедност. Према његовим речима, било би веома жалосно да САД подрже политику Кијева засновану на саботирању резолуције Савета безбедности УН о Минском споразуму.

Русија ће покренути парницу против Америке због дипломатске имовине

Министар је рекао да му је жао што су се током годину дана председничког мандата Доналда Трампа односи САД и Русије погоршали у поређењу с периодом када је у Белој кући била администрација демократа. - Имам у виду, наравно, рацију и одузимање наше дипломатске имовине, што противречи не само Бечким конвенцијама, него и свим принципима на којима почивају амерички устав и друштво – приватна имовина је света. Ова одредба је прегажена и ми сада планирамо, како смо већ рекли, да покренемо судске парнице у САД, изјавио је Лавров. Почетком септембра прошле године Генерални конзулат Русије у Сан Франциску, као и њено трговинско представништво у Вашингтону и просторије тог представништва у Њујорку, предати су америчкој страни на захтев Стејт департмента. Руским дипломатама је практично затворен приступ здању Генералног конзулата Русије.

Европа да буде јака, а не збуњена

Руска Федерација и њен председник заинтересовани су да виде крај конфузији и несигурности која се шири Европском унијом, рекао је Лаввров за Јуроњуз. - Желимо да видимо јаку и стабилну Европу, која је наш највећи трговински и економски партнер, реко је Лавров и додао: - Наравно да желимо да се та структура - Европска унија - развија стабилно и предвидљиво. Он је нагласио да потребе Евое за енергетским ресурсима расту.  - Те потребе могу бити задовољене пројектима које сада разрађујемо са нашим европским партнерима, Северним током 2 и Турским током, објаснио је Лавров, откривши да је прошле године Газпром остварио рекордно повећање извоза гаса у Европу. - Стога, сва та прича око "неопходности" да се избегне зависност од руског гаса је политичка игра, која за циљ има уништење нашег природног економског партнерства, тврди Лавров.

Забринутост због Црне Горе

Сергеј Лавров оценио је у интервјуу за Јуроњуз да неке западне земље настоје да Црну Гору искористе као монету за поткусуривање у свом русофобском рату. - Наравно да нас брине ситуација у Црној Гори коју покушавају да искористе у русофобским комбинацијама. Њој је наметнуто чланство у НАТО. Избегли су референдум о НАТО да се не би показало да људи мисле другачије од елите, нагласио је Лавров.
Руски министар подсетио је да су Русија и Црна Гора увек биле у добрим односима. - Не разумем шта је Црногорцима трербало да улазе у ту русофобску компанију. То је на њиховој савести. И усисавање Црне Горе у НАТО у потпуној је супротности са обећањима која су нам давана у време уједињавања Немачке: да се НАТО ни за центиметар неће приближити нашим границама.
- То што чине супротно је и здравом разуму јер на Балкану опет од меког стомака праве зоне конфронтације, нагласио је Лавров. Извор: Правда, rs.sutniknews.org, fakti.org 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА