Најновије

НЕМАЧКИ МАЈОР ГЛАВНИ СВЕДОК: Нови детаљи о тужби против НАТО због бомбардовања СР Југославије!

Нишки адвокат Срђан Алексић иницирао је поново стару причу о тужби против чланица НАТО које су учествовале у бомбардовању Савезне Републике Југославије 1999. године и том приликом користиле муницију с осиромашеним уранијумом.

НАТО бомбардовање Косова (Фото: Јутјуб)

Алексић каже да у овом подухвату, за који неки због моћи и утицаја тужене стране кажу да је подухват осуђен на пропаст, неће тражити помоћ српске државе.
- У овом моменту не желимо да оптерећујемо своју државу, већ ћемо као грађани тужити државе чланице НАТО-а у њиховим националним државама и пред њиховим судовима. Ангажоваћемо њихове адвокате - прецизира Алексић.
Већа сада, наставља он, имају подршку многих адвоката из ЕУ, из САД, а помоћ је понудила и Руска адвокатска комора.

Балкански синдром

На опаску да су досадашње сличне тужбе прошле без успеха за тужиоца и питање зашто мисли да њихова има више шансе, Алексић каже да је искуство италијанских судова, као и недавни став комисије италијанског парламента, дало додатни ветар у леђа.
- Италијански судови већ имају шест извршних пресуда у којима је утврђена узрочно-последична веза здравственог стања италијанских војника са боравком свега три месеца на КиМ које је, као што знате, такође бомбардовано са ОУ. Та масовност у оболевању названа је балкански синдром.
- Наш циљ је интернационализација овог проблема, а позивамо и нашу дијаспору да нам се придружи - упућује позив нишки адвокат.
Он за јун најављује велики међународни скуп у Нишу на коме ће учествовати и немачки научници, као и они попут немачког мајора Пфафа који је одбио да учествује у НАТО бомбардовању Србије, првој војној акцији у којој су Немци, кршећи сопствени устав, учествовали од Другог светског рата.
- Мајор Пфаф ће нам бити један од главних сведока. У принципу, ми немамо ништа против НАТО-а, али тражимо подједнака права на лечење наших војника и цивила који су оболели од најтежих болести због употребе ОУ. Државе које су учествовале у овоме то су дужне да обезбеде жртвама, баш као и надокнаду штете - каже Алексић.

Мајка преминула од канцера

Алексић каже да је и лично мотивисан да докаже узрочно-последичну везу великог пораста оболелих од канцера и бомбардовања пројектилима са ОУ. Његова мајка је преминула од канцера, а бројни чланови фамилије су оболели од ове смртоносне болести.
- У Врању је репетитор Пљачковица бомбардован, а да када девет радника после рашчишћавало терен, од њих деветоро осам је преминуло од канцера, док је девети оболео. Ми ћемо сарађивати са Удружењем Пљачковица који су установили да у њиховој средини има велики број оболелих, а желимо и све друге људе да позовемо на сарадњу који могу да нам помогну да добро припремимо тужбе.
У Нишу је пре недељу дана формиран Савет за припрему тужбе против земаља чланица НАТО-а које су бомбардовале Србију који чине, како каже Алексић, професори, академици и интелектуалци који ће својим знањима помоћи у формулацији тужбе и секцији доказа.
- Формираћемо савет и у Лесковцу и у Врању јер желим да и интелектулаце на југу Србије укључим у овај рад, пре свега лекара који прате здравље пацијената и који ће нам обезбедити доказе, јер је управо овај део територије Србије највише бомбардован ОУ. И статистика говори да је на југу Србије највећи проценат оболелих од канцера.
Прочитајте ОВДЕ ко ће се појавити у документарцу о бомбардовању Србије?
Извор: Вести

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Бомбардовање Србије 1999 - 1 - Пут у рат
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА