Најновије

ИГУМАН МАНАСТИРА ДЕЧАНИ УПОЗОРАВА: Ево шта би донела подела Космета

Подела КиМ отворила би Пандорину кутију насиља и покренула домино ефекат широм Балкана са ужасним последицама за све, сматра игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић, преноси портал "КосСев". Поручује да је помирење предуслов за свако дугорочно решење.

Манастир Високи Дечани (Фото: Јутјуб)

Игуман Сава Јањић наводи да би подела Косова и Метохије имала последице за све и додао да је помирење предуслов за дугорочно решење. "У сценарију поделе свако би изгубио, а добици би били јадни. Срби би нестали са Косова, које би тако постало модел за стварање етнички чистих држава. Балкан би поново постао буре барута. Помирење је предуслов за свако дугорочно решење, а не обрнуто", навео је Јањић на Твитеру и Фејсбуку. Портал КосСев пише да се игуман манастира Високи Дечани први пут изјаснио о тој теми након више текстова у приштинској штампи да Београд, Приштина и Тирана наводно преговарају о размени територија, односно подели Косова, порука немачке, аустријске и америчке амбасаде против таких идеја, а потом и косовског председника Хашима Тачија. "Ако постоји решење статуса Косова то сигурно није подела. Сви знамо да већина Срба не живи на северу Косова, већ на просторима југа који је већински насељен Албанцима. Тамо су и најважније српске православне светиње", указао је игуман Јањић.

"Помирење предуслов за дугорочно решење"

Наводи да се Српска православна црква доследно противила промени међународно признатих граница Србије. "Уместо игре са животима десетина хиљада невиних људи, решења за тренутне проблеме на Косову треба тражити у дијалогу и на основу међународног права, подстичући сарадњу, помирење, поштовање људских права и баштине", додао је игуман Високих Дечана. Истиче да је помирење предуслов за дугорочно решење. "Помирење је предуслов за свако дугорочно решење, а не обрнуто", закључио је игуман Сава. Шта је Путин рекао о десетогодишњици самопроглашења Косова, погледајте ОВДЕ. Извор: ФоНет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Владика Артемије: Косово и Метохија 10 година након предавања
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА