Најновије

МИНИСТАР ЗДРАВЉА НАПАО ЕСТРАДУ: Где су сад певачице кад деца умиру од морбила?!

Здравствени систем је у бољем стању него раније, али ствари се не могу поправити преко ноћи јер је систем годинама урушаван, каже у интервјуу министар здравља Златибор Лончар, који је 2014. године ушао у политику са жељом да исту избаци из здравства.

Златибор Лончар (Фото: Јутјуб)

Он са великим бесом говори о антивакцинационом лобију, за који тврди да је довео до тога да нам у 21. веку деца умиру од богиња.
Према последњем истраживању, Србија је на 20. месту у Европи по квалитету здравствених услуга. Да ли то значи да има помака.
- Поносан сам на резултате које смо остварили, а пре свега на све запослене у здравственом систему Србије, без чијег труда, рада и одрицања није било могуће направити било какав помак. Ово су њихови резултати, јер знам да ни њима није било свеједно док је наше здравство било третирано као најгоре у Европи. Имамо квалитетан и стручан кадар, коме је требало само пружити подршку. По мерилима ЕХЦИ, сада је само Словенија од држава у окружењу испред нас. Драго ми је да нам је на овај начин одато признање, али ми је много драгоценије оно што у свакодневном раду чујем од грађана. У Немачкој се 2016. запослило 218 лекара из Србије, а из Хрватске 400. Не тражим алиби ни оправдање, јер искрено жалим због одласка сваког стручњака.
Шта је то што чујете од грађана?
- У прилици сам да од грађана чујем и добре и лоше ствари. Драже ми је када чујем добре ствари, али ми је драгоценије да чујем оно на шта се жале и за шта сматрају да је проблем. Неке је проблеме могуће решити бољом организацијом посла, неке значајним материјалним улагањима, а за неке је потребно време, јер је наше здравство годинама било урушавано и не може се, све и поред нашег великог труда и воље, поправити преко ноћи.
Који је по вама највећи проблем у здравству?
- До пре неколико година људи су нам умирали чекајући на терапију зрачењем, јер нисмо имали довољно акцелератора, а сада испуњавамо светске критеријуме да имамо један апарат на 250.000 становника. Држава је сада јака и може да улаже онолико колико последњих 50 година није улагано, што значи да градимо нове клиничке центре, дечје клинике, болнице, али сами морамо да мењамо свест и однос према белим мантилима, јер ако имамо стрпљења да чекамо у банци или код фризера, можемо и морамо да будемо толерантнији и према људима који брину о нашем здрављу. Ускоро ћемо бити једина држава у региону, ако не и шире, која својим грађанима омогућава бесплатне третмане на гама и еџ сајбер-ножу.

Добро је што се спрема тужба против шарлатана који заговарају антивакцинацију

Рекли сте да фармакомафија стоји иза антивакциналног лобија који је највише одговоран за епидемију морбила. Да ли ће неко одговарати због тога?
- Видео сам у медијима да се спрема тужба стручњака и родитеља против шарлатана који су промовисали антивакциналне ставове. И то је добро, јер очигледно другачије овакве ствари не могу да се реше. Да ли је неко од тих народних певачица и осталих шарлатана дошао у неку од здравствених установа да обиђе децу која су добила компликације од морбила? Да погледају у очи лекаре и сестре који се боре да их излече од нечега што није морало да им се догоди у 21. веку? Како они објашњавају да нисмо имали епидемије са смртним случајевима док је обухват вакцинације био висок, а имамо их данас, јер последњих неколико година упозоравамо да се број вакцинисаних смањило због кампање људи који су, на крају крајева, сами били вакцинисани као деца.

Лекари и медицинско особље масовно одлазе из Србије. Шта Министарство здравља чини да се тај тренд промени?
- Миграције лекара и осталог медицинског особља су присутне последњих година у готово свим деловима света. Недавно сам прочитао податак објављен у Немачкој да се у тој земљи током 2016. запослило 218 лекара из Србије, док је из Хрватске било више од 400. Не тражим алиби ни оправдање у овим подацима, јер искрено жалим због одласка сваке особе која је могла да својим знањем допринесе нашем систему. У протекле три и по године запослили смо више од 9.000 здравствених радника и одобрили 5.500 специјализација.
Проблем су листе чекања за специјалистичке прегледе. Какви су изгледи да се оне смање?
- Један од мојих приоритета када сам преузимао посао министра био је решавање питања листа чекања. Нажалост, због одређених околности то није било могуће ефикасно учинити досад. Недавно је РФЗО успоставио софтвер који на дневном нивоу прати промене на листама чекања. А имали смо случајеве да се иста особа налази истовремено на чекању у четири установе, да су неки на листи за одређене ортопедске операције, а да им те операције још и не требају, да су се на листама чекања водили људи који су већ обавили своје прегледе, па чак и они који су преминули. Сада се ове листе редовно ажурирају и прате.

Колико је јединствени кол-центар за заказивање олакшао доступност термина код лекара?
- Сигуран сам да јесте. Код нас је иначе обичај да се све што је ново дочекује са неповерењем и критички. Брзо заборављамо како је све раније функционисало. Морам вам рећи да лично, макар једном дневно, позовем кол-центар да видим како функционише. Увек може боље, али сам задовољан како то сада функционише.
Ваш колега Зоран Радојчић ушао је у политику, и то тако што је први на листи „Александар Вучић - за лепши Београд“ за београдске изборе. Има ли вашу подршку?
- Зоран Радојичић је пре свега врхунски стручњак и човек који с великим успехом већ последњих неколико година води једну од две наше најеминентније дечје здравствене установа. Он је свакодневно на свом послу у клиници и поред кампање, где има времена и за своје пацијенте и за консултације с колегама, али и за мајсторе и извођаче радова који раде на реновирању и реконструкцији Тиршове. То довољно говори о томе какав је он човек и колико је посвећен свему што ради.

Видите ли га као будућег градоначелника?
- Није на мени да бирам ко ће бити градоначелник, али ако тај избор падне на њега, сигуран сам да ће и тај посао обављати подједнако квалитетно
Какву сарадњу имате с министрима и премијерком Аном Брнабић?
- Имам срећу да сам члан већ друге Владе које захваљујући својим „капитенима“, прво Вучићу, а сада Ани , функционишу као тим. Седнице Владе су конструктивне, а сва питања која се односе на мултисекторску сарадњу се ефикасно решавају. Захвалан и Вучићу и Ани Брнабић на разумевању и подршци коју су пружили сектору здравства.

Да ли вас више испуњава бављење политиком или рад у хирургији?
- Мој основни посао је хирургија и то је посао који ћу радити и кад не будем више министар. И данас успевам да ускладим све своје обавезе, тако да имам времена и за улазак у операциону салу.

О односу према пацијентима

Пацијенти се жале на нељубазност здравствених радника.
- За почетак, нека свако каже „добар дан“, „хвала“ и „довиђења“. Морамо комуникацију између пацијената и здравствених радника да вратимо на пристојан ниво и то је оно на чему увек инсистирам. Тако ћемо да обновимо поверења које је некада постојало, па ће се и могућност утицаја народних певачица на одлуке које доносимо кад је реч о здрављу смањити на минимум. Да је све ово изводљиво, показали су и бесплатни превентивни прегледи које смо досад пет пута организовали, када је прегледано 100.000 грађана.

Нулта толеранција

Да ли ниске плате у здравству утичу на појаву корупције?
- Не верујем да висина плате утиче на појаву корупције. Свако се некада у животу нађе у неком искушењу, а 99 одсто здравствених радника часно и одговорно обавља свој посао. Тек неки појединац поклекне пред искушењима. Инсистирам да корупција у здравству има име и презиме и одбијам да се корупција као општа категорија поистовећује са здравственим радницима.
Како она може да се искорени?
- Прокламовао сам нулту толеранцију у било којој области здравства, било да се она односи на јавне набавке или на однос пацијент-лекар. Зато сам формирао специјално антикорупционо тело које је свакодневно на терену и проверава све пријаве које им стигну, али и обавља и ванредне и ненајављене посете здравственим установама. Плате ће бити све веће и здравствени радници ће увек бити међу првима за повишице, јер су својим одрицањем и стрпљењем дали допринос спровођењу мера финансијске консолидације у држави.
Прочитајте ОВДЕ ко је главни сведок у тужби против НАТО због бомбардовања СР Југославије?
Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Министар Златибор Лончар о случају малих богиња.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА